Kürt partileri, 'ulusal birlik’ için Irak Kürdistanı'nda buluşacak
Kürt siyasi parti ve örgütlerinin temsilcisi olan 70 isim, “Ulusal Birlik” gündemiyle yakın zamanda Irak Kürdistanı’nda bir araya gelecek.
Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye harekatı ile birlikte yıllardır tartışılan Kürtler arası ulusal birlik yeniden gündeme oturdu. Hangi parti ve oluşuma gönül vermiş olursa olsun neredeyse tüm Kürtler ulusal birliğin bir an önce sağlanmasını istiyor. Bu konudaki ilk ciddi adımlar 2013 yılında atılmıştı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin önceki başkanı Mesut Barzani ve dönemin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin imzasıyla 2013 yılında Ulusal Birlik Kongresi için çağrı yapıldı. Öcalan’ın İmralı Adası’nda tutuklu bulunması ve Talabani’nin de o dönem hasta olmasından kaynaklı hazırlanan davetiye Öcalan ve Talabani’nin onayı alınarak Barzani’nin ıslak imzasıyla 4 parçadaki Kürt partileri, örgütleri ve diasporadaki Kürtlere gönderildi. O günkü şartlarda tüm Kürt kurum, parti ve oluşumlarına gönderilen davetiye, Kürtler arasında büyük bir heyecana yol açtı. Tarihte ilk kez bu kadar geniş kapsamlı yapılan bu çağrıya Kürtler tarafından büyük bir destek verildi. Çağrı sonucu yaklaşık 70 parti ve örgüt temsilcisinin katılımıyla ilk önce Hewler’de, Mesut Barzani’nin başkanlık makamında bir toplantı gerçekleştirildi.
Tüm kesimlerin katılımıyla yapılan iki günlük toplantıda, yapılacak kongre çalışmalarına ilişkin tartışmalar yürütüldü. Toplantı sonrası, bölgelerin hem nüfusu hem de coğrafi büyüklükleri göz önüne alınarak 6’si Türkiye, 4’ü Rojava, 5’i Federe Kürdistan Bölgesi, 5’1 İran ve bir kişinin de diasporadan olmak üzere 21 kişiden oluşan Kongre Hazırlık Komitesinin oluşturulması kararı alındı. Komiteye seçilen kişiler, eğitim, kültür, basın, edebiyat, ekonomi, hukuk gibi 8 başlık altında çalışmalaı yürüttü.
4 aylık süre zarfında aralıksız bir şekilde yürütülen çalışmalar sonucu ulusal birlik çalışmaları hem Kürt hem de dünya kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Yürütülen çalışmalar sonucunda yapılacak kongreye 600 delegenin katılması kararlaştırıldı. Ancak hem o dönem Kürt partileri arasındaki tartışmalar hem de uluslararası güçlerin müdahalesiyle kongre gerçekleştirilmedi.
O dönem kurulan 21 kişilik komitenin içerisinde yer alan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Mezopotamya Ajansı'ndan Mehmet Şah Oruç'a hem kongrenin yapılmaması hem de birlik çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘DELEGE SAYISINDA ANLAŞMAZLIKLAR YOKTU’
Kongreye katılacak delege sayısının Kürt partileri tarafından tartışıldığını, ancak bazı kesimlerin kamuoyuna delege sayısından kaynaklı kongrenin gerçekleşmediğini iddia ettiğini belirten Taşçıer, "Delege sayısı konusunda uzlaşmama durumu yoktu. Delege konusu tartışma düzeyinde kaldı. Kongrede alınacak kararların oy birliği ile olması gerektiği konusu tartışıldı. Bu oy birliği olduğunda, kongrenin tek parti hakimiyetinde olmayacağı netleşmiş oldu. Delege sayısında şöyle bir kaygı vardı. Kuzey ve Güney Kürdistan’da, Rojava ve Rojhilat’ta kaç delege olacak. Bunlar kamuoyunda tartışıldı. Ama biz buralarda bu tartışmalara girmedik. Oradaki tartışmamız şuydu. Her dört parçanın da temsiliyeti olması gerekir, ama kendi nüfusuna, o günkü aktivitesine göre olabilir diye. Bu durumda tartışma düzeyinde kaldı. Hiçbir parçanın delege sayısında bir anlaşmamazlık olmadı. 600 sayısında anlaşmaya varıldı. Bu sayı dört parça ve diasporadaki Kürtler arasında paylaşılacaktı" dedi.
‘GERÇEKLEŞMEDİ’
Kongre öncesi başkanlık tartışmasının da geliştiğini dile getiren Taşçıer, bu konuda Kürdistan Bölgesi önceki Başkanı Mesut Barzani’nin olması gerektiği konusunda tartışmaların yürütüldüğünü aktardı. Yine Kürt partilerinin kendi aralarında bir çatışmaya girmemesi konusunda da tartışmaların yaşandığını kaydeden Taşçıer, Kürtler arasında oluşacak böylesi olası bir çatışmanın kesinlikle yasaklanması gerektiğinin konuşulduğunu ifade etti. Kongrenin Kürtlerin tüm sorunlarının çözüleceği bir parlamento işlevi göreceğinin altını çizen Taşçıer, "Kürtlerin tüm sorunlarının çözümü ele alındı. Bunlar da hepsi de tartışma düzeyinde kaldı. Alınan kararlar, kongrede ele alınıp, oy birliği ile sonuçlanacaktı. Ancak, kongre gerçekleşmedi" dedi.
