Orman yangınları TBMM gündeminde

Marmaris'te iki gündür süren orman yangını bir kez daha ihmalleri gündeme getirirken, DEVA İstanbul Milletvekili Yeneroğlu Orman Bakanı Kirişçi'ye yangınlarla ilgili 20 soru yöneltti.

Orman yangınları TBMM gündeminde

Foto: DHA / Marmaris'teki orman yangını

+GERÇEK-Türkiye, 2021 yazında yetersiz müdahale sonucu yüz binlerce hektar yeşil alanını içindeki canlılarıyla birlikte kaybederken, üzerinden aylar geçmesine rağmen ülkenin yeşil alanları bir kez daha yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Yangınlar nedeniyle geçtiğimiz yıl 9 kişi vefat etmiş, çok sayıda kişi de yaralanmış ve yaşam alanlarından olmuştu. Muğla’nın Marmaris ilçesinde dün başlayan yangına havadan karadan müdahale yapılmasına rağmen hala söndürülemezken, yangınlar bir kez daha ülkenin gündemine oturdu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Burak Erbay, Marmaris’in Bördübet mevkiinde dün akşam başlayan ve hâlâ söndürülemeyen orman yangınıyla ilgili bugün bölgede açıklama yaptı. Tüm gece bölgede çalışmaları takip ettiğini söyleyen Erbay, yangına müdahalenin yetersiz olduğunu söyleyerek, hükümetten gelen 20 helikopter ve 14 uçakla müdahale edildiği açıklamasını da yalanladı. Erbay, "Yangın çok geniş bir alana yayılmış durumda. Maalesef bakanların söylediği gibi 20 tane helikopter de yok, 14 tane uçak da yok. Sabah ağaralı birkaç saat oldu, dün geceden beri uyumaksızın biz de bölgesindeyiz, takip ediyoruz. Ama maalesef söylenen uçak ve helikopter ortada yok. 4-5 tane helikopter müdahale ediyor" açıklaması yaptı.

YANGINLAR BİR KEZ DAHA ÜLKENİN GÜNDEMİNDE

Orman yangınlarını, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) İstanbul Milletvekili ve Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu da Meclis gündemine taşıdı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, 2021 senesinde Tükiye’nin birçok bölgesinde etkili olan orman yangınlarında 9 kişinin öldüğü, yüz binlerce hektarlık ormanlık alanın kül olduğu hatırlatıldı. Devlet kurumlarının bu korkunç afetler karşısında tedbirsiz kaldığı iddialarının kamuoyunda rahatsızlık yarattığı, benzer felaketlerin önlenebilmesi için 2022 yılı yaz mevsiminde daha sıkı tedbirler alınması ve hazırlıklar yapılması talebini doğurduğu ifade edildi.

"Uzmanlar; denetimli yakma, farkındalığı arttırma, orman içindeki elektrik nakil hatları gibi tesislerin denetlenmesi, ormanlarda yangın riski yüksek tesislere izin verilmemesi gibi önleyici tedbirlerle orman yollarının bakıma tabi tutulması ve geliştirilmesi, karadan ve havadan müdahale araçlarının da azami düzeyde olması, yangın konusunda eğitimli personel sayısının arttırılması gibi yangınlara müdahale gücünü arttıracak önlemlerin alınması gerektiğini belirtmektedir" ifadelerini kullanan Yeneroğlu, "Bununla birlikte erken gözlem ve uyarı sistemlerinin kurulması ve etkin biçimde kullanılması, can kayıplarının önlenmesi için tahliye planlarının tamamlanmış olması ve tatbikatların yeterli düzeyde yapılması gerekliliği de öne çıkarılmaktadır" ekini yaptı.

ORMAN BAKANINA 20 SORU

Yeneroğlu, bu bağlamda Orman Bakanı Kirişçi’ye 20 soru yönelterek, yangınlara ilişkin ne gibi tedbirler alındığını sordu. İstanbul Milletvekili Yeneroğlu’nun cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle:

1) Ormanlarda yollar ve yerleşim alanları yakınlarındaki yanıcı madde yükü, denetimli yangınlarla azaltılmış mıdır?

2) Ormanlarda mevcut elektrik nakil hatları, çöplükler, maden ocakları, oteller gibi tesislerin yangın risk denetlenmesi yapılmış mıdır?

