Maraş depremlerinin birinci yılı: DEM Parti 'kaybolan çocuklar' için Meclis'e soru önergesi sundu
DEM Parti Grup Başkanvekilleri, Maraş depremlerinin yıldönümünde depremde 'kaybolan' çocukların akıbetini Meclis'e sordu. Soru önergesinde Meclis’in sorumluluk almasını ve tüm iddiaları araştırarak, kamuoyunu bilgilendirmesini istendi.
Artı Gerçek - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Sezai Temelli, Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinin birinci yıl dönümünde kayıp çocukların akıbetininin araştırılması için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sundu.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Meclis Başkanlığından, kapsamlı bir araştırma yapılması, kayıpların kayıtlarının tutulduğu bir veri tabanının oluşturulması, söz konusu kayıp vakalarına ilişkin ihmali ve sorumluluğu bulunan kamu kurum, kuruluşlarının tespit edilmesi ve kayıpların bulunması için çözümlerin hayata geçirilmesini istedi.
'ÇOCUKLARA NE OLDU?'
Depremin ilk gününden itibaren 'kayıp çocuk' ihbarlarının olduğu, çocukların kaçırıldığı, aileleri dışında şahıslara verildiği, vakıf ve cemaat gibi dini tarikatlara teslim edildiği yönünde birçok haberin basına yansıdığına dikkat çekilen önergede şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye’de çocuk hakları alanında çalışma deneyimi olan gönüllülerden oluşan Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ardından kayıp çocuklara ilişkin sosyal medya taraması sonucunda çok sayıda kayıp çocuk ilanı ve haberine rastlayarak, bir veri tabanı oluşturmuşlardır. Afet- Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi depremin hemen ardında yaptıkları 2 aylık çalışmanın sonucunda 670’e yakın kayıp çocuk başvurusuna ulaştıklarını kamuoyuna açıkladılar. Bu bilgiye yalnızca Türkçe sosyal medya taramaları sonucu ulaştıklarını ifade ettiler. Buna Arapça ve Kürtçe dilinde aramaların dâhil olmadığını ve sosyal medya kullananların sayılarının sınırlı olduğu gerçeğinden hareketle bu sayının çok daha yüksek olabileceğine dikkat çektiler.
KAYIP ÇOCUKLARIN AİLELERİ DERNEK KURDU
Yeni Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ise; kayıp çocuklar olmadığını ve yakınlarını yitiren çocuklarla ilgili ilk günden itibaren kamuoyunun şeffaf şekilde bilgilendirildiğini söyleyerek, tüm iddiaları yalanladı. Oysa 6 Şubat depreminin ardından aileler kaybolan yakınlarının bulunması amacıyla Deprem Mağdurları ve Kayıp Yakınlarıyla Dayanışma Derneği (DEMAK) kurdu. DEMAK’ın basın açıklamasında 38’i çocuk olmak üzere 145 kişinin akıbetinin hala bilinmediği belirtti. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir taraftan aileler kayıplarını ve çocuklarını ararken, bir taraftan da bu konunun muhatabı ve sorumluluğu bulunan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş kayıp olmadığını söylemektedir.
'MECLİS SORUMLULUK ALMALI'
Depremin ilk günden itibaren kayıp olan, hakkında arama ilanları verilen, refakatiz kalan, ‘koruyucu’ ailelere verilen, cemaat ve tarikatlere verildiği iddia edilen, kaçırılma ihtimali olan, devlet koruması altında bulunan, hayatını kaybetmiş ve kimsesizler mezarlığına defnedilen tüm kayıp çocuk iddialarının araştırılması için Meclis sorumluluk almalı, tüm iddiaları araştırarak kamuoyu bilgilendirilmelidir.” (MA)
Hataylı depremzedeler barikat tanımadı: Acı ve öfke bir arada
Birinci yılda depremin vurduğu kentlerde anma: Unutmak yok, helalleşmek yok