Özel okul velileri: Haklarımızı alana kadar kayıt yenilemiyoruz
Özel okul velileri pandemi sürecinde yaşadıkları sorunları Bakan'a duyurmak için 'Özel Okul Velileri Platformu' adıyla bir platform oluşturdu.
Ayşegül BAŞAR
ARTI GERÇEK - Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, yeni eğitim öğretim döneminin 31 Ağustos tarihinde uzaktan eğitim şeklinde başlayacağını, 21 Eylül tarihinde ise yüz yüze eğitim ile devam edileceği bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Bakanın açıklamalarından, ‘neden 21 Eylül’, ‘yüz yüze eğitimin sağlıklı ve nitelikli bir şekilde uygulanması mümkün olacak mı’, ‘alınan önlemler yurdun her yerinde, tüm okullarda uygulanabilecek mi’ gibi soruların cevabını çıkarmak pek mümkün değil. Okulların açılmasına ilişkin hem Eğitim Sen hem de TTB’nin düzenlemiş olduğu forum-panellerde, raporlarda bu bilgi eksikliğinin öneminin özellikle altı çizilirken, eğitimciler ve doktorlar Sağlık Bakanlığı’ndan, MEB’ten ve Bilim Kurulu’ndan bu soru işaretlerini giderecek açıklamalar beklediklerini sıklıkla dile getirdiler.
Okulların açılmasına ilişkin çocuğu kamu okulunda okuyan velilerin, ‘Bakanlık okulların sosyo-ekonomik koşullarını gözetecek mi?’, ‘Her okul için eşit önlem alınabilecek mi?’ gibi kaygıları gündemde oldukça yer aldı. Covid 19 sürecinin eğitim alanındaki etkileri kamu okullarında olduğu kadar özel okul velilerince de hissedildi. Bu süreçte sorunlarını ortaklaştıran veliler, seslerini Bakanlığa duyurmak amacıyla ‘Özel Okul Velileri Platformu’ adı altında bir platform da kurdular. Özel okul velileri, uzaktan eğitim koşullarında okulların kendilerinden aynı ücreti talep etmesinden oldukça şikayetçi. Bu süreçte servis, yemek, okul içi diğer hizmetlerin karşılanmamasına rağmen aynı ücretin talep edilmesinin haksızlık olduğunu belirten veliler, yapılacak olan indirimin öğretmenlerin maaşlarından kesinti yaparak ve onları mağdur ederek yapılmasının da karşısında olduklarını ifade ettiler. Veliler oluşturdukları platform aracılığıyla birlikte hareket etmeye ve gerekli indirimli uzaktan eğitim rakamları da sunulmadan kayıt yenilememeye kadar verdi.
Platform adına Artı Gerçek’in sorularını yanıtlayan veliler yaşadıkları mağduriyeti şöyle değerlendirdi:
‘KOŞULLAR OLUŞMADAN BAŞLANMASINDAN ENDİŞELİYİZ’
Özel okul velileri olarak öncelikli tercihimizin çocuklarımızın yüz yüze eğitim almaları olduğunu belirtmek isteriz. Ancak malum pandemi koşulları ve vaka sayılarındaki artış da göz önünde bulundurulduğunda gelişmeler yüz yüze eğitim için uygun koşulların oluşmasının hayli güç olacağını gösteriyor. Vaka artış hızı bu şekilde giderse yakın dönemde tekrar uzaktan eğitim kararı alınmasının hayli yüksek bir ihtimal olduğunu düşünüyoruz. Veliler olarak çocuklarımızın yüz yüze eğitim koşulları oluşmadan ve sadece özel okulların kar ve kayıt yenilemelerinin kolaylaştırılması için risk alınarak yüz yüze eğitime başlatılması olasılığından da son derece endişeliyiz.
‘PANDEMİ SÜRECİ FIRSATA ÇEVRİLDİ’
Geçen yıl yaşadığımız olumsuz tecrübe, okullardan uzaktan eğitime farklı fiyat ve yemek, servis, kitap gibi bedellerin peşinen alınmaması gibi taleplerimizin oluşmasının en önemli sebebi. Çünkü ne yazık ki pandemi koşullarında tüm ülke gibi biz veliler de oldukça zor zamanlar geçirdik, işini ve gelirini kaybeden velilerimiz olmasına rağmen bu süreçte giderleri azalan, bazılarının mücbir sebeple kira ödemeyerek, bazılarınsa kısa çalışma ödeneğinden faydalanarak öğretmenlere yarım ücret ödeyerek pandemi sürecini fırsata çevirdiğine, velilerin kullanmadıkları yemek ve servis bedellerinin dahi geri ödenmediğine şahit olduk. Bu nedenle özel okul velileri olarak birlikte hareket etmeye ve gerekli indirimli uzaktan eğitim rakamları da sunulmadan kayıt yenilememeye kadar verdik.
