Koronavirüs arkasında plastik çöp bırakıyor

Salgınla mücadele sonrası ilgi gören plastik ürünlerin tüketimi yüzde 25 arttı.

Koronavirüs arkasında plastik çöp bırakıyor

Koronavirüs tedbirleri kapsamında genelgelerle toplu yemek yenilen işyerlerinde tek kullanımlık ürünler kullanılması kararlaştırıldı. Ek olarak yurttaşlarda bu materyallere salgından etkielenmemek için başvuruyor. Plastik tüketimi iki hafada yüzde 25 arttı. Salgından korunmanın bedeli aynı zamanda doğayı kirletmekten geçiyor.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Kurumsal İletişim Yönetmeni Cesur Çaça, "Hijyen konusunda yeme içme alanı da etkileniyor ve tek kullanımlık ürün dediğimiz gruplar oldukça önemli bir misyona sahip. Salgın nedeniyle hiç kimse bir diğerinin yediği, içtiği herhangi bir bardağı ya da çatalı kullanmak istemiyor. Bu nedenle tek kullanımlıklara inanılmaz bir talep artışı gözlemliyoruz. Son 2 hafta içerisinde tek kullanımlık ürünlere, yüzde 25’lik bir artış söz konusu. Bu artışta en çok öne çıkan ürün bardaklar oluyor" dedi.

PLASTİKLER EVLERDE DE KULLANILIYOR

Öte yandan Çaça ürünlerin geri dönüştürülebildiğini ileri sürerek, "Bunlar geri dönüşüme de gidebiliyor ve tekrar üretime dahil olabiliyor. Şu anda biz ithalatçı bir ülkeyiz. Dolayısıyla hem ekonomiyi hem çevreyi hem de sağlığımızı koruması açısından oldukça önemli olduğunu söyleyebilirim. Tek kullanımlıklar eskiden hastanelerde de sıkça kullanılırlardı. Hastanelerin dışında şu an evlerde bile insanlar tek kullanımlığa dönmüş durumda. Fabrikalarda personelde herhangi bir salgının önlenmesi için eskiden metal tabldotlar veya porselen tabaklar kullanılırken, şu an onların yerini yine tek kullanımlık ürünler aldı" ifadelerinde bulundu.

Çaça plastik endüstrisinin güçlü olduğunu vurgulayarak, "Totalde 2 milyar liralık bir üretimimiz var. Bunun yarısını ihracata gönderirken, yarısını da iç piyasada tüketiyorduk. Şu anda iç piyasada da ciddi bir talep artışı var. Türkiye’deki plastik endüstrisi oldukça güçlü. Avrupa’da 2’nci sıradayız ve dünyada sayılı ülkelerden biriyiz. Dolayısıyla tedarik zincirinde herhangi bir aksama ön görmüyoruz. Bu konuda tüketicilerimizin herhangi bir tedirginlik yaşamasına gerek yok" dedi.

geri dönüşüm plastik atık koronavirüs