Malatya'da TOKİ konutları gecikti, depremzedeler yüksek kiralarla karşı karşıya

Malatya'da TOKİ konutları gecikti, depremzedeler yüksek kiralarla karşı karşıya
Depremin yıktığı Malatya'da TOKİ konutlarının gecikmesiyle ev kiralamak isteyen depremzedeler yüksek kiralarla karşı karşıya kaldı. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, "Buna acilen bir önlem alınması gerekiyor" dedi.

Yusuf DURDU


MALATYA - 6 Şubat depremlerinden büyük yıkımın yaşandığı Malatya'da TOKİ'nin yaptığı kalıcı konutların gecikmesi nedeniyle konteynerlerden çıkıp ev kiralamak isteyen yurttaşlar yüksek kiralarla karşı karşıya kalıyor. Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, "Kira talebi artınca mal sahipleri kiraları yükseltmeye başladılar. Buna acilen bir önlem alınması gerekiyor" dedi.

Maraş'ta 6 Şubat 2024'te meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Malatya'da 1237 kişi öldü, 6 bin 444 kişi de yaralandı. Büyük yıkımın yaşandığı kentte barınma sorunu sürüyor. 70 bin konut yapılacağı açıklanan kentte TOKİ
ilk kurada 6 bin 181, ikinci kurada 1700 konutu hak sahiplerine teslim etti. Depremin üzerinden 15.5 ay geçmesine rağmen konut sorununun ancak yüzde 10'ü çözülebildi.

KİRALARDA FAHİŞ ARTIŞ

6 Şubat depremlerinden önce 5-6 bin TL seviyesinde olan ev kiraları depremin ardından 15-20 bin TL'ye kadar yükseldi. Geçtiğimiz aylarda bir miktar düşen ev kiraları TOKİ konutları gecikince yeniden yükseldi. Konteynerden eve çıkmak isteyen depremzedeler, yüksek kiralarla karşı karşıya kalırken kira sözleşmeleri sona eren yurttaşlar da yüzde yüze varan artışla mağdur oldu.

'25’İN ÜZERİNDE KİRA ARTIŞI TALEP EDİLEMEZ'

Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konutlarda kira artışını yüzde 25 ile sınırlandıran cumhurbaşkanlığı genelgesinin temmuz ayına kadar geçerli olduğunu hatırlattı.

whatsapp-image-2024-05-17-at-12-21-58.jpeg
Ali Özgül

Özgül, "Temmuzdan sonra bunun uzatılması gerekir. Şu anda ev sahiplerinin yüzde 25’in üzerinde kira zammı talep etme hakları bulunmuyor. Yüzde 25’in üzerinde artış yapmaları halinde kiracılar evi boşaltmasın. Ev sahibi mahkemeye gittiğinde hiçbir hak talep edemez" dedi.

'EV SAHİPLERİ İPİN UCUNU KAÇIRDI'

TOKİ'nin yaptığı kalıcı konutlar geciktiği için konteynerlerde kalan depremzedelerin kiralık evlere yöneldiğini vurgulayan Özgül, "Daire sahipleri biraz ipin ucunu kaçırmaya başladı. Eskisi gibi kiraları artırıyorlar. Bunun sebebi konteynerlerde kalan vatandaşlarımız TOKİ’nin evleri geciktirmesinden dolayı deprem öncesi evlere ilgi göstermeye başladılar. İnsanlar artık konteynerden çıkmak istiyor. TOKİ’nin yavaş çalışmasından ve dairelerin geç teslim edilmesinden dolayı vatandaşlar evlere taşınmak istiyor. Kira talebi artınca mal sahipleri kiraları yükseltmeye başladılar. Buna acilen bir önlem alınması gerekiyor" diye konuştu.

'20 BİN TL KİRA OLMAZ, BU MEBLAĞLARDAN UTANMALARI GEREKİR'

Dar gelirli ailelerin yaşadığı ve eski yapıları ağırlıkta olduğu Çöşnük Mahallesi’nde bile ilana koyulan bir daire için 20 bin TL kira istendiğine dikkat çeken Özgül, "Bu kadar yüksek meblağlardan insanların utanması gerekiyor. Çöşnük’te bir kira 20 bin TL olmaz. Bu durum diğer ev sahiplerine de emsal teşkil ediyor. Kiracılara da sorumluluk düşüyor. Parası olup 20 bin TL'ye o evi tutanlar dar gelirlilere de zarar veriyor. Diğer ev sahibi 'Çöşnük'te daire 20 bin TL ise Fahri Kayahan’da benim dairemin 30 bin TL olması gerekir' diyor. Bunun için önlem alınmalı" dedi.

Öne Çıkanlar