3) Ormanlardan ormancılık dışı uygulamalara verilen izinlerin miktarı her geçen gün artmakta olup bu tesisler orman yangınlarına yol açabilmektedir. Örneğin geçen yıl 37 bin hektar orman alanı elektrik nakil hatları nedeniyle yanmıştır. Orman yangını riskini yükselten bu gibi tesislere izin verilmesine devam edilecek midir?

4) Yangın müdahale yollarının genişletilme ve bakım çalışmaları tamamlanmış mıdır? Tamamlanmadıysa ne zamana kadar tamamlanacaktır ve yangın sezonunda müdahale yolları yeterli olacak mıdır? Yangına müdahale edecek hava ve kara araçlarının lojistik destek hazırlıkları, yeterli düzeyde yangın eğitimli personel ihtiyacı ve yakıt ikmali tamamlanmış mıdır?

5) Orman yangını işçisi sayısı yeterli midir? 2022 başında 10 bin orman işçisi alımı yapılacağı açıklanmış, ancak 5 bin işçi alımı gerçekleşmiştir. Bu durum yangınlarla mücadeleyi aksatacak mıdır?

6) Yeni alınan orman işçilerinin eğitimleri yangın mevsimi öncesinde tamamlanıp görevlerine başlamışlar mıdır?

7) OGM orman yangınlarını söndürme çalışmalarında 100 bin yangın gönüllüsü, mahkûmlar ve askerlerden yararlanılacağını açıklamıştır? Gönüllüler, mahkûmlar ve askerlere verilen eğitimin teorik ve pratik içeriği nedir? Kaç gün verilmiştir? Bu eğitimler yangına müdahale için yeterli midir? Uzmanlık ve tecrübe gerektiren yangınlara müdahale sırasında gönüllüler, mahkûmlar ve askerlerin yaralanma ya da can kaybı riskleri değerlendirilmiş midir?

8) Ormanlarda yangına karşı denetimleri yapacak orman muhafaza memuru ya da diğer personelin sayısı yeterli midir?

9) Yangın riski yüksek olan özellikle temmuz ve ağustos aylarında odun üretimi gibi rutin ormancılık faaliyetlerine devam edilecek midir?

10) Yangın riski yüksek zamanlarda vatandaşların uyarılması planlanmakta mıdır?

11) Yangın esnasında başka bölgelerden araç ve personel takviyesi yapılırken, bu takviyenin yangın riski düşük bölgelerden yapılması konusunda bir organizasyon çalışması bulunmakta mıdır?

12) Erken müdahale için ne tür eylemler planlanmıştır? Erken uyarı sistemleri mevcut mudur ve etkin kullanımı nasıl sağlanmaktadır?

13) Can kayıplarının önlenmesi amacıyla ormanlık bölgelerdeki yerleşim yerlerinin tahliye planları tamamlanmış mıdır?

14) Orman yangınları ile mücadele için ne kadarlık bir bütçe ayrılmıştır?

15) Kendi uçak ve helikopter filomuzun oluşturulması için bir planlama bulunmakta mıdır?

16) Belediyeler ve diğer kurumlarla araç takip sisteminin ortaklaştırılması, iletişim altyapısının oluşturulması, itfaiyelere orman yangınlarına ve OGM personeline yerleşim yangınlarına müdahale konusunda eğitimler verilmesi gibi çalışmalar yapılmış mıdır?

17) Orman yangınlarından sorumlu olan yangın amirleri dışındaki bakan, bakan yardımcısı, milletvekili gibi doğrudan yangınlara müdahale konusunda yetkisi ve bilgisi olmayanların yangınlara müdahalesinin engellenmesi için adımlar atılmış mıdır?

18) Yangın esnasında kamuoyuna doğru bilgi aktarılması için bir iletişim masası oluşturulması konusunda bir hazırlık bulunmakta mıdır?

19) Yanan alanların yeniden ormanlaştırılmasında kullanılmak üzere tohum toplanmış ve tohum stokları arttırılmış mıdır?

20) Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması ile ihtiyaç halinde koordinasyon hazırlıkları tamamlanmış mıdır?"

soru önergesi Orman Yangınları