Kayyım protestolarında tutuklanmıştı: Gazeteci Mizgin Sönük'ün serbest bırakılması için basın ve hukuk örgütlerinden çağrı

Batman Belediyesi'ne kayyım atanmasının ardından başlayan protestolarda polis şiddetine maruz kalan kanser hastası gazeteci Mizgin Sönük tutuklandı. Artı Gerçek'e konuşan basın ve hukuk örgütleri Sönük'ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.

Ensar ÖZDEMİR


DİYARBAKIR - İçişleri Bakanlığı'nın 4 Kasım'da DEM Partili Mardin Büyükşehir, Batman ve Halfeti Belediyelerine kayyım atanmasının ardından birçok kentte protestolar başladı. Batman'daki protestolara polis şiddeti damgasını vurdu. Gözaltına alınanlara yönelik işkence ve kötü muamele kameralara yansıdı.

KANSER HASTASI SÖNÜK YERDE SÜRÜKLENEREK GÖZALTINA ALINDI VE TUTUKLANDI

56’sı çocuk en az 173 kişinin gözaltına alındığı Batman'da üçü çocuk 19 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında kanser tedavisi gören gazeteci Mizgin Sönük de yer aldı. Sönük'ün polisler tarafından yerde sürüklenerek gözaltına alındığı anlar tepki çekti.

Artı Gerçek'e konuşan basın ve hukuk örgütleri Sönük'ün serbest bırakılması çağrısı yaptı.

MÜFTÜOĞLU: SAVAŞTA BİLE GAZETECİLERE DOKUNULMAZ

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, "Kentteki protestolar sırasında bir çok gazetecinin işini yapması engellendi. Bir kısmı gözaltına alındı ve aralarında bulunan Mizgin Sönük tutuklandı. Kentin genelinde polis şiddetinin fazla olduğunu söyleyebiliriz. İnsanların demokratik haklarını kullanmaları karşısında büyük bir şiddet ve engelleme söz konusu. Burada yaşananların kamuoyuna yansımasını engellemek amacıyla gazeteciler yönelik saldırıları olduğunu söyleyebiliriz. Gazetecilere yönelik çok ciddi şiddet olayları yaşandı. Geçen bir hafta boyunca da bu durum sürdürülmeye çalışıldı. Mizgin Sönük hem gazeteci hem de kanser hastası olması nedeniyle tutuklu kalması hukuka aykırı. Bir gazeteci toplumu bilgilendirmek amacıyla alanlarda bulunabilir. Bunun hiç bir engeli yok. Savaş alanlarında bile uluslararası sözleşmeler gereği gazetecilerin dokunulmaz olduğu ve tarafların buna hassasiyet göstermesi gerekir. Ama bu tarz toplumsal meselelerde polis ilk olarak gazetecilere müdahale ediyor. Bir şekilde gazetecilerin bölgeden haber yapması engelleniyor. Bu durumun tamamen hukuksuz olduğunun altını çizmek istiyoruz ve tüm gazeteci meslektaşlarımıza serbest kalması için mücadele edilmesi gerektiğini savunuyoruz" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-11-11-saat-15-37-14-448ae078.jpg
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu

METİNA: ÖZGÜR BASIN İKTİDARLARIN HEDEFİNDE

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği Başkanı Roza Retina da "Özgür basın genel itibariyle iktidarların hedefi haline gelmiştir. İktidarlar kendi ideolojileri ve yapmak istedikleri etkinlikleri topluma empoze etmek için medyayı bir araç olarak kullanırlar. Özgür basını da kendi oluşturdukları manipülasyon karşısında bir tehdit olarak görürler. Bu yüzden de özgür basına yönelik saldırılar her fırsatta artarak devam ediyor. Yaşanan son kayyım uygulamalarının ardından da gazeteciler yine alanlardaydılar ve yaşanan hukuksuzlukları topluma iletmeye çalışıyorlardı. Bunu yaptıkları için tekrar hedef haline geldiler. Mizgin Sönük de Batman’da irade gaspına karşı alanda olduğu için hasta olmasına rağmen gözaltına alınıp tutuklandı. Biz alanlarda kameralarından ve kalemlerinden vazgeçmeyen meslektaşlarımızla olmaya devam edeceğiz ve onlarla dayanışma ruhunu geliştireceğiz" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-11-11-saat-15-37-25-3667162c.jpg
Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği Başkanı Roza Retina

SİYAHTAŞ: CEZA ALSA BİLE CEZAEVİNE GİRMEYECEĞİ BİR SUÇTAN TUTUKLANMASI KABUL EDİLEMEZ

Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Rostem Siyahtaş, "Mizgin’in bir gazeteci olarak gözaltına alınması, akabinde tutuklanması insan hakları ve basın özgürlüğü yönünden kabul edilemez bir durum. Kayyım rejimi, hiçbir şekilde hukukla bağdaşan bir durum değil. Bizler bunu kabul etmiyoruz. Kayyım bir irade gaspıdır. Dolayısıyla kayyıma yönelik tepkiler de gayet haklı, yerinde ve anlaşılır tepkilerdir. Özellikle Mizgin’in ve diğer kişilerin gözaltına alınma biçimi, yerde sürüklenmeleri her yönüyle hukuka aykırıdır. Suç ne olursa olsun bir insan bu şekilde gözaltına alınamaz. Hakim bu insanları 'polise mukavemet' suçlamasıyla tutukladı. Bu suç da kanunda 6 ay ile 3 yıl arasında bir cezayı öngörür. Dolayısıyla bu suç işlense bile yargılama sürecindeki sonucu ‘hükmün açıklanmasının geriye bırakılması’ olarak gerçekleşir. Yani bu kişi bir gün biler cezaevine girmeyecek. Dolayısıyla bu suçlamayla birinin tutuklanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Bir gazetecinin böyle bir isnatla tutuklanması hiçbir şekilde kabul edilemez. Şu anda ciddi bir keyfiliğin olduğu bir dönemden geçiyoruz ne yazık ki. Mizgin de bu keyfilik sonucunda tutuklandı. Mizgin hukuk normları içinde tutuklanmadı." dedi.

whatsapp-gorsel-2024-11-11-saat-15-38-59-709375a7.jpg
Batman Barosu İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Rostem Siyahtaş

ŞİRİN: TUTUKLANMASININ HİÇBİR İZAHI YOK

Özgür Hukukçular Derneği Batman Şubesi Eşbaşkanı Şirin Şen de "Batman’daki kayyım protestolarında 19 kişi tutuklandı. Tamamı 'görevi yaptırmamaya direnme' suçlamasıyla tutuklandı. Aslında bu suçtan ceza dahi alsalar cezaevinde bir gün bile kalmadan infazları tamamlanır. Dolayısıyla şu an tutuklama yapılması aslında bir cezalandırma yöntemi, eylemlerden uzak tutma yöntemi diyebiliriz. Mizgin’in de kanser hastası olduğu söylenmesine rağmen sadece gözaltına alınırken direnmesi gerekçe gösterilerek tutuklanmasının hiçbir izahı olamaz. Bu hem gazetecilik mesleğine hem de demokratik tepkisini ortaya koymak isteyen kitlelere verilen bir mesajdır aslında. Bütün meslek örgütlerinin buna tepki göstermesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Öne Çıkanlar