Newroz'un ilk ateşi üç kibritle yakıldı

Şemdilli’de Newroz’un ilk ateşi yakıldı. Etkinliğin Newroz alanında yapılmasına izin verilmeyince, HDP ilçe binasının önünde sembolik olarak üç kibrit yakıldı.

Newroz'un ilk ateşi üç kibritle yakıldı

Artı Gerçek - Hakkari’nin Şemdilli ilçesinde 2023 Newrozu’nun startı verildi. "Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz bu yıl Maraş depremlerinde vefat edenlere adandı.

Şemdilli HDP ilçe binasının önünde birçok yurttaş yöresel kıyafetleriyle bir araya geldi. Newroz’da Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Tevgera Jinên Azad (Özgür Kadın Hareketi-TJA) üyeleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinden oluşan heyet katıldı.

Partililer ve HDP'li vekiller günlerdir etkinlik için çalışmalar yürüttü. Etkinliğe dair herhangi bir engelleme söz konusu olmazken, HDP ilçe örgütü yetkilileri, dün akşam saatlerinde Emniyet yetkililerinin telefonla kendilerini arayarak “İçişleri Bakanlığı’nın talimatı var 18 Mart’a kadar herhangi bir etkinliğe izin verilmeyecek” dediğini aktardı.

Partililer ve milletvekilleri ile emniyet yetkilileri arasında uzun süre müzakere yürütüldü. Newroz alanında kitlesel katılımına izin verilmemesi üzerinde Şemdinli HDP ilçe binası önünde basın açıklaması yapıldı. Sembolik olarak üç kibritin yakıldığı açıklamada, DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, “Bu üç kibritle ateşi her yerde harlayacağımızı ve özgürlüğe doğru gideceğimiz inancıyla yakıyorum" dedi.

'NEWROZ ZORBALIĞA KARŞI BİR DİRENİŞ TARİHTİR’

HDP Milletvekili Sait Dede, binlerce yıldır dirilişi ve yeniden doğuş olarak nitelendirilen Newroz’u büyük bir acı ve enkazın gölgesinde geçirdiklerini belirtti. Dede, “Depremi büyük bir felakete döndüren baskıcı iktidardan dolayı büyük bir acı yaşadık. Şemzînan’dan depremde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Bu yaşanan can kayıplarının en büyük sebebi bu despotik ve baskıcı iktidarlardır” diyerek şunları söyledi:

“O yüzden Newroz bize daha büyük anlam yüklüyor. Bütün acıların son bulması Newroz’lardan geçiyor. Newroz bu zorbalığa karşı bir direniş tarihtir. Kawa’ların ardılları olarak hiçbir zaman zulme boyun eğmedik, bugün de eğmeyecez. Bu dikta rejimleri de yeneceğiz. Kawa nasıl Dehakları yenmişse bizler de bunları yeneceğiz. Saray’larında korkuyorlar. Bu yüzden topluma umutsuzluk yaymak istiyorlar. Kawalar’ın torunları olarak dimdik ayaktayız ve direnmeye devam edeceğiz. Sonunda da herkes emin olsun ki kazanacak olan bizler olacağız.”

‘NEWROZ ATEŞİNİ HER YERDE HARLAYARAK, DEVAM ETTİRECEĞİZ’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, ise yaptığı konuşmada, “Bu yılki Newrozu şarkılarla, zılgıtlarla, coşkuyla, halaylarla karşılamayacağız. Ama Newroz’un ruhuna uygun direnişle, başkaldırıyla, özgürlüğe yürüyecek direniş mesajlarını vererek karşılayacağız. Bunun için buradan Şemzînan’dan Newroz’un startını vereceğiz” dedi.

Aydeniz, Newroz’u her yıl gibi coşkuyla karşılamak isterdik. Ama bilindiği gibi depremin yaşanması ve yüzbinlerce insanın yaşamını yitirmesinden kaynaklı şenlikle değil, Newroz’un direniş ruhuyla kutluyoruz. Depreme yaşamını yitirenleri anıyoruz” ifade ederek şunları söyledi:

“Bir an önce yıkıntıların hesabını sormak için her yerde mücadeleyi yükselteceğimizi bir kez daha buradan söylüyoruz. Evet Şemdilli’de startı verecez. Buradan verdiğimiz startlar bin yıllardır özgürlük için mücadele için birlik için gelecek günlerin demokratik günler olması için Newroz ateşini her yerde harlayarak, devam ettireceğiz.

‘ŞEMZİNAN’DA NEWROZU’N RUHUNA UYGUN START VERECEĞİZ’

Şemzinan’ın bir önemi var. Şemzinan ü parça Kürdistan’ın bir araya geldiği yerdir. Kürdistan’ın birliğinin oluşacağı yerdir. O yüzden direniş ruhunu yan yana durarak, yüzyıldır Kürtlerin inkar edilmesi üzerinden Şemzinan’da Newrozu’n ruhuna uygun start vereceğiz.

8 Mart’larda ‘Dem dema jin jiyan azadî’ ile başladık. ‘Dem dema jin jiyan azadî’ felsefesiyle bu ceberrrut sisteme karşı, eril devlete karşı, tecritçi ve katliamcı devlete karşı kadınlar olarak her yerde sesimizi yükselttik ve yitirdiğimiz canları anarak karşıladık. Şimdi de Newroz’a doğru giderken ‘Her der Newroz, her dem azadî’ diyerek devam ettireceğiz. Bu mücadeleyi en doruğa çıkartacağız. Ve son noktayı da 14 Mayıs’ta Kürtler ve halklar olarak elbet vereceğiz. 14 Mayıs’ta son noktasını Kürtler ve kadınlar olarak vereceğiz. Bu sisteme karşı, bu dönemin bu zalim Dehaklara karşı birliği yükselterek 14 Mayıs’ta elbette son noktayı vereceğiz.

‘KÜRTLER ARTIK BU YÜZ YILDA STATÜSÜZ, DİLSİZ YAŞAMAK İSTEMİYOR’

2023 yılının politik, siyasi ve toplumsal bir önemi var. Çünkü 2023 Lozan’ın yüzüncü yılıdır. Lozan, Kürtler açısından tarihten silme durumuydu. Evet Lozan, Kürtleri dilinden, kültüründen, coğrafyasından koparıp, onursuzlaştırma ve tasfiye girişimiydi. Ama yüzyıldır Kürtler, bu politikaya karşı her yerde direnerek bunu asla kabul etmediler ve yüzlık Lozan politikalarına karşı Kürtler birliklerini ve direnişlerini de yükselttiler. Lozan’ın yüzüncü yılını lanetliyoruzm. Kürtler artık bu yüz yılda statüsüz, dilsiz, kendi yönetecek yöntemi olmadan yaşamak istemiyor.”

Konuşmaların ardından Newroz ateşinin sembolü haline gelen üç kibrit çöpüyle ateş yakıldı ve zılgıtlar eşliğinde etkinliğe son verildi.(HABER MERKEZİ)