İstanbul depremi için görüş ayrılığı: Ahmet Ercan, Naci Görür'e karşı çıktı

İstanbul depremi için görüş ayrılığı: Ahmet Ercan, Naci Görür'e karşı çıktı
"İstanbul'da depremin eli kulağında" diyen Prof. Dr. Naci Görür'e tepki gösteren Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Her an deprem olacağını gösteren bir tane kanıt gösterin size inanayım" dedi. Ercan'a göre 2045'ten önce deprem olmayacak.

Artı Gerçek - Depremler konusunda uyarılarıyla bilinen iki uzman Prof. Dr. Naci Görür ile Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan arasında İstanbul konusunda görüş ayrılığı tartışmaya dönüştü.

"İstanbul'da ne zaman deprem olur?" sorusuna uzmanlar

İstanbul'da büyük bir deprem beklendiği yönünde açıklamalarıyla sık sık uyarılar yapan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür'e jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan karşı çıktı.

Ercan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Naci Görür'e seslenerek, "İstanbul'da her an deprem olacağını gösteren bir tane kanıt gösterin size inanayım! Siyasetçiler ile mütahhitler sizin sözlerinizi kullanıp oy ile para devşiriyor. İnşaat ülkeye katma değer üretmeyen ölü yatırımdır. Yatırım sanayiye kaymalı. Lütfen" dedi.

NE OLMUŞTU?

Sık sık, “İstanbul’da kesinlikle 7’den büyük bir deprem olacaktır” diyen Prof. Naci Görür, son olarak dün Antalya'da katıldığı programda, "Türkiye’nin herhangi bir yerinde her an 7 ve üzeri deprem olabilir” demişti. Görür, İstanbul için uyarıda bulunurken "Depremin eli kulağında" demişti. Görür şunları söylemişti:

"Güneydoğu'da 100 milyon ton moloz sağa sola gömüldü, çevre berbat edildi. İstanbul'da 350 milyon ton moloz çıkabilir. İstanbul'da bunu nasıl bertaraf edecek, geri dönüşüme tabi tutacaksanız? Kimse bilmiyor. Deprem eli kulağında, gelirse ne olacak. Aceleyle kamyonlara doldurup, Marmara'ya dökersiniz. Marmara zaten ölüyor, Marmara da sizi öldürür."

Görür daha önce de, "Beklenen deprem olursa Marmara Bölgesi ekonomik olarak biter. Marmara Bölgesi, Türkiye'nin yüzde 60'a yakın gayrisafi milli hasılasını karşılayan bir yerdir. Burası durursa Türkiye ekonomik olarak diz üstü çöker'' diye uyarmıştı.

Ayrıca, Cumhur İttifakı’nın İstanbul adayı Murat Kurum’un kendisine danışmanlık teklif ettiğini açıklayan Görür, "Murat Kurum bana danışmanlık teklif etti. Bizim için deprem konusu beka meselesi. Deprem konusunda Marmara Bölgesi'nde gerekenleri yapmazsak Türkiye'nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığı tehlikeye girer” demişti.

NACİ GÖRÜR'E GÖRE İSTANBUL'DA NE ZAMAN DEPREM OLABİLİR?

İstanbul'da beklenen depremin büyüklüğüne ilişkin önceki açıklamalarında, "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir" uyarısında da bulunan Görür, depremin zamanına dair de şunları söylemişti:

"Zamanı net olarak bilmiyoruz ancak bu depremin olma periyodu hakkında yapılan ciddi araştırmalar var. Bunlardan biri de Amerikalı araştırmacının yapmış olduğu çalışma. Uluslararası dergilerde yayınlandı. Onun söylemine göre, 99 depremlerinden sonra Marmara'da 7'den büyük bir depremin olma olasılığı yüzde 64 denildi.

Bu sene birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı ve deprem bekleme olasılığımızın yüzde 47 olarak ifade edildiğini gördük. Bu gerçekten çok büyük olasılık.

Yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz. Yüzde 47 büyük bir olasılık.

AHMET ERCAN'A GÖRE İSTANBUL'DA DEPREM NE ZAMAN OLABİLİR?

Prof. Ercan ise İstanbul için deprem beklentisinin çok erken olduğunu düşünüyor. Ercan, 2045'ten önce bir deprem beklemediğini dile getirdi. Ercan, "İstanbul için bir deprem beklemiyorum. 2045’ten önce olmaz diyorum. Ama bunları deyince bazıları da kızıyor. ‘Bizi rahatlatıyorsunuz’ diyorlar" demişti.

KANDİLLİ RASATHANESİ MÜDÜRÜ: BELKİ 10 SANİYE SONRA BELKİ 20 YIL SONRA

"İstanbul'da ne zaman deprem olur?" sorusuna Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de yanıt vermişti. "Marmara depremi çok çok uzakta değil. Belki 10 saniye sonra da bu depremle karşılaşabiliriz, belki 20 yıl sonra da olabilir" ifadesini kullanan Prof. Dr. Özener şu açıklamayı yapmıştı:

"Marmara Denizi içerisinde bir sismik boşluk var. Bu sismik boşlukta yaklaşık olarak 130 kilometrelik bir mesafeden bahsediyoruz.

Bir gün kırılacak çünkü oraya enerji dolmaya devam ediyor. Bu fayın tek parçada mı, 3 parçada mı, 2 parçada mı kırılacağı tabii ki bir soru işareti ama bu coğrafyada 7'nin üzerinde bir deprem yaşayacağımız açık. Bununla ilgili binlerce bilimsel çalışmalar ve farklı verilere dayanarak, farklı sonuçlar elde edilebiliyor.

Dolayısıyla kimi hocamıza göre bu deprem çok yakın belki 1-2 yıl içinde olacak, kimine göre 30 yıl daha olmayabilir, kimine göre de 50 yıl olmayabilir. Ama şunu biliyoruz ki burada bir deprem olacak. Biz daha çok ne zaman olacağına değil, biz ne kadar hazırız ona bakmamız lazım. Dolayısıyla da bunun çarelerini aramamız lazım." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar