Malatya'da yerinde dönüşüme zemin +7 kat iznine tepki: Kent fay hatlarıyla çevrili, uygun değil

Malatya'da yerinde dönüşüme zemin +7 kat iznine tepki: Kent fay hatlarıyla çevrili, uygun değil
Malatya'da Bakanlığın depremde ağır hasar alan binalarda yerinde dönüşüm yapılması halinde +7 kat izni vermesi tepkilere yol açtı. İnönü Üniversitesi'nden Vehbi Aluçlu, bunun Malatya için uygun bir mimari dönüşüm olmadığını söyledi, riskleri sıraladı.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde Malatya'da büyük yıkım yaşandı. 36 binden fazla binanın ağır hasar aldığı kentte bugüne kadar ağır hasarlı 13 bin 416 bina yıkıldı. Malatya kentsel dönüşümle yeniden ayağa kalkmaya çalışırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ağır hasarlı konutlara yerinde dönüşüm ile yapılması halinde zemin+7 kat izni verdi.

İnönü Üniversitesi İnşaat Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, bu kararı Artı Gerçek'e değerlendirdi.

'MALATYA BERMUDA ŞEYTAN ÜÇGENİ GİBİ FAYLARLA ÇEVRİLİ'

Malatya'nın Doğu Anadolu Fay Hattı, Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Yeşilyurt Fayı ile çevrili olduğunu vurgulayan Aluçlu, "Biz deprem bölgesinde yaşadığımızı biliyoruz. Malatya, Bermuda Şeytan Üçgeni gibi; üç tarafı faylarla çevrili. Dolayısıyla imar durumu bu kapsamda düzenlenmelidir. Bu kapsamda da depreme dayanıklı binaların tasarlanması gerekiyor" dedi.

'YERALTI SU SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK'

Malatya’da depreme dayanıklı binalar tasarlarken, yüksek katlı binalardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Aluçlu, "Malatya’nın yeraltı su seviyesinin çok yüksek olmasından kaynaklı olarak buna dikkat etmek durumundayız. Yapılarımızı da çok iyi tasarımlarla, mühendislik hizmeti alıp, beton kalitesini ön plana çıkararak tasarımlar yapmalıyız" diye konuştu.

'YILBAŞINDAN SONRA 15 KATA DA İZİN VERİLECEK Mİ?'

Malatya’da yerinde dönüşüm planlamasının ilk olarak zemin+1 kat olarak planladığını hatırlatan Aluçlu, “Depremden bir ay sonra zemin+1 kat çıkacak şekilde planlama yaptık. Zemin+1 denildiğinde yani iki katlı binalar yapmayı düşünürken, cumhurbaşkanımız bir açıklama yaptı 'zemin+4 'dedi ve 5 kata çıktı. Sonrasında 'zemin+7 denildi' yani 8 kata çıktı. Sekizinci ayda 8 kata ulaştık. Her geçen gün kat sayısı artıyorsa yılbaşından sonra 15 kata da izin verilecek mi?” diye sordu.

ZEMİN SIVILAŞMASI RİSKİ

Sekiz katlı binalara iki bodrum ve fore kazık şartı getirildiğini belirten Aluçlu, şunlara dikkat çekti:

"Yaklaşık 6 metre derinliğinde bu çukur eşeceksiniz. 6 metreden sonrada belki 10-15 metre sağlam zemine ulaşıncaya kadar da fore kazık çakacaksınız. Bu maliyetin iki, üç katına çıkması anlamına geliyor. Bu şekilde bir tasarım Malatya’yı depreme hazırlama aşamasında inandırıcı gelmiyor. Zemin sıvılaşmasının meydana gelmesi burada söz konusu olacak. Fore kazıklarla zeminin taşıma gücünü artırırsanız binanın altında yeni bir temel atma durumu olacak. Bu maliyeti daha da artıracak. Yerinde dönüşüm için 750 bin TL hibe, 750 bin TL de kredi desteği veriliyor. Bu dönüşümün sağlanmasına yeterli olmayacaktır."

'BOSTANBAŞI'NDA BİNALARIN NE HALE GELDİĞİNİ GÖRDÜK'

Aluçlu, yüksek katlı binaların bulunduğu Bostanbaşı Mahallesi'nde depremde meydana gelen ağır hasara dikkat çekti. Aluçlu, şöyle konuştu:

"Malatya’da yerinde dönüşüm planlaması birinci ayında bir, beşinci ayında beş, sekizinci ayında ise sekizinci kata ulaştı. Bu gidişat Malatya için çok uygun bir mimari dönüşüm değil. Bu gidişle H (kat yüksekliği) serbest yüksekliğini de Malatya’ya kazandırabiliriz diye bir ironi yapmak istiyorum. Bostanbaşı bölgesinde yapılan H (kat yüksekliği) serbest binaların ne hale geldiğini gördük. Bodrumsuz binaların ne halde olduğunu bildiğimiz için burada küçük bir ironi yapmak istiyorum. Yakında acaba H serbesti de belediye meclisinden geçirebilir miyiz diye düşünmeden edemedim."

Öne Çıkanlar