Naci Görür'den enkaz kaldırma uyarısı: Alelacele üzerinin örtülmesini doğru bulmuyorum
Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgesindeki enkaz kaldırma çalışmalarında uluslararası kurallara dikkat edilmesi çağrısında bulundu: Alelacele kamyonlarla plansız programsız bir şekilde belirlenmiş yerlere dökülüp üzerinin örtülmesini doğru bulmuyorum.
Artı Gerçek - Jeolog ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, deprem bölgesindeki enkaz kaldırma çalışmalarının plansız programsız şekilde kaldırılmasının halk sağlığı ve çevre sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. Enkazın içinde inşaat molozlarının yanı sıra parlayıcı, patlayıcı, toksik kimyevi maddelerin de bulunacağını vurgulayan Görür, "Bu maddelerin geniş bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulacağını sanmıyorum çünkü deprem öncesi böyle bir hazırlığın olduğunu duymadım" dedi.
Görür, "Milyonlarca ton olabilecek bu enkazın alelacele kamyonlarla plansız programsız bir şekilde belirlenmiş yerlere dökülüp üzerinin örtülmesini doğru bulmuyorum" diyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer böyle yapılırsa bu döküntüler içerisinde fiziko- kimyasal reaksiyonlarla zararlı, zehirli maddeler oluşur, toprağı, yeraltı suyunu, havayı, gölü, akarsuyu ve denizi kirletir ve bu maddeler besin zinciri vasıtasıyla insana döner ve deprem bölgelerinde, hastalık ve ölümler uzun sürede etkili olur."
Arkadaşlar, bu acılı günümüzde Miraç Kandilimizi kutlarım. Tekrar başımız sağolsun. Bu kutsal günde ölenlere rahmet hepimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Bu günlerde deprem bölgesinde harıl harıl enkaz kaldırılacak. Bu enkazlar genellikle inşaat molozları, evsel atıklar ve …
— Prof. Dr. Naci Görür (@nacigorur) February 17, 2023
Görür'ün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar şöyle:
"Arkadaşlar, bu acılı günümüzde Miraç Kandilimizi kutlarım. Tekrar başımız sağolsun. Bu kutsal günde ölenlere rahmet hepimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Bu günlerde deprem bölgesinde harıl harıl enkaz kaldırılacak.
Bu enkazlar genellikle inşaat molozları, evsel atıklar ve parlayıcı, patlayıcı, toksik kimyevi maddeler olacak. Bu maddelerin geniş bir şekilde geri dönüşüme tabi tutulacağını sanmıyorum, çünkü deprem öncesi böyle bir hazırlığın olduğunu duymadım. Ama milyonlarca ton olabilecek bu enkazın alelacele kamyonlarla plansız programsız bir şekilde belirlenmiş yerlere dökülüp üzerinin örtülmesini doğru bulmuyorum.
Eğer böyle yapılırsa bu döküntüler içerisinde fiziko- kimyasal reaksiyonlarla zararlı, zehirli maddeler oluşur, toprağı, yeraltı suyunu, havayı, gölü, akarsuyu ve denizi kirletir ve bu maddeler besin zinciri vasıtasıyla insana döner ve deprem bölgelerinde, hastalık ve ölümler uzun sürede etkili olur. Onun için deprem molozunun bertarafında uluslararası kaide ve yöntemlere dikkat edilmeli ve çevre korunmasına özen gösterilmelidir. Sevgiyle." (HABER MERKEZİ)
Deprem molozları için kanser uyarısı: Kaldırılınca çözülen bir sorun değil
Depremde yıkılan, bir gün sonra da yangın çıkan evin enkazı kaldırıldı; Anne ve kızı bulunamadı
Hatay'da enkaz altında kalan iki kişi depremin 261'inci saatinde kurtarıldı
Müteahhit olmak bu kadar kolay: Biraz para, 48 saatte sertifika, üniversite şartı yok