Meclis'te kripto para toplantısı

AKP’li Mustafa Elitaş, kripto para uzmanları ile bir araya geldi.

Meclis'te kripto para toplantısı

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantı salonunda kripto para uzmanları ile bir araya geldi. Toplantının ardından Elitaş, kripto paraya ilişkin yasanın kısa sürede çıkacağını söyledi. Elitaş, "Teknik çalışmalar yapılıp ortak noktada buluşulacak. Sistem nasıl yürüyecek bunu değerlendirdik" dedi. Toplantıya katılan Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi, ekonomist Nurullah Mahmut Dündar, "Kontrolü elden bırakmayan ancak çok özgürlükçü bir yasal düzenlemeye ilişkin tespitlerimizi sıraladık. Yasaklarla yazılımcıları kaçırmamak gerekiyor" ifadesini kullandı.

DİJİTAL DÜNYADA DEĞİŞİMİN HIZINA AYAK UYDURABİLMENİZ MÜMKÜN DEĞİL

Kripto para uzmanları ile bir araya gelen Elitaş, toplantı sonrası TBMM’de basın toplantısı yaptı. Elitaş, şunları söyledi:

"Dünyada çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan, 2010 yılının sonunda hayatımıza giren, sanal para diye ifade edilen, sanal yatırım aracı diye ortaya konulan, 10 yıllık bir süre içinde dünyada çok hızlı bir gelişim ortaya çıktı. Bu gelişime çeşitli ülkeler ayak uydurmaya gayret ettiler. 7 veya 8 tane ülke bir yasal düzenlemeyi gerçekleştirdi. Biz buradan platform üyelerinden aldığımız ortak kanaat şu; bir an önce kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yapılmasıdır. Yapılan mevzuatın daha net bir şekilde olup, ikincil mevzuatlarla konunun düzenlenmesi konusunda ortak bir kanaatimiz hasıl oldu. Çünkü dijital dünyada değişimin hızına ayak uydurabilmeniz mümkün değil" diye konuştu.

Değişimlere ayak uydurabilecek bir metin hazırladıklarını söyleyen Elitaş, uzmanların da muhakkak yasal düzenleme olması kanaatinde olduklarını aktardı.

TÜRKİYE KRİPTO PARA KULLANICI SAYISINDA DÜNYADA DÖRDÜNCÜ

T24’te yer alan habere göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda düzenlenen toplantıya katılan Nurullah Mahmut Dündar, Meclis çatısı altında, kamu otoritesi, akademisyenler ve yazılımcılar ile sektöre ait ekosistemin temsilcilerinin davet edilmesinin ve fikirlerinin dinlenmesinin çok kıymetli olduğunu ifade etti.

Dündar, "Heyecanla beklediğimiz bir gelişmeydi ve bunun için teşekkür ediyoruz. Masanın diğer tarafında da Hazine ve Maliye Bakanlığından, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, MASAK’tan, BDDK’dan çok önemli temsilciler vardı. Türkiye, nüfusa oranla kripto para kullanıcı sayısında dünyada dördüncü, Avrupa’da birinci sırada. Öncelikle sektörün temsilcileri, bundan sonra Thodex ve benzeri durumların yaşanmaması için bir yasal düzenlemenin hayata geçirilmesi gerektiği konusunda hemfikir oldu.

‘DÖVİZ ÇIKAN DEĞİL, DÖVİZ GİREN ÜLKE OLMALI’

Yasa taslağı üzerindeki detaylar konuşuldu. Olması gereken bir yasa tasarısının neleri içermesi gerektiğini anlattık, fikir ve önerilerimizi dile getirdik. Kontrolü elden bırakmayan ancak çok özgürlükçü bir yasal düzenlemeye ilişkin tespitlerimizi sıraladık. Dünyada, bu tarz düzenlemeler nasıl yapılıyor onları da anlattık. Yapılacak olan yasal düzenlemenin Türkiye’nin dünyadaki bu ekosistem içerisinde üst sıralara gelmesini sağlayacak bir planlama içermesi gerektiğine inanıyoruz. Düzenleme, Türkiye’nin döviz çıkan değil, döviz giren ülke olmasına imkân tanımalı ve bu camiayı kapsayan, kucaklayan bir sistemin önünü açmalı.

‘YURT DIŞI LİSANSI CİDDİ BİR ARBİTRAJ DOĞURUR’

Dolayısıyla yasal düzenlemenin teknolojik değişimlere de ayak uydurması için önerilerimizi de ilettik. Cezalardan ziyade sektörün teşvik edilmesinin ve yasak yerine kontrollü serbestlik bırakılmasının hem kullanıcılar, hem sektör hem de devlet açısından daha uygun olacağına inanıyoruz. Bu şekilde Türkiye, blockchain ürünleriyle ilgili bir merkez haline gelecektir. Projeler Türkiye’den çıkacaktır. Toplantıda Çin örneği de konuşuldu. Şu anda Çin’deki yasaktan dolayı kendi projesini hayata geçirmek üzere Türkiye’ye gelen bir yazılımcı var. Yasaklarla böyle yazılımcıları da kaçırmamak gerekiyor. Yurt dışı kripto para alım satım platformlarının yasaklanması ve lisansa tabii tutulmasının da ciddi bir arbitraj doğuracağını, yani yurt içindeki fiyatla yurt dışındaki fiyat arasında farklar oluşturacağını bahsettik dolayısıyla bunun doğru olmadığını anlattık."

akp toplantı yasa düzenleme kripto para dijital