Leyla Güven'in tahliye kararı kaldırıldı
HDP'den Hakkari milletvekili seçilen DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven önce tahliye edildi, daha sonra savcılık itirazı üzerine tahliye kararı kaldırıldı.
ARTI GERÇEK - Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, 22 Ocak'ta evine yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Afrin operasyonu ile ilgili açıklamaları nedeni ile tutuklanan Güven, farklı tarihlerde katıldığı basın açıklamaları, etkinlikler ve yaptığı konuşmalar nedeniyle suçlanıyordu. 9 günlük gözaltı süresinin ardından 31 Ocak'ta çıkarıldığı Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi tarafından tutuklan Güven, 24 Haziran'da yapılan seçimlerde HDP'den Hakkari Milletvekili seçildi.
AVUKATLAR TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMUŞTU
Dün Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi'ne başvuruda bulunan avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, genel seçimlerde Hakkari milletvekili seçilen Leyla Güven'in 'Serbest Seçim Hakkı'nın dikkate alınarak Anayasa'nın 19. ve AİHS'in 5. maddesi gereğince tahliyesini istedi. Başvuruda, Güven'in tutukluluk koşullarının bulunmamasına rağmen Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK), Anayasa ve AİHS'ne aykırı şekilde tutuklu bırakıldığına dikkat çekildi.
ÖNCE TAHLİYE KARARI VERİLDİ
Avukatların tahliye talebini değerlendiren Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi bugün kararını açıkladı. Güven'in tahliye edilmesine yönelik karar veren mahkeme, avukatların Güven'in 'Serbest Seçim Hakkı'nın dikkate alınmasına yönelik talebine yer vermedi. Tahliye kararını dosya üzerinden veren mahkeme şu gerekçeleri sıraladı:
"Delillerin büyük oranda toplanmış olması, etki edebileceği delil bulunmayışı, tutukluluktan istenen sonucun adli kontrol tedbiri ile de sağlanabilecek olması, tutuklu kaldığı süre, dosyadaki delillerin büyük oranda toplanmış olması."
SAVCI DTK ÜYELERİNİ DE SUÇLU İLAN ETTİ
Savcının 10. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz dilekçesine Güven ve DTK’ya yönelik suçlamalar bulunuyor. DTK’nın Abdullah Öcalan’ın talimatı doğrultusunda kurulduğu iddiasının yer aldığı dilekçede DTK’nın tüm üyeleri suçlandı. "DTK üyeleri ile birlikte dört ülke toprakları üzerinde sözde kürt ulusal birliğini sağlamak, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olmak amacıyla halk kitlelerini etkilemeye çalıştıkları" ifadeleri yer aldı.
Dilekçede DTK için "Sözde Kürdistan'ın çatı yapılanması, Kürt ulusal birliğini sağlamak amacıyla PKK/KCK ile bağlantılı olarak faaliyet yürüttüğü" ifadeleri kullandı.
Leyla Güven’in DTK'nın eş başkanı olarak görev aldığının, DTK'nın çeşitli toplantılar düzenleyerek, örgütsel nitelikteki eylemlere katılarak ve örgütünün amaçları doğrultusunda açıklamalar yaptığının öne sürdüğü dilekçede, Afrin operasyonu ile ilgili çağrı yaparak halkı kışkırttığı, eylemlerinde süreklilik, yoğunluk ve çeşitlilik olduğunu öne sürülerek, Güven hakkında verilen tahliye kararının kaldırılarak tutuklamaya yönelik yakalama emri düzenlenmesi istendi.
SAVCILIK İTİRAZ ETTİ, TAHLİYE KARARI KALDIRILDI
Ancak, Güven ile ilgili verilen tahliye kararına savcılık bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Savcılık itirazını değerlendiren 10. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararını kaldırdı.
'5 KLASÖRÜ 10 DAKİKADA OKUYAMAZLAR'
Leyla Güven’in avukatı Cemile Turhallı, "5 klasörlük dosyayı on dakikada okuma ihtimalleri olamaz. Mahkemenin dosyayı gördüğünü sanmam" diyerek tahliyenin kaldırılmasına ilişkin karara tepki gösterdi.