Malatya'nın Ören Mahallesi'nde enkaz yedi aydır kaldırılmadı
Yusuf DURDU
MALATYA - 6 Şubat'ta Maraş'ta meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Malatya'nın Ören Mahallesi'nde, yıkılan evlerin enkazları yedi aydır kaldırılmadı. Enkaz kaldırılmadığı için yolları yapılamayan mahallede elektrik ve su kesintiler de şikayetçi. Mahalle sakinleri yaşadıkları sorunları ve taleplerini Artı Gerçek'e anlattı.
Ören Mahallesi 6 Şubat'ta büyük bir yıkıma sahne olmuş; ilk depremin ardından daha güvenlikli olacağı düşüncesiyle Malatya merkezden buraya gidenler de ikinci depremde yıkımı yaşamıştı.
12 kişinin öldüğü, yaralananların olduğu 1400 haneli mahallede, iki depremde 265 ev yıkıldı. Ağır hasar alan 444 ev ise belediye ekiplerince yıkıldı.
ENKAZ, YOL, SU, ELEKTRİK SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Mahalle sakinleri depremlerin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen enkazın kaldırılmamasından, yolun onarılmamasından, sık sık yaşanan elektrik ve su kesintilerinden şikayetçi.
'HASARLI EVLERİ YIKTILAR, BIRAKIP GİTTİLER'
Ören Mahallesi Muhtarı Birol Çirkin, "Depremin üzerinden 7 ay geçti, köyümüzde gözle görülür iyi bir şey olmadı. Ağır hasarlı evleri yıktılar, bırakıp gittiler. Enkazı kaldırma yok, gelip bakma yok. Müteahhit cevap vermiyor. 'Bugün geleceğim, yarın geleceğim' diyor. Geleceğine inanmıyorum. İnsanlar toz toprağın içerisinde” dedi.
'İNSANLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU'
Mahallenin kaderine terk edildiğini söyleyen Çirkin, şöyle devam etti:
"İnsanların psikolojisi bozuldu. İyi giden bir şey yok. Enkazı kaldırsınlar, yollar yapılsın. Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne gittim, 'Enkaz kalkacak sonra yollar yapılacak' diyorlar. Hiçbir planlama yok. İşyerleri kuruldu, her yer toz toprak. Mağdur durumdayız. Ören’de her şey durdu. Gelen giden yok. İnsanların psikolojisi bozuldu, özellikle de benim. Herkes, 'Muhtar sen ne yaptın?' diyor. Günah keçisi muhtar oldu. Her şey muhtarın üzerinde, yapılırsa 'Devlet yaptı', yapılmazsa 'Muhtar yaptırmadı' oluyor. Ben de bezdim, usandım, bırakacak duruma geldim ama utandığımdan yapamıyorum. Her şeyi muhtarın üzerine bıraktılar."
'BURADA HALKIN NE ÇEKTİĞİNDEN HABERLERİ YOK'
Mahalle sakinlerinden Ahmet Kınay ise “Dünyanın felaketini yaşadık. Bize ne bakan ne de soran var. Bir muhtar var, başka halimizi soran yok. Yukarıdakiler iyi yatıyor, oturuyor. Al maaşı, salla başı. Buradaki halkın ne çektiğinden haberleri yok. Buraya gelmeleri, bakmaları lazım. Enkaz da kalkmadı, elektrikler de kesiliyor, sular da kesiliyor. Burada bambaşka bir rezillik yaşıyoruz. Bunun sonunun nereye gideceğini bilmiyoruz” diye konuştu.
'EVİ ZORLA YIKTILAR, ENKAZ DURUYOR, KONTEYNERDEN DE ÇIKARACAKLAR'
Evinin enkazı kaldırılmadığı için mağdur olan Turan Kalmış ise “İki göz bir yer yaptıralım diyoruz ama evin enkazı hâlâ duruyor. Enkazı kaldırmıyorlar. Çok mağdurum, gidecek yerimiz yok" dedi.
Kalmış, şöyle devam etti: "Emanet bir konteynerde eşimle birlikte oturuyoruz. 5-6 gün sonra beni çıkaracaklar. Nereye gideceğimi bilmiyorum. Hiç kimse bize bakmıyor. Evi zorla yıktılar, enkaz da öyle duruyor. Enkazı kaldırmıyorlar ki barınacak bir yer yapalım. Perişanız."
Yeşil Sol Parti’den deprem raporu: Halk kendi kaderine terk edilmiş durumda
Yönetmeliklere uyulmuyor: 'Deprem bölgesinde en az sekiz iş makinesi operatörü öldü'
Naci Görür'den 'deprem dirençli ülke' çağrısı: Er ya da geç daha güçlü afetlerle karşılaşacağız