Kaymakam muhtara küstü, Alevi köyüne hizmet gelmedi: 'Kaynakları eşit ve adil dağıtın'

Kaymakam muhtara küstü, Alevi köyüne hizmet gelmedi: 'Kaynakları eşit ve adil dağıtın'
Tokat'ta Aleviler için inanç merkezi olan Hubyar köyünün yollarında bakım onarım yapılmıyor. Eski HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, kaymakamın muhtara küstüğünü ve bu yüzden köye hizmet gönderilmediğini söyledi.

Mehmet MENEKŞE


AMASYA - Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Hubyar Köyü, birçok Alevi köyü gibi temel hizmetleri alamamaktan şikayetçi.

Hubyar Köyü doğumlu olan eski HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, Almus Kaymakamı Emre Çömen'in köye gönderilen çöp konteynerleri nedeniyle kendisine teşekkür etmeyen Hubyar Köyü muhtarı Cemal Doğan’a küstüğünü ve "Bana hizmet için gelmesin" dediğini söyledi. Hubyar Köyü Muhtarı Cemal Doğan ise “Ben konuşursam sorun oluyor” diyerek konuşmaktan kaçındı.

'YOL PATLAK VE TAHRİP OLMUŞ'

Hubyar Köyü'nün yollarının bakım ve onarımının yapılmadığını söyleyen eski HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, "Bizim Hubyar Köyünün yolları geç de olsa bin bir uğraş ve mücadele sonunda bir şekilde asfaltlandı ama köy yoluna gereken bakımlar yapılmıyor. Yol şu an patlak ve tahrip olmuş, araçların geçişinde sıkıntı yaratan yerler var. Komşu köyümüz olan Sünni Sarıören Köyü'nde asfaltın tamir ve bakımı yapılıyordu. Biz de Hubyar Köyü'nün yoluna tamir ve bakım yapılacak mı diye ilgili makama sordurduk. İlçe kaymakamlığınca yapılmayacağı söylenmiş" dedi.

whatsapp-image-2024-07-15-at-14-54-56.jpeg

'DEVLETİN AMİRİ, MUHTARA NASIL KÜSER?'

Almus Kaymakamı Emre Çömen'in köye gönderilen çöp konteynerleri nedeniyle kendisine teşekkür etmeyen Hubyar Köyü muhtarı Cemal Doğan’a küstüğü anlatan Kenanoğlu, şöyle devam etti:

"Biz bu köyde doğduk, bu bölgenin insanıyız. Almus’un hem Alevi hem de Sünni köylerinde tanıdıklarımız, ahbaplarımız, komşularımız var. Muhtarları ile ilişki içerisindeyiz. Almus Kaymakamı Emre Çömen, duyduk ki Hubyar Köyü’nün muhtarına küsmüş. Devletin buradaki etkili amiri köy muhtarına nasıl küser, önce inanamadık. Durumu meclis üyesi arkadaşlara, bölgede siyaset yapan arkadaşla sorduk, teyit ettirdik.

Aldığımız cevap şu; Hubyar Köyü'ne mayıs ayında çöp konteyneri gönderildi. Bu nedenle de muhtar, kaymakam beye teşekkür etmemiş. Kaymakam bey de muhtara küsmüş,'bana hizmet talebiyle gelmesin, bu yıl o köye hizmet yok’ demiş."

162402.jpg
Ali Kenanoğlu

'AYRIMCILIK YAPMAYIN'

Hubyar Köyü'nün Alevi inanç merkezi olduğuna dikkat çeken Kenanoğlu, ayrımcılık yapılmaması çağrısında bulundu:

“Devlet yöneten bir bürokratın bunu yapamayacağını düşündük, bunu yapmaması gerekir. Kaymakam beyin ve bölgedeki yetkililerin önce şunu bilmesi lazım; Hubyar Köyü öyle sıradan bir köy değil, burası Alevi inanç merkezi. Buraya Türkiye’nin her tarafından her yıl on binlerce insan gelip, ziyarette bulunuyor. Buraya gelen on binlerce insan bu yolları kullanıyor.

Biz Alevi-Sünni ayrımcılığı yapmayın, hizmeti eşit götürün dediğimiz zaman, 'ayrımcılık yapmıyoruz, kardeşiz' diye feryadı figan ediyorlar ancak somut durum da ortada. Bu işlerden vazgeçin, toplumla inatlaşmayın. Burası Alevi inanç merkezi, siz devletin yetkilisisiniz, bütçeleri, kaynakları eşit, adil, vicdanlı bir şekilde dağıtın. Komşu sünni Sarıören Köyünün yollarına her daim bakım yapılırken 'Hubyar Köyüne hizmet götürmeyeceğiz' sözü kabul edilemez. Bunu reddediyoruz.

Bu ülkenin yurttaşı olarak hizmet talep ediyoruz. Nasıl Sarıören Köyüne hizmet götürüyorsanız, oranın yollarının tamir ve bakımını yapıyorsanız bu köy ile Almus’a aynı mesafede ve rakımda olan Hubyar Köyünün de yollarına aynı bakımı yapmak zorundasınız. Vatandaşlar arasında ayrım yapmamalısınız.”

'22 MAHALLENİN 21’İNİN YOLU TOPRAK'

Ayrımcılığa uğrayan hizmet alamayan halkın kendini ötekileştirmiş hissettiğini dile getiren Kenanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü

"Hubyar Köyü’nün 22 mahallesi var ve asfalt sadece tekkenin bulunduğu yer asfalt. Sarıören Köyü yolu asfalt ve bu yoldan bir Alevi köyü olan Köroğlu’na döndüğünüzde toprak yol başlıyor. Bu ayrımcılık değil de nedir? Bunun başka bir izahı var mı? 'Biz ayrımcılık yapmıyoruz 'diyenler gelip görsünler, nasıl bir ayrımcılık yaşandığını.

İnsanlara kin ve nefret duygularıyla, ayrımcı duygularla bakmayın. Bu bölgenin insanı Alevi’siyle, Sünni’siyle barış içinde yaşıyorlar. Devlet yetkilileri olarak bu ayrımcılığı yapmayın. Siz ayrımcılık yaptığınız zaman insanlar kendisini ötekileştirilmiş hissediyorlar. Hubyar Köyünün hizmetlerini yapın, talebimiz budur."

'BEN KONUŞURSAM SORUN OLUYOR'

Hubyar Köy Muhtarı Cemal Doğan ise "Ben konuşursam sorun oluyor" diyerek yorum ve açıklama yapmaktan kaçındı.

HUBYAR SULTAN KİMDİR?

Hubyar Sultan’ın Celali isyanları dönemlerinde bugün türbesinin de bulunduğu Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Hubyar Köyü’ne geldiği biliniyor. Her yıl on binlerce Alevi’nin ziyaret ettiği Hubyar Sultan Tekkesi’nde, 1200’lü yıllarda yaşayan ve ocağın kurucusu olan Hubyar Sultan ile 1502-1584 yılları arasında yaşayan ve Hubyar Sultan’ın torununun torunu olan Hubyar Abdal’ın mezarları bulunuyor.

whatsapp-image-2024-07-15-at-14-54-53.jpeg

Bu nedenle Sivas, Tokat, Amasya, Çorum başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından on binlerce Alevi burayı ziyarete geliyor. Her yıl ağustos ayının ilk haftası Hubyar Sultan anma etkinlikleri düzenleniyor. Hubyar Köyü kadınları yöresel kıyafetlerini giyerek, Hubyar Semahı dönüyor.

Hubyar Sultan Anma Etkinlikleri bu yıl 3-4 Ağustos'ta yapılacak.

Öne Çıkanlar