Optimar'dan S-400 anketi: Yüzde 63.9 'ABD ambargo uygulasa da geri adım atılmamalı' dedi
Optimar’ın yaptığı ankete göre toplumun büyük kısmı ABD’nin S-400 yaptırımları karşısında hükümetin geri adım atmamasını istiyor.
ABD yönetimi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle F-35 savaş uçakları programından çıkarıldığını açıklarken, Dışişleri Bakanlığı "hata" olarak nitelediği bu yaptırıma tepki gösterdi. Washington’dan kararından geri dönmesini istedi.
Söz konusu gelişmeler tedirginlikle izlenirken, yaşananlara ilişkin toplumun tavrı ise merak konusu oldu.
Optimar’ın yaptığı bir S-400 anketine göre, toplum Rus hava savunma sistemlerini alınmasına olumlu bakarken, ABD’nin ambargosuna karşı da geri adım atılmamasından yana. Söz konusu anketi gündeme getiren ise Yeni Şafak gazetesi köşe yazarı Mehmet Acet.
Acet "Toplum S-400’ler konusunda ne düşünüyor?" başlıklı bugünkü köşe yazısında Optimar’ın anketine ilişkin kısımda şu verileri paylaştı:
"S-400’lere toplumun bakışını yansıtan bazı verileri paylaşalım.
Optimar Araştırma’nın 13/15 Temmuz tarihleri arasında, 1826 kişi ile yaptığı Türkiye Gündemi Araştırması’nda insanlara S-400’lerle ilgili sorular da yöneltilmiş. Veriler hayli dikkat çekici.
Ankete katılanların yüzde 63,2’si Türkiye’nin bu konuda doğru tavır gösterdiğini düşünüyor. Yanlış tavır gösterildiğini düşünenlerin oranı ise, yüzde 10.6
Türkiye’nin mevcut siyasi atmosferi içerisinde S-400’ler konusuna verilen desteğin bu kadar yüksek çıkması dikkat çekici.
Araştırmaya göre, Ak Parti, MHP ve İyi Parti’li seçmenin S-400 politikasına verdiği destek daha yüksek görünüyor.
Ancak, CHP seçmenin yarıya yakınının (Yüzde 46.6) HDP seçmeninin ise üçte birine yakınının (Yüzde 28.6) bu konuda doğru tavır sergilendiğini düşünmesi de önemli bir veri.
Ankete katılanlara bu konuda ikinci bir soru daha yöneltilmiş:
ABD, bu nedenle Türkiye’ye ambargo uygularsa geri adım atılmalı mı diye. Soruya, ankete katılanların yüzde 63,9’u "Geri adım atılmamalı" diye yanıt vermiş.
"Geri adım atılabilir" diyenlerin oranı ise, yüzde 8.9’da kalmış.
İkinci veri bana birincisinden daha dikkat çekici geldi doğrusu.
ABD ambargosunun başlaması halinde bunun ekonomi üzerinde ciddi riskler oluşturma ihtimali bulunuyor. Toplumun bunun farkında olmaması mümkün değil.
Aynı araştırmada Türkiye’nin en büyük sorunu nedir sorusuna verilen cevaplardaki ilk iki şıkkın aynı konuyla ilgili olduğu düşünüldüğünde (yüzde 44.8 ekonomi, yüzde 15.5 işsizlik diyor) insanların "Ambargo uygulansa bile geri adım atılmamalı" görüşüne yüksek oranda destek vermesi, dikkate değer bir veri olarak karşımıza çıkıyor."
(HABER MERKEZİ)