Naci Görür: Marmara'nın ortasında sismik boşluk oluştu, depremden kaçış yok
Türkiye'nin önde gelen yer bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos Gölcük depreminin yıldönümünde bir kez daha uyardı: "Gölcük depremi Marmara'nın ortasında sismik boşluk oluşturdu. Bu oluşan boşlukta deprem bir ihtimal değil, zorunluluktur."
Artı Gerçek - Prof. Dr. Naci Görür dün yaptığı açıklamada, "Zaman daraldı, 7 üzerinde deprem bekliyoruz" diyerek Marmara için uyarılarda bulunurken, alınması gereken tedbirleri sıraladı.
"Bu işin şakası yok" diyen Görür, Cumhuriyet'e, olası Marmara depremine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:
"1912 yılındaki Şarköy depremi sonrası 1999’daki Gölcük depremi Marmara’nın ortasında bir sismik boşluk yarattı. Bu oluşan boşlukta deprem bir ihtimal değil, zorunluluktur.
Kentsel dönüşüm, müteahhitlik projesi olarak algılandı, rantsal dönüşümle lüks yerlere öncelik verildi.
NE YAPILMALI?
1- Yerleşim alanları o bölgeye özel mikro bilgilendirme verileri ışığında yapılanacak. Cumhurbaşkanına, belediye başkanına ya da valiye göre şekillenmeyecek. Deprem bölgelerinde yönetim özel bilgi ve birikim ister. Deprem azgınlıktan oldu diyenle nasıl depreme hazırlanılacak?
2- Halk bilinçli olacak. Halk denetleyici olmazsa imar barışı yapılır, yapanlar da omuzlara alınır.
3- Yol, viyadük, kanalizasyon, içme suyu şebekesi gibi unsurlarda eksiklikler tespit edilip güçlendirilecek.
4- Nüfusa fazlasıyla doymuş bir şehirde yeni konutlar, yeni yıkım ve ölümler demek. İstanbul’da imar ve iskân, özel durumlar dışında yasaklanmalı. Seçilen rezerv bölgelere yeni konut yerine geçici prefabrik konutlar yapılmalı.
5- 6 Şubat depremleri sonrası ortaya çıkan yüz milyon ton göçük malzemesinde her türlü zehirli madde var. Moloz dökme işlemleri uluslararası yöntemlere uygun yapılmalı.
6- Bu işin şakası yok, deprem en büyük ekonomik felaket. Türkiye’yi İstanbul’un beslediği yerde Marmara depremi ile Türkiye diz üstü çöker. Ekonomik, hatta siyasi bağımsızlığını kaybeder. Vakit kaybetmeden ekonomiyi teşvikle Anadolu’ya göndermek, oraya yaymak gerekiyor."
Alman uzmanlardan Marmara depremi uyarısı
17 Ağustos depreminden Maraş'a: 24 kentte 100 bini aşkın bina hâlâ fay zonunda
Hakkari'de deprem endişesi: Tek karayolu kapanabilir, havaalanı çökebilir