Kayıp yakınları Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de toplandı

Kayıp yakınlarının eylemlerinde, gözaltında kaybedilen Cemal Kavak, İzzet Seven ve Kadir Keremoğlu’nun hikayeleri okunarak akıbetleri soruldu.

Kayıp yakınları Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de toplandı

Artı Gerçek - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınlarının “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla düzenlediği oturma eylemleri Diyarbakır, Batman ve Hakkari’de devam etti.

Eylemlerde 1990’lı yıllarda gözaltında kaybedilen Cemal Kavak, İzzet Seven ve Kadir Keremoğlu’nun hikâyeleri paylaşılarak, kayıpların akıbeti ve sorumluların yargılanması talep edildi.

DIYARBAKIR'DA 845. HAFTA

Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan eylemde, 24 Nisan 1996’da gözaltına alındıktan sonra cansız bedeni bulunan memur Cemal Kavak’ın hikayesi anlatıldı. Kavak, iş çıkışı minibüsle evine dönerken kayboldu, cesedi iki gün sonra yol kenarındaki sazlık alanda boynundan telle boğulmuş şekilde bulundu. Ailesinin tüm başvurularına rağmen etkili bir soruşturma yapılmadı. AİHM, 2006’da Türkiye’yi yaşam hakkı ve etkili başvuru hakkı ihlallerinden mahkûm etti.

BATMANDA 681. HAFTA

Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplanan kayıp yakınları, 1998 yılında evinden işine gitmek üzere çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan İzzet Seven’in hikayesini gündeme taşıdı. Seven’in eşi, yetkililere yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını, Hizbullah’ın sorumlu olabileceği yönünde bilgi aldıklarını söyledi. Aile, yıllar geçse de hâlâ umutla bir haber bekliyor.

HAKKARİ'DE 171. HAFTA

Yüksekova’da düzenlenen eylemde, 1995’te Van’da camiye gitmek üzereyken kaçırılan iş insanı Kadir Keremoğlu’nun dosyası gündeme getirildi. Aile, daha önce JİTEM tarafından ölümle tehdit edildiklerini, ardından Keremoğlu’nun Beyaz Toros’la kaçırıldığını, fidye talebinde bulunulduğunu ve sonrasında Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından öldürüldüğünü belirtti. Tanık ifadelerine, basın haberlerine ve Meclis komisyonuna sunulan delillere rağmen etkili bir yargılama yapılmadığı ifade edildi. Ailenin 2015’te Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvuru da reddedildi. Keremoğlu’nun yakınları, mezar yerinin açıklanmasını ve faillerin yargılanmasını istiyor.

Her üç şehirde yapılan açıklamalarda kayıp aileleri, devletin arşivlerini açmasını, faillerin ortaya çıkarılmasını ve cezasızlıkla mücadele edilmesini talep etti. (MA)

İHD