‘DURDURULDU’
Taşçıer, kongrenin Türkiye, Suriye, Irak ve İran ile emperyal güçlerin müdahalesinden kaynaklı gerçekleşmediğini vurguladı. Taşçıer, "O dönem DAİŞ saldırıları yeni yeni gelişmeye başlamıştı. Ortadoğu’nun durumu başka bir hal aldı. Hem DAİŞ’in saldırıları hem de dünya devletlerinin Ortadoğu üzerindeki hesapları, Kürtlerin yaşadığı dört parçadaki devletlerin çıkarları kongrenin yapılmasını engelledi. Kürtlerin yan yana gelmesinden korktukları için bunu engellediler. Bu baskılar sonucu Hazırlık Komitesi’nin Ulusal Birlik Kongresi çalışmaları durduruldu. Verilen karar birliğin yok edilmesi değil, durdurulmasıydı" diye belirtti.
‘KONGRE ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR’
Hazırlık Komitesi’nin yaptığı çalışmanın demokratik ve meşru bir çalışma olduğunun altını çizen Taşçıer, "Kapalı kapılar arkasında herhangi bir çalışma yoktu. Kamuoyuna açıktı. Kürt halkının temsilcilerinin meşru ve demokratik çalışmasıydı. Şartlar ortadan kalkınca çalışma ertelendi" dedi. Bugünkü şartların Ulusal Birlik Kongresi’nin yapılması yönünde daha olgun olduğunu vurgulayan Taşçıer, "O günden bugüne 6 yıl geçti. Çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde devam ettirdik. Hiçbir Kürt partisi bu çalışmaları bırakmadı. Ulusal birlik çalışmalarımız, ulusal kongreye dönüştürme çalışmalarımız devam ediyor" ifadelerini kullandı.
‘HASRET GİDERİLECEK’
Kürtlerin Sykes-Picot anlaşmasıyla kendi iradeleri dışında dört parçalaya ayrıldığını dile getiren Taşçıer, tarihte Kürtler birliğini kurmaya dönük çalışmalar yürütmesine rağmen birliğini sağlayamadığını ve bundan kaynaklı Kürtlerin başarısız olduğu hatırlatmasında bulundu. Birliğin Kürtlerin her zaman gündeminde olduğunu belirten Taşçıer, tarihte hiçbir zaman Kürtlerin parçalanmasına dönük çizilen sunni sınırları, Kürtlerin kabul etmediğini ve birliğin sağlanması için çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Kürtlerin her zaman birlik özlemiyle yaşamını sürdürdüğünün altını çizen Taşçıer, son dönemlerde Kürtler arasında oluşan olumlu atmosferin birlik hasretini sonlandıracağını ifade etti. Öcalan’ın her zaman Kürtler arasında birliğin oluşturulması yönünde çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Taşçıer, Öcalan’ın her zaman birliğin elzem olduğu vurgusu yaptığı ve bunun da kamuoyunun bildiğini söyledi.
‘70 TEMSİLCİ BİR ARAYA GELECEK’
Birlik için 2013 doğru bir zaman olduğunu, ancak doğru değerlendirmediklerini belirten Taşçıer, "O günkü baskıları göğüsleyip ulusal kongreyi gerçekleştirseydik, bugün Ortadoğu’nun kaderi farklı olurdu. IŞİD bugün Kürtlere saldıramazdı. IŞİD Kürtlerin parçalanmışlığından yararlanmak istedi. Neden o gün iktidarlara değil de Kürtlere saldırdı? Bunu sorgulamamız gerekir" dedi.
Yakın zamanda Irak Kürdistan Bölgesi’ne gittiklerini ve ulusal birliğe ilişkin çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını aktaran Taşçıer, tüm parçadaki Kürt parti ve örgütlerinin birer temsilcilerinde oluşan yaklaşık 70 temsilcisinin ulusal birlik gündemiyle yakın zamanda Irak Kürdistanı’nda bir araya gelecekleri bilgisini paylaştı. Dünyanın Kürtleri tanıdığını belirten Taşçıer, bu durumunda ulusal birlik önündeki engelleri kaldırdığını kaydederek, "Ulusal birlik şartları oluşmuş" dedi.
‘BİRLİĞE KARŞI HİÇBİR PARTİ KARŞI ÇIKMIYOR’
Türkiye’deki Kürt partileri arasında ulusal birlik konusunda birlikteliğin oluştuğunu kaydeden Taşçıer, Kürt partileriyle sık sık bir araya geldiklerini ve bilgi alışverişinde bulunduklarını söyledi. Daha önce yerel ve milletvekili seçimlerinde Kürt partileriyle bir araya geldiklerini hatırlatan Taşçıer, şimdi de ulusal çerçeve etrafında bir araya geldiklerini aktararak, "Bu sefer de Kürtlerin statüsü için yan yanayız. Tartışmalarımız sürüyor. Hedefimiz, Kuzey Kürdistan’daki Kürt sorunuNU kendine dert edinen parti ve örgütleri yan yana getirip Kürtlerin talepleri konusunda ortaklaştırmak. Bu çalışmayı hep birlikte yürütüyoruz. Ulusal birliğe herkes evet diyor. Fakat bunu belli organizasyona dönüştürmek için zamana ihtiyacımız var. Kürt birliğine hiçbir parti karşı çıkmıyor" diye konuştu. (MA)