Malatya Çevre Platformu’ndan eylem: 'Depremden ölmedik asbestten ölmek istemiyoruz'

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde can kaybı ve yıkımın yaşandığı Malatya'da Çevre Platformu, asbest tehlikesine dikkat çekti. Platform Sözcüsü Hasan Kaya, "Depremin öldürmediği bizleri, asbestle öldürmeyin" dedi.

Malatya Çevre Platformu’ndan eylem: 'Depremden ölmedik asbestten ölmek istemiyoruz'

Yusuf DURDU

MALATYA - Maraş depremlerinin ardından Malatya'da hasarlı binaların yıkımı sürerken, Malatya Çevre Platformu, asbest tehlikesine dikkat çekmek için eylem yaptı. İnönü Caddesi'ndeki eylemde, 'Depremden ölmedik asbestten ölmek istemiyoruz' yazılı pankart açıldı.

'TOPRAK, ASBEST ŞEHRİ TAMAMEN KAPLAMIŞ DURUMDA'

Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, depremin üzerinden 10 ay geçmesine rağmen barınma sorununun devam ettiğini vurgulayarak, "Halen çadırlarda kalanların sayısı hiç de az değil. Çadır ve konteynerden oluşan geçici yerleşim alanları çeşitli fiziksel güçlükleri barındırmakta. Türk Tabipleri Birliği’nin ikinci ve üçüncü ay raporundaki çoğu eleştiriler devam ediyor. Toprak, asbest şehri tamamen kaplamış durumda. Bağ, bahçe, sulak alanlara molozlar üstü açık kamyonlarla taşınmakta. Depremin öldürmediği bizleri, asbestle öldürmeyin" dedi.

'ENKAZLAR HÂLÂ KALDIRILMADI'

Mamurek, Beydağı, Doğanşehir, Ören bölgesinde enkazların halen yerleşim yerlerinin ortasında durduğuna dikkat çeken Kaya, "Suya karışan her zehirli atıklar, lenf kanseri ve akciğer hastalıklarına yol açmakta. Şu anda yaşlılar, çocuklar, gebe kadınlar, kronik hastalar büyük bir risk altında. Hastaların sayısı her gün artmaya devam edecektir. Bizler, doğasına, suyuna, toprağına, yerleşim yerlerine sahip çıkan, sorumluluk taşıyan yurttaşlar olarak TTB ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin uyarı ve önerilerine ilimizin bütün yetkililerini ve yöneticilerini göreve davet ediyor, soruna sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu.

'150 BİN KİŞİ KENTE GERİ DÖNMEDİ'

Depremden sonra binlerce insanın kenti terk ettiğini dile getiren Kaya, "Belirsizlikler, nüfus hareketliliğinde de karşımıza çıkıyor. Depremde yaşanan hasarın derecesine göre gerek il içi gerek il dışı göçün kalıcılaştığını da gözlemleyebiliyoruz. Malatya’da 300 bin kişinin depremin ilk günlerinde şehirden gittiği ve 150 bin kişinin dönmediği ifade ediliyor” dedi.