‘İMKAN OLSA DA YETERLİ ADAPTASYON SAĞLANAMADI’
Karantina süreci hepimiz gibi okullarımızın da hazırlıksız yakalandıkları bir süreç oldu. Özel okulların devlet okullarının bir bölümüne göre teknolojik imkanları velilerin de büyük ölçüde bu dijital imkanlara sahip olmasının da getirdiği rahatlıkla görece daha iyi yönettiler diyebiliriz. Ancak uzaktan eğitimde gerek çocukların eğitime olan motivasyonları ve dikkat süreleri, gerek yüz yüze eğitimdeki etkileşim olanakları olsun ne yazık ki yüz yüze eğitimdeki kaliteyle kıyaslanabilecek bir durumda gerçekleşmedi. Bu okulların teknolojik yetersizliğinden çok uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime göre arzu edilen kalite ve etkileşim olanağını sağlayamamasından da kaynaklanıyor elbette. Tabi okulların birçoğunun teknoloji altyapıları ve bu konuda önceden hazırlanmış bir kriz planları olmadığından konuya adaptasyonları ve beklentileri karşılayabilecek düzeyde bir uzaktan eğitim sunabilmeleri ne yazık ki mümkün olmadı.
‘YEMEK VE SERVİS ÜCRETLERİ İADE EDİLMEDİ’
Velileri olarak geçen yıl çocuklarımızın gerek uzaktan eğitimin teknik ve niteliksel kısıtları, gerekse çocuklarımızın psikolojileri bakımından zorlu bir süreçti. Bir yandan çocuklarımızın eğitimden maksimum verimi alabileceği ortamı sağlamaya çalışırken bir yandan da psikolojilerini sağlam tutmaya çalışmak bizlerin de pandemi nedeniyle yaşadığı sıkıntılar düşünülünce oldukça zorlayıcıydı. Sonrasında okullar kapanıp kullanılmayan yemek ve servis ücretlerinin iadesi okullardan istenince iş çok daha can sıkıcı bir hal almaya başladı.
‘TELAFİ EĞİTİMİNİ GEREKÇE GÖSTERDİLER’
Hakkımız olan bir iade talebinin bırakın hemen karşılanmasını, bu paraların geri iade edilmemesi için özel okul dernekleri üzerinden baskıyla ağustos ayında telafi eğitimi verilmesi kararı aldırarak iadelerin yapılmamasını sağlama yoluna gittiler. Bu yaşananlar yeni dönem için endişelerimizi ve bir araya gelip birlikte taleplerimizi dile getirmeyi gerektiren en önemli nokta oldu. Bir de şuna değinmek gerekiyor; biz özel okul velilerinin değilse bile devlet okullarındaki velilerin ülke genelinde teknolojik olanaklar bakımından oldukça sıkıntılar yaşadığını gördük. Bizler şehirde yaşamanın olanaklarından da yararlanarak çocuklarımıza internet, bilgisayar gibi konularda destek olabilsek bile ülke genelinde bu konuda ne yazık ki çok ciddi sorunlar yaşandı.
‘TANINMIŞ PEKÇOK ÖZEL OKUL İNDİRİM YERİNE ZAM YAPTI’
Karantina döneminde okulların ücretlerinde bir indirim olmadı. Kullanılmayan yemek ve servis bedelleri de bir iki okul dışında hiçbir okul tarafından geri ödenmedi. Yeni kayıt döneminde okulların bu konuda hiçbir düzenlemesi yoktu açıkçası. Ne zaman ki bizler birlikte taleplerimizi dile getirmeye başladık, bazı okullar uzaktan eğitim ücretlerini %50’ye varan oranda düşüreceklerini, yemek ve servis ücretlerini peşin almayacaklarını açıkladılar. Ancak bu okullar özel okulların %1’i bile değil. Kamuoyunun yakından bildiği zincir pek çok okul başta olmak üzere pek çok okul bırakın herhangi bir indirim sunmayı, giderleri azalmasına rağmen tavandan zam yapmayı, servis ve yemek ücretlerini peşin almayı, yüksek kitap ücretlerini sürdürmeyi tercih etti.
