Milletvekillerine Kombassan mektubu: Milyarlık kurtarmaya 'hayır' deyin
Yargıtay tarafından tazminat ödemeye mahkûm edilen Kombassan’ı kurtarma operasyonu, 5 milyar Avro’dan fazla tazminat ödemesine neden olabilir.
1990 ile 2000 yılları arasında Avrupa’da gurbetçilerden milyarlarca Avro para toplayan ve Yargıtay kararlarıyla mahkum olan Kombassan (Bera) Holding ile İttifak Holding’i kurtarmayı amaçlayan yasa tasarısına tepkiler sürüyor. Kombassan mağdurlarının avukatı Acun Papakçı, 1 Kasım’da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen 45 maddelik kanun teklifi içinde yer alan bir geçici maddeyle mağdurların açtığı davaların iptalini öngören düzenlemeyle ilgili milletvekillerine mektup göndererek Genel Kurul’da "hayır" oyu kullanmaya çağırdı.
Emre Deveci'nin Cumhuriyet'te yer alan haberine göre, düzenlemeyle yatırımcıların bu şirketlere zorla ortak edilmekte olduğunu ve ortaklık ilişkisinin kurulmadığını iddia etmelerinin de yasaklandığına dikkat çeken Papakçı, "Türkiye’de devletin iki özel hukuk kişisi arasındaki ilişkiye taraf olduğu, yargı kararlarına aykırı tespitler yaptığı, Borçlar, Ticaret, Ceza, Bankacılık ve Sermaye Piyasası Kanun düzenlemelerini dondurduğu ve yeni bir yargılama usulü düzenlediği bir metin bugüne kadar kanunlaşmamıştır" dedi.
Düzenleme geçtiğinde bu şirketlerin ortaklık yapısının belirsizleşeceğini, artık şirketlerin Borsa’da işlem görmesinin mümkün olmayacacağını, gerçekleşmiş ve gerçekleşecek genel kurulların tartışmalı hale geleceğini savunan Papakçı, devletin hem Avrupa’ da para yatıran mağdurlara hem de Borsa’da hisse senedi alan yatırımcılara tazminat ödemek zorunda kalacağını öne sürdü.
TAZMİNAT UYARISI
İşgücü anlaşmaları ile Avrupa’ya göç eden yaklaşık 250 bin Türk asıllı işçinin dini ve milli duyguları sömürülerek Türkiye’ye dönme hayaliyle biriktirdikleri yaklaşık 25 milyar Avro’nun ellerinden alındığını hatırlatan Papakçı, sadece Kombassas’ın 1.75 milyar Avro topladığına dikkat çekti. Mağdur edilen yatırımcılar tarafından 2003 yılından itibaren Kombassan, İttifak, Yimpaş, Jetpa gibi şirketler aleyhine davalar açıldığını ve Kombassan hakkında açılan davalarda Yargıtay’da kesinleşen kararlar alındığını hatırlatan Papakçı, Yargıtay’ın bu şirketlerin yaptığının "haksız fiil" olduğuna, "taraflar arasında sahih bir ortaklık ilişkisi kurulmadığına", "Hisse senedi olarak verilenlerin hisse senedi olmadığına ve bir piyasa değeri bulunmadığına" dair yüzlerce kararı olduğuna dikkat çekti.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu düzenlemeyi hukuka uygun bulma olanağının olmadığına ve devlete karşı binlerce tazminat davası açılabileceğine işaret eden Papakçı, "Bugün şirketlere açılmış birkaç bin dava, on binlerce dava olarak Türkiye’ye karşı açılacaktır. Düzenlemeyle devlet Kombassan’ın tahsil ettiği 5 milyar Avro’dan fazla tazminat ödeme riski ile karşı karşıya bırakılmaktadır" uyarısında bulundu.
HİSSEDE YÜZDE 124’LÜK ARTIŞ
Kombassan’ı milyarlarca TL tazminat ödemekten kurtarmayı hedefleyen kanun teklifi TBMM’ye 24 Ekim’de sunuldu ancak şirketin hisse değeri 14 Ekim’de hızla artmaya başladı ve 14 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında yüzde 124 gibi olağandışı bir oranda yükseliş kaydetti. 2000-2006 döneminde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı olarak görev yapan Doğan Cansızlar, SPK’nin bu artışla ilgili inceleme yapması gerektiğini, kanun teklifini önceden bilenler tarafından "bilgi suiistimali" (insider trading) suçunun işlenmiş olabileceğine işaret etti.
Görev yaptıkları dönemde SPK’nin yaptığı incelemede, Avrupa’da gurbetçilerden para toplayan Kombassan gibi 80’e yakın şirket ve binlerce mağdurun bulunduğunu tespit ettiklerini, gerekli izinleri almadan para toplayan bu şirketlerin kayıtlarının sağlıklı olmadığını, her şeyin yasa dışı olduğunu ve SPK incelemelerini dayanarak göstererek dava açan mağdurların bu davaların bir kısmını kazandığını, AYM’nin 2015’te dava açma hakkının sınırlanamayacağına ilişkin karar verdiğini hatırlatan Cansızlar, kişilerin dava açma haklarının ellerinden alınmasının doğru olmadığını, sadece isteyenlere ortaklık verilmesi gerektiğini, ortaklık verilecekse de, aradan uzun yıllar geçtiği için, değerleme ve faiz hesaplamalarının doğru yapılmasının kritik olduğunu vurguladı.