Mahkeme, AYM'nin Barış Akademisyenleriyle ilgili hak ihlali kararını tanımadı
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin Barış Akademisyenleri hakkındaki hak ihlali kararını tanımadı. Mahkeme, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen akademisyen S.U.'nun yeniden yargılanma talebini reddetti.
MAHKEME: HAGB HÜKÜM NİTELİĞİNDE DEĞİL
Independent Türkçe'den Can Bursalı'nın haberine göre 6 Mart 2019'da hükmün açıklanması geri bırakılarak 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen akademisyenin avukatının yeniden yargılama ve beraat talebini reddeden mahkeme, ret gerekçesinde yargılanmanın yenilenmesi için usulüne uygun bir hüküm gerekli olduğunu belirtti. Mahkeme, akademisyen hakkında verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezasının hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararıyla birlikte verildiğine değinerek, kararının hukuki niteliği bakımından hüküm niteliğinde olmadığını ifade etti.
37. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılamanın yenilenmesi için kabul edilebilirlik şartları bulunmadığını savunarak talebi reddetti.
484 AKADEMİSYEN BERAAT ETTİ
Anayasa Mahkemesi, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı barış çağrısı içeren bildiriye imza attıkları için yargılanan ve hapis cezalarına çarptırılan Barış Akademisyenleri hakkında 26 Temmuz'da "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" kararını vermişti. Oy çokluğuyla alınan AYM’nin bu kararı sonrasında çeşitli mahkemelerde hakkında dava açılan 822 Barış Akademisyeni'nden 484'ü beraat etti.
AVUKAT POLAT: AYNI OLAYA İLİŞKİN FARKLI KARARLAR VERİLMESİ DE HAK İHLALİ
Akademisyenin avukatı Melike Polat, 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
"Mahkeme, teknik hukukla ilgili bir tartışma yürüterek söz konusu kararı vermiş. Ancak hukukun genel ilkelerinden olan "yargı kararlarının yeknesaklığı" ilkesini göz ardı etmiştir. Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının ardından, AYM kararını emsal göstererek ceza almış diğer akademisyenler için yargılanmanın yenilenmesi başvurusu yapıyoruz. Diğer mahkemeler beraat kararları verirken İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi talebimizi reddetmiş bulunmaktadır. Bu şu sonucu doğuracaktır: Aynı bildiriye imza atan bir kısım akademisyen beraat ederken bir kısmı mahkum olacaktır. İşte yargı kararlarının yeknesaklığı ilkesi bu açıdan çok önemli. Aynı olaya ilişkin farklı kararların verilmesi adil yargılanma hakkının ihlali niteliğindedir. Eğer İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesinin kararına yaptığımız itiraz da reddedilirse yine Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz."
AYM: VARSAYIMI AŞAN DELİL YOK
Yüksek mahkemenin kararında bildiriyi yazan ve imzalayan akademisyenlerin PKK'nin talimatıyla hareket ettiklerine yönelik varsayamı aşan bir delil gösterilmediği şu ifadelerle belirtilmişti:
"İlk derece mahkemeleri mahkûmiyet kararlarını önemli ölçüde PKK terör örgütünün bir üst düzey yetkilisinin bildirinin yayımlanmasından yaklaşık iki ay önce yaptığı ileri sürülen ‘aydın ve demokratik çevreler öz yönetimlere sahip çıksın’ şeklindeki çağrıya dayandırmışlardır."