Malatya’da depremzede esnafın çilesi bitmiyor: 'Bakanlar gelsin de halimizi görsün'

Malatya’da konteyner işyerlerinde ayakta durmaya çalışan esnaf, havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla zor günler geçiriyor. Malatya esnafı, hiçbir çalışmanın yapılmamasından şikayetçi.

Yusuf DURDU


MALATYA - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde en fazla can kaybı ve yıkımın yaşandığı illerden biri de Malatya. Depremde binlerce esnafın işyeri ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı. Kentin çeşitli noktalarına esnaf için dört bine yakın konteyner yerleştirildi, bazı bölgelere ise çarşılar oluşturuldu. Malatya Büyükşehir Belediyesi Nikah Sarayı’nın arkasına yerleştirilen konteyner işyerlerinde hizmet vermeye çalışan esnaf, havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla yeni bir mağduriyet daha yaşıyor. Kanalizasyon ve altyapı sorunu yaşanan konteyner işyerlerine esnaf kendi çabalarıyla çatı yaptırıyor ve klima taktırıyor.

'KİMSE HALİMİZİ SORMUYOR'

Konteyner iş yerinde çocuk ürünleri satan Tayfun Altun, bölgeye gelen bakanları çarşı şeklinde yapılan yerlere götürdüklerini, oradaki konteynerlerin sorunu olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

“Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yanında esnafa verdikleri konteynerlerin üzerini kapatmışlar, klimasını koymuşlar, tuvaletini yapmışlar her ayrıntıyı düşünmüşler. Biz de buraya sığınmaya çalışıyoruz. Tentemizi kendimiz yaptırdık, klimamızı taktırdık. Korunmaya çalışıyoruz, mücadele ediyoruz. İş yok, stres çok. Kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Hiç kimsenin gelip gittiği yok. Kimse halimizi hatırımızı sorup, 'Ne yapabiliriz?' demiyor. Konteynerde her şeyi üst üste yığdık. Yapacak bir şey yok. Düzenli ve daha büyük yapılmış olsa iyi olacaktı ama şu anda elimizde olan bu. İçerisinde bir şeyler yapıyoruz ki ürünlerimizi asabilelim. Malatya’ya gelen bakanları, misafirleri belediyenin yanındaki o güzelce yaptıkları çarşıya götürüyorlar. Bakanları bir de buraya getirsinler ki halimizi görsünler" diye konuştu.

'YAĞMURUN ALTINDA SIRILSIKLAM OLDUK'

İşyerlerine altı ay önce yerleştiklerini anlatan terzi Kadriye Yalırgan ise “Konteynerlerimizin üstünü kapatamadık, zor imkânlarda çalışıyoruz. Yağmurun altında sırılsıklam olduk. İmkânlarımız dahilinde bir şeyle yapıyoruz. Konteyner verildikten sonra çok masraf yaptık. Masraf yapmadan da hiçbir şey yapamıyorsunuz. Zorla usta bulduk getirdik. İmkanımız dahilinde konteynerimizin üzerini kapatmaya çalışıyoruz. Depremin üzerinden 8 ay geçti ama biz hâlâ yerimizde sayıyoruz” dedi.

'REZİLLİK DİZ BOYU'

Konteynerlerinin su aldığını dile getiren esnaf Ahmet Demiralp, "Buraya gelip durumuzu soran ya da ne yaptığımızla ilgili bilgi alan hiç kimse yok. Ortada kaldık. Klima takılacağını söylediler ama ortada klima yok. '27 bin klima geldi, işyerlerine dağıtılacak' dediler, o da olmadı. Elektrik saati taktıkları gibi şimdi bir de su saatini zorunlu kıldılar. Şimdi bir de su saati takacağız. Buradaki rezillik diz boyu. Kış günü halimizi görüyorsunuz. Daha da kötü günler bizi bekliyor" diye konuştu.

Demiralp, Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (MASKİ) su sayacı takılması için kendilerine ihbarname gönderdiğini, bir hafta içerisinde su sayacı takılmaması halinde kendilerine ceza yazılacağını anlattı.

Öne Çıkanlar