‘VERİLEN CEVAPLAR EĞİTİM KURUMUNA YAKIŞMAYAN DÜZEYDE’
Özel okul velilerinin büyük bir bölümü henüz kayıtlarını yenilemedi. Yenileyenler de bir araya gelip dile getirdiğimiz taleplerimize sonuna kadar destek olduklarını iletiyor, paylaşım ve eylemlerimize destek veriyorlar. Özel okulların çoğunun birlikte hareket etme kararı aldığını özel okul derneklerinin tutum ve açıklamalarından, okulların velilerimizin taleplerine verdikleri cevaplardan anlayabiliyoruz.
Bu yüzden veliler olarak bizler de birlikte mücadele etmeye başladık. Velilerimizin okullara ilettiği bu taleplere karşı aldıkları yanıtlar bazen cidden bir eğitim kurumuna yakışmayan düzeyde olabiliyor. Bunu tüm okullar için söyleyemeyiz ancak uzaktan eğitime tam ücret ödemek istemediğini ve uzaktan eğitim için indirimli fiyat talebini dile getiren, yemek ve servis ücretlerinin peşin alınmamasını isteyen velilerimize ‘beğenmiyorsanız alın çocuğunuzu başka yere verin’ duyarsızlığında cevaplar da verildiğini üzülerek duyuyoruz.
‘ÖZEL OKUL DERNEKLERİ YANLI BİLGİLENDİRME YAPIYOR’
Bakanlığın, özel okulların dernek ve birlikleri üzerinden oluşturmaya çalıştıkları baskı ve yanlı bilgilendirmeler nedeniyle durumun ve sorunun objektif olarak farkına henüz varmamış olabileceklerini düşünüyoruz. Bu nedenle veliler olarak bir araya geldik ve sesimizi duyurmak, taleplerimizi, haklılığımızı ve mağduriyetimizi aktarabilmek için birlikte hareket etme kararı aldık. Daha önce de belirttiğim gibi, sesimizi ve taleplerimizi duyurabilmek için kayıt yaptırmış ve henüz kayıt yenilememiş veliler olarak oldukça geniş bir katılımla birlikte hareket ediyoruz.
‘HAKLARIMIZ VE KALİTELİ EĞİTİM İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’
Öncelikle tüm velilerimizin ortak sorunlarını dile getirmeye, taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi kamuoyu ve taraflarla paylaşmaya, iade ve indirim gibi haklarımızın yanında, daha kaliteli eğitim için de mücadele etmeye çalışıyoruz. Amacımız taleplerimizi aktarmak, bunların hızla karşılanmasını sağlamak ve özel okullar, veliler, öğretmenlerin haklarını gözeterek özel okullar lehine tek taraflı oluşturulmuş olan bu mağduriyet oluşturan yapıyı dengelemeye çalışmak.
‘OKULLAR KAR ETSİN DİYE RİSK ALINMAMALI’
Gerekli şartlar oluşmadan sırf özel okullar kar edecek diye yüz yüze eğitim kararı verilmemesi ve çocuklarımızın riske atılmaması en önemli talebimiz. Uzaktan eğitimle yüz yüze eğitimin kalitesi ve giderleri aynı olmayacağından uzaktan eğitime tam ücret ödemeyi reddediyoruz. Uzaktan eğitime indirimli fiyat sunulmasını, yemek ve servis ücretlerinin yıllık peşin olarak talep edilmesinden, yüksek kitap ücretleri uygulanmasından vazgeçilmesini talep ediyoruz.
‘KAR EDİP ETMEMELERİ VELİLERİN SORUNU DEĞİL’
Özel öğretime ticaret gözüyle bakanların yatırımlarından kar edip etmedikleri velilerin sorunu değildir. Olağanüstü durumlarda bile maksimum kar edeceğim düşüncesi fırsatçı ve haksız bir bakış açısıdır. Bizler bu ticaretin karına ortak olmadığımız gibi zararına da ortak değiliz. Uzaktan eğitime indirim uygulanmaması, kullanılmayan yemek ve servis ücretleri için sene başında peşin ve yıllık ödeme dayatması bu zararın velilere yüklenmesi çabasıdır. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz.
‘İNDİRİMLER ÖĞRETMEN MAAŞLARINDAN KESİLMEMELİ’
Özellikle belirtmek istediğimiz konulardan biri de şudur. Taleplerimiz arasında yer alan uzaktan eğitime indirim talebimizin öğretmenlerimizin maaşları üzerinden yapılacak bir kesinti ile yapılmasına tamamen karşıyız. Veliler olarak böyle bir şeye asla rızamız olmadığının, öğretmenlerimizin eğitim motivasyonları ve hayatlarını rahatça idame ettirmeleri için gereken koşulların ağlanmasını istediğimizin bilinmesini istiyoruz.