Memurlar tasarruf genelgesini yargıya taşıyor: 'Lüksten tasarruf olur, ihtiyaçtan tasarruf olmaz'
Türkiye Kamu Sen, Kamuda Tasarruf Genelgesinin maddelerini yargıya taşıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada "Lüksten tasarruf olur, ihtiyaçtan, emeğin hakkından tasarruf olmaz" denildi.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen memurlar Kamuda Tasarruf Genelgesi ile fazla mesailere sınır getirilmesi, kamuya personel alımındaki değişlikler, servis hizmetinin ve giyim yardımının kaldırılması gibi düzenlemeleri protesto etti. Tasarruf genelgesi ile ilgili yargıya başvuracaklarını söyleyen Türkiye Kamu Sen Mersin Temsilcisi Metin Ercan, genelgeden alım gücü her geçen gün düşen memur ve emeklilerin kötü etkileneceğine dikkat çekti.
'KAZANILMIŞ HAKLARIN KISITLANMASINA KARŞIYIZ'
Kamu kaynaklarının tasarruflu kullanılmasına destek verdiklerini dile getiren Ercan, "Ancak tasarruf tedbiri adı altında çalışanlarımızın kazanılmış haklarının kısıtlanmasına, toplu sözleşme hükümlerinin yok sayılmasına karşıyız. Kamu çalışanlarının haklarına yönelik düzenlemelerin kamu bütçesine katkı yapmayacağı, aksine olumsuz sonuçlar doğuracağı inancındayız” dedi.
'YARGIYA BAŞVURACAĞIZ'
Kamuda servis hizmetlerinin kaldırılmasının hem ekonomik hem de hukuki boyutları bakımından sorun yaratacağını vurgulayan Ercan, "Servis hizmetlerini kaldırdığınızda bu hizmetten faydalananlara toplu taşım kartı verilecektir. Bunun bir maliyeti vardır. Bazı kamu çalışanlarımız özel araçlarını kullanmayı tercih edecektir. Bu durumda hem ulaşım masrafları devam edecek hem özel araçlar nedeniyle şehrin trafiğine olumsuz etkisi olacak hem de büyük oranda dışa bağımlı olduğumuz akaryakıt tüketimi artacaktır. Bu uygulamanın ekonomik olarak hiçbir katkısı olmayacağı açıktır. Bu hükmün iptal edilmesi için geçtiğimiz gün yargıya başvurduk. Uygulama aşamasına geçildiğinde yine tasarruf genelgesinde yer alan lojman kiraları, giyim yardımlarının kısıtlanması, kamuda en önemli konulardan bir tanesi olan hizmet araçları alımının durdurulması gibi konularda da yargı yoluna başvuracağız” diye konuştu.
'BOŞ KALAN KADROLAR NEDENİYLE HİZMETLER AKSIYOR'
Birçok kurum ve kuruluşta çalışan memurların yetersiz kadrolar nedeniyle ağır iş yükü altında ezildiğini belirten Ercan, “Emekli maaşlarının da görev aylığının yarısına düşmüş olması nedeniyle tüm çalışanlarımız 65 yaşına kadar görevde kalmayı tercih etmeye başlamış, emeklilik adeta bir kabusa dönüşmüş durumdadır. Birçok kurumda, özellikle kiraların yüksek olduğu illerde boş kalan kadrolar nedeniyle hizmetler aksamaktadır. Durum böyleyken kamuya personel alımını emekli olan kamu çalışanı sayısıyla sınırlamak, kamu hizmetlerinin kalitesinden, etkinliğinden ve verimliliğinden vazgeçmek demektir. Bu durumda hastaneler doktorsuz, hemşiresiz, okullar öğretmensiz, postaneler dağıtıcısız, kurumlarımız memursuz mu kalacaktır? Kamu çalışanlarının hakları üzerinden tasarruf sağlama imkân ve ihtimali bulunmamaktadır" dedi.
Memurlar, kamuda tasarruf genelgesini yargıya taşıdı: Hukuka aykırı