ÖHD Eş Genel Başkanı: TBB, İmralı'daki tecritle ilgili Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu

ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, TBB'nin İmralı'daki görüş yasağına karşı baroların yaptığı başvuruyu gündemine alarak Adalet Bakanlığı'na yazı gönderdiğini açıkladı. Şeker, “Henüz bir cevabının olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

ÖHD Eş Genel Başkanı: TBB, İmralı'daki tecritle ilgili Adalet Bakanlığı'na başvuruda bulundu

Artı Gerçek - İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tutuklular Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a uygulanan tecride karşı hukuk örgütlerinin tecride karşı girişimleri sürüyor. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir, Van, Mardin, Hakkari, Batman ve Mersin barolarına başvuruda bulundu. Başvurularda, avukat görüş yasağının kaldırılması, iç ve uluslararası mevzuatta yer alan hakların temini için yapılan başvuruların takibi yapılması istendi. Bunun üzerine bazı barolar, Öcalan'ın avukatlarıyla görüşmesi ve hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) başvurdu. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, TBB’nin Diyarbakır, Şırnak ve Van barolarının talebi doğrultusunda Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduğunu aktardı.

TBB HAREKETE GEÇTİ

Başvurularda görüşmelerin neden engellendiğinin sorulduğunu kaydeden Şeker şu bilgileri verdi:

"TBB ile birebir görüşmeler sağlamaya çalışıyoruz. TBB’nin, üç baronun başvuru dilekçesi talebini değerlendirerek, gündemine aldığı ve Adalet Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’ne yazı gönderdiğini biliyoruz. Böyle bir bilgi aldık. Resmi bir açıklama yapılmadı ancak biz bu bilgiye sahibiz. Bu anlamda öğrendiğimiz kadarıyla neden avukat görüşünün yapılamadığına dair Adalet Bakanlığına soru sorulduğunu biliyoruz. Henüz Adalet Bakanlığının bir cevabının olup olmadığını bilmiyoruz. Ama ilerleyen süreçlerde bunu da takip etmeye çalışacağız”

‘AVUKAT GÖRÜŞLERİ CEZALARLA ENGELLENEMEZ'

Abdullah Öcalan ile 2019 yılında yapılan görüşmeler sonrası dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün görüşmelere dair yaptığı "herhangi hukuki bir engel yok” sözlerini anımsatan Şeker, "Avukat görüşü önünde herhangi bir engel yoksa o zaman nedir bu engel? Bunun açıklaması yapılmalı. Bütün bunlar iktidarın Kürt meselesine bakış açısıyla alakalı bir durum. Yoksa hukuk mekanizmaları içerisinde açıklayabileceğimiz bir durum söz konusu değildir." dedi. (MA)