Murat Sevinç yazdı: Demokrat muhalif basın ve siyasetçilere açık mektup

Murat Sevinç, KHK ile ihraç edilen Barış Akademisyenleri için çağrıda bulundu: "Sizler ne kadar çok omuz verirseniz, akademisyenlere reva görülenlerin duyulması o kadar mümkün olacak."

Murat Sevinç yazdı: Demokrat muhalif basın ve siyasetçilere açık mektup

Artı Gerçek - Barış İçin Akademisyenler Bildirisine imza attığı için 2017 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Anayasa Kürsüsü'nden ihraç edilen Doç. Dr. Murat Sevinç, Diken'deki yazısıyla KHK'liler için çağrıda bulundu.

Sevinç, 'Demokrat muhalif basın ve siyasetçilere açık mektup' başlıklı yazısında, akademinin ihraç edilen meslektaşlarına sessiz kaldığını ve bu konuda bundan sonra da bir ses çıkmayacağını dile getirdi.

"Hal böyleyken bu mektup akademiye değil, demokrat/sol basın ve siyasetçilere sesleniyor" diyen Sevinç'in yazısının bir kısmı şöyle:

Sevgili ihraç arkadaşlarım, gerçi biliyorsunuz ama yine de hatırlatayım: Akademinin ne olduğunu bilen, düşünce özgürlüğünü ciddiye alan bir avuç meslektaşımız dışında hemen hiç kimsenin umurunda değilsiniz, değiliz.

Hal böyleyken bu mektup akademiye değil, demokrat/sol basın ve siyasetçilere sesleniyor.

İhraçların başından bugüne dek, muhalif basından gördüğümüz desteği inkâr edemem. T24, Duvar, Diken, Evrensel, BirGün, Artı Gerçek, Agos, Bianet, Açık Radyo muhtelif sol-demokrat haber siteleri, Medyascope, Halk TV… Sevgili Ünsal Ünlü gibi ‘münferit’ yayıncılar… Eş dost, demokrat kesim, az sayıda siyasetçi, elinden geleni yapıyor.

Şimdi, bu satırları okuyan tüm yayıncılardan ve ‘diğer’ herkesten, duyarlı siyasetçilerden, örneğin Youtube programı yapan gazetecilerden bir kez daha rica ediyorum; sizler ne kadar çok omuz verirseniz, akademisyenlere reva görülenlerin duyulması o kadar mümkün olacak.

YAZININ TAMAMI

NE OLMUŞTU?

11 Ocak 2016’da, 89 üniversiteden 1128 akademisyen, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriye imza verdiğini bir basın açıklaması ile duyurdu. Bildiri, Kürt illerinde çatışmaların başlaması sonrası ilan edilen sokağa çıkma yasakları süresince bölge halkına yönelik şiddetin durması, kalıcı barış için çözüm yollarının oluşturulması çağrısıydı. Sonraki hafta ilk gruba destek olmak için imza atan akademisyenlerle birlikte toplam imzacı sayısı 2 bin 212 oldu.

Barış İçin Akademisyenler inisiyatifi, 2016 yılında Aachen Barış Ödülü'ne layık görüldü.

Türkiye genelinde 406 Barış Akademisyeni 2016-2018 yılları arasında çıkarılan KHK ile ihraç edildi, toplam 822 akademisyen hakim karşısına çıktı; sonuçlanan 204 davanın tümünde imzacı akademisyenler ceza aldı.

Anayasa Mahkemesi’nin 10 akademisyenin başvurusunu dikkate alarak 26 Temmuz 2019 tarihinde verdiği ihlal kararı akademisyenlere yönelik dosyaların kaderini değiştirdi. 6 Eylül 2019’da, ilk beraat kararı çıktı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde (ACM) Iğdır Üniversitesi'nden Arş. Gör. Özlem Şendeniz beraat etti.

İhraç edilen akademisyenlerin bir kısmı yargı kararıyla göreve iade edilse de çeşitli hukuksuzluklar ve engellerle karşılaştılar.

İstinaf Mahkemesi, KHK ile Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen “Barış Bildirisi” imzacı akademisyenlerden Ahmet Haşim Köse, Aysun Gezen, Banu Yılmaz, Irmak Özinanır, Funda Başaran, Funda Şenol, Nail Dertli, Nejla Kurul ve Sevgi Sezer’in iade kararları hakkında yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Göreve iade kararı çıkan bazı akademisyenler ise 'arşiv araştırması' gerekçesiyle işine başlatılmadı.

KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. Murat Sevinç, görevine iade edilmesinin ardından 12 Ocak 2024'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine döndü. Sevinç’i öğrencileri ve meslektaşları karşıladı. (HABER MERKEZİ)