Naci Görür'den Ahmet Ercan'a tepki: İstanbul uzatmaları oynuyor, deprem 7.6'ya kadar çıkabilir
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da depremin yakın zamanda olmayacağını söyleyenlere tepki gösterdi: "Bu konuşmaları yapmalarını anlamıyorum. İstanbul uzatmaları oynuyor. Deprem 7.6'ya kadar çıkabilir." Görür'e Prof. Dr. Ahmet Ercan karşı çıkmıştı.
Artı Gerçek - Marmara Denizi'nde büyük bir deprem olacağı ve İstanbul'un yıkılmasına yol açacağı yönünde sık sık uyarılarda bulunan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, buna karşı çıkan uzmanlara, "Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunda deprem oluşacak. İkisi birden kırılırsa 7.6'ya kadar çıkabilir" diyerek tepki gösterdi.
Prof. Dr. Naci Görür, daha önce kendisine "Her an deprem olacağını gösteren bir tane kanıt gösterin size inanayım" diye karşı çıkan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'a bir kez daha yanıt verdi. Görür, isim vermeden, "Bu kadar belirginken bu arkadaşların bu konuşmalarını yapmasını anlamıyorum. Biz bir depremi muhakkak bekliyoruz" dedi.
Görür, depremde İstanbul'da en çok nerelerin etkileneceğini de anlattı.
TGRT Haber'de Medya Kritik programında konuşan Görür, şu açıklamaları yaptı:
MARMARA'DA DEPREM NEREDE OLACAK?
"İstanbul'da 1 Nisan'da seçilecek belediye başkanı şehri depremi hazırlamalı. Tehdit Marmara'da. İlk seçilen belediye başkanı tehdidin nereden geldiğini bilmeli.
Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunda deprem oluşacak. Bunlardan biri Adalar kolu, diğeri de Kumburgaz koludur. Bu iki kolun aynı anda kırılma ihtimali var. 1766'da 3 ay arayla kırılmış. İkisi birden kırılırsa 7,6'ya kadar çıkma olasılığı var.
'BAŞKAN ADAYLARI ESKİDEN BU KADAR ALAKADAR DEĞİLDİ'
Bir belediye başkan adayının ekibinde veya başkanın ekibinde yer almadım. İktidar partisi ve muhalefet dahil hepsinden istediğim siyaset üstü kalmak. Belirli bir rozeti takarsam etkileyeceğim alan kısıtlanır. Bu dönemde başkan adayları depremi ciddiye alıyorlar. Bu seçimde beni en çok da memnun eden şey bu. Eskiden bu kadar alakadar değillerdi.
'ÇOK MERAK EDİYORSAN BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAP KARDEŞİM'
Deniz içinden Körfez'den giren ve Tekirdağ'dan çıkan, uzunluğu 160 km olan Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. Deprem tam burada. Kimi depremciler-yer bilimciler fay tartışması yapıyor. Çok merak ediyorsan bilimsel araştırmayı yap kardeşim. Halkın huzuruna çıkıp fayı konuşuyor. Marmara'da belli büyüklükte depremler olmuş ki yine olacak. 1999 depremi oldu ve 1912'de de Şarköy depremi oldu. 1766'dan beri Gölcük ile Şarköy arasında deprem olmadı. Biz buna 'deprem boşluğu' deriz. Bu kadar belirginken bu arkadaşların bu konuşmalarını yapmasını anlamıyorum. Biz bir depremi muhakkak bekliyoruz.
İSTANBUL'DE NE ZAMAN DEPREM OLACAK?
6 sene içinde artı-eksi olarak da 10 sene içinde deprem olması bekleniyor. Biz şu anda uzatmaları oynuyoruz. Marmara'da 7 ve üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 47. Biz deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız.
İstanbul'da, 11 ilin toplamından daha fazla can ve mal kaybı olur. İstanbul depreminde 50 binden fazla can kaybı olabilir.
