Maden katliamı soruşturması: Gözaltındakilere ‘mevzuat gereği alınması gereken tedbirler neden alınmadı?’ sorusu
Artı Gerçek-14 Ekim Cuma akşamı Bartın Amasra ilçesinde meydana gelen maden katliamında 41 işçi öldü, 11 işçi ise yaralandı. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığı’nın katliamla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 24 kişi Bartın’da gözaltına alınırken bir kişi de İstanbul’da gözaltına alındı.
Gözaltına alınanlar arasında Müessese Müdürü Cihat Özdemir, işletme müdürü, hazırlık şefi, sondaj şefi, kartiye şefleri, iş güvenliği mühendisi, kartiye mühendisi, personel müdürü ve aspiratör mühendisi yer alıyor. Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde 24 kişinin sorguları sürüyor.
DHA’nın aktardığı habere göre gözaltındaki kişilere, ‘İhmaller var, mevzuat gereği alınması gereken tedbirler neden alınmadı?’ sorularının yöneltildiği bildirildi.
461 İŞÇİ 1 AY SÜREYLE YILLIK İZNE AYRILDI
Maden katliamından sonrasında eksi 300 kotunda yangının devam etmesi nedeniyle eksi 250 ve eksi 100 kotuna taş tozu ile baraj yapıldı. Savcılık kararı ile izin verilen görevlilerin dışında madene giriş-çıkış yasaklanırken, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’nde yer altında çalışan 461 işçinin, 1 ay süreyle yıllık izne ayrıldıkları bildirildi.
NE OLMUŞTU?
Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim Cuma günü saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi ölmüş, 11 işçi yaralanmıştı. Olaydan sonra soruşturma başlatıldı. Altı ayrı savcı görevlendirilmiş ve bu süreçte farklı disiplinlerden gelen mühendisler ile iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti de kurulmuştu.
Amasra'daki maden katliamından 12 dakika önceki veriler ortaya çıktı
Maden katliamından sonra Sayıştay raporları ve ihmaller zinciri gündeme geldi. Sayıştay Denetim Raporu’nda 2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliğinin artmasının kaza risklerini yükselttiğine ve de gündüz vardiyası dışında olası arızalara anında müdahale edilemediğine dair uyarılar yer almıştı. Sayıştay aynı raporda "yeterli sayıda işçi hazırlanmadığı için iş güvenliğinin riske atıldığına" da vurgulanmıştı.
Yine Sayıştay’ın 2017 yılına ait raporunda ise işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanıyor. Bununla birlikte, ilgili firmanın hazırlık çalışmalarını tamamlamak yerine bir an önce kömür üretimine geçmek için hızlı hareket ettiğine dikkat çekilmişti.(HABER MERKEZİ)
Türkiye Taşkömürü Kurumu yetkilileri adliyede 10 dakika kaldı: 'Soruşturmanın usulüne aykırı'
Maden sahasını inceleyen avukat: Olası failler istedikleri evraklara ulaşıyor