'İSTANBUL'DA NÜFUSU AZALTACAKSIN'
İstanbul'da nüfus artarsa depremde daha fazla can kaybı olarak geri döner. İstanbul'da 600 bin bina yapacaksanız 600 bin bina da yıkacaksın. İstanbul'da bina yapmayacaksın, İstanbul'da nüfusu azaltacaksın.
DEPREMDE EN FAZLA KAYIP VERECEK YERLER
Avrupa Yakası'nda kıyıdan 10 kilometre içerisine ve Silivri'ye kadar olan alan, depremde en fazla kayıp veren yerler olacaktır. Anadolu Yakası'nda ise kıyıdan başlayıp, dolgu alanları etkilenecektir. 1999 depremi olduğunda bazı bölgelere gittik ve belediye başkanlarına 'imar ve iskan vermeyin' diye yalvardık. Tuzla ve çevresi, Kartal, Maltepe'nin denize yakın alanları etkilenebilir. Haritayı gözünüzün önüne alın ikinci Boğaz Köprüsü'ne paralel sağa sola çizgi çizin. Bu eğrinin güneyindeki alanlar depremden daha fazla etkileneceklerdir. Kuzeyinde yer alanlar ise görece daha az etkilenecektir. 7.2 ile 7.6 arasında deprem olacaktır ve bunlardan etkileneceklerdir."
NE OLMUŞTU?
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'a dair bu uyarıları daha önce de sık sık yapmıştı. Prof. Dr. Ahmet Ercan ise 1 Mart'ta sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Naci Görür'e seslenerek, "İstanbul'da her an deprem olacağını gösteren bir tane kanıt gösterin size inanayım! Siyasetçiler ile müteahhitler sizin sözlerinizi kullanıp oy ile para devşiriyor. İnşaat ülkeye katma değer üretmeyen ölü yatırımdır. Yatırım sanayiye kaymalı. Lütfen" diyerek teki göstermişti.
Görür de daha sonra sosyal medya hesabından, "Kimi arkadaşlarım sanki bu ülkede depremin konuşulmasından rahatsız oluyor. Korkmalarını anlıyorum. Korku insani bir duygu ama daha dün onbinlerce canımızı kaybettiğimiz bir ortamda ülkemizdeki kentleri deprem dirençli yapalım, insanımız ölmesin söyleminden niye rahatsızlık duyarlar ki. Biz burada depremi değil depreme karşı önlem alalımı konuşuyoruz" diyerek yanıt vermişti.
AHMET ERCAN'A GÖRE EN ERKEN 2065'TE DEPREM OLABİLİR
Ercan, Marmara Denizi'nde en erken 2065'te deprem olacağını iddia etmişti. Ercan'ın bu konudaki açıklamaları şöyle:
"Şimdi Marmara Denizi 1999 yılında 7.6 büyüklüğünde bir deprem yaptı, yaklaşık 132 atom bombası büyüklüğündeki bir enerji boşalttı.
Marmara Bölgesi bizim tarihsel süreç olarak en iyi bildiğimiz bölgelerden bir tanesi. Yaklaşık son 2000 yılda Marmara Bölgesi’nde 16 tane yıkıcı deprem olmuştur.
İstanbul’da şu an 17’nciyi bekliyoruz. Analizlere baktığımız zaman 17’nci deprem için beklenen en kısa zaman 2065’tir.
Hatta 2175’lere kadar da gecikme olasılığı var. Dolayısıyla Marmara gergin değil. Gergin olmayınca da bir deprem üretemez.” (HABER MERKEZİ)
İstanbul depremi polemiğinde Naci Görür'den Ahmet Ercan'a yanıt: 'Kendinize gelin'
İstanbul depremi için görüş ayrılığı: Ahmet Ercan, Naci Görür'e karşı çıktı
Prof. Dr. Naci Görür: Türkiye'de herhangi bir yerde, sabah uyandığımızda 7 ve üzeri deprem olabilir