Öztürk Türkdoğan: İşkenceye 'Kötü muamele' denmeye başladı

ARTI TV'de başlayan 'Söz Sırası' programında konuşan İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye'de işkencenin 'Mutlak bir gerçek' olduğunu söyledi.

Öztürk Türkdoğan: İşkenceye 'Kötü muamele' denmeye başladı

Öztürk TÜRKDOĞAN

ARTI GERÇEK -İHD Eş Başkanı Öztürk Türkdoğan ARTI TV'de yayınlanan 'Söz Sırası' programında konuştu. Son yıllarda, özellikle 2019 yılında hükümet yetkililerinde çok tuhaf sözler işitmeye başladıklarını ifade eden Öztürk Türkdoğan, "İşkence kelimesi kullanılmıyor, "kötü muamele" kelimeleri kullanılmaya başlanıyor. İşkence, kötü muamele ve onur kırıcı davranış yasal bir bütün olarak kullanılmaktadır. Bu konuyu özellikle hem aydınlatmak, hem de hukuk bu alandaki ihlallerin neler olduğunu ve bu ihlallerle baş etmek için neler yapmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE İŞKENCEYE KARŞI SÖZLEŞMEDE TARAF

Türkiye'nin BM'nin İşkenceye karşı sözleşmesine imza attığını ve taraf olduğunu hatırlatan Türkdoğan, "Türkiye'deki somut durum ne? Sadece 2019 yılının ilk 11 ayında Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na işkence ve kötü muameleye uğradığı iddiası ile başvuran kişi sayısı 840. İnsan Hakları Derneği dökümantasyon merkeznin verilerine göre bu sayı 830" diyerek verileri paylaştı.

Adalet Bakanlığı'nın 2018 verilerini de paylaşan Türkdoğan," Bütün veriler şu gerçeği gösteriyor. İşkence maalesef mutlak bir gerçek, uygulanmaya devam ediyor. Dolayısıyla yetkililerin işkence iddiaları karşısında savunmaya geçmelerini anlayamıyorum, çünkü uluslararası belgeler, iddia olduğu zaman yetkililere düşen birincil görevin, bu iddiaları ciddiye alıp, araştırmak olduğunu söylüyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

CPT RAPORU NEDEN AÇIKLANMIYOR?

Programda yetkililere seslenen Türkdoğan, "Bakın ağustos eylül 2016'da Avrupa işkenceyi önleme komitesi CPT'nin Türkiye ziyaretinden sonra yazdığı rapor hala niçin açıklanmıyor? Bu rapor açıklandığında darbe sonrası dönemde yaygın ve sistematik işkencenin açığa çıkacağı endişesi var. Anladığım kadarıyla bunun kamuyla paylaşılmasını istemiyorlar" dedi.

Devlet içerisinde oluşturulan kurumların görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini belirten Türkdoğan, "Türkiye Büyük Millet Meclisi insan hakları inceleme Komisyonu alt komisyonlar kurum olay yerinde incelemeler yapması, baskınlar yapması gerekir. Elbette Cumhuriyet Savcılarının hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde olayın üzerine işkencenin üzerine gitmeleri gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İŞKENCE SUÇUNDA ZAMAN AŞIMI YOK

İşkence yapanları da uyaran Türkdoğan, "İşkence yasaktır, insanlığa karşı suçtur, zaman aşımı yoktur. İşkence yapanlar unutmasınlar ki er ya da geç yargı önüne çıkacaklardır. Bu vesileyle hiç kimsenin hiç kimseye işkence yapmamasını, resmi makamların işkenceyi önlemedeki sorumluluklarını hatırlatıyor, kavramı doğru kullanmaya davet ediyorum", dedi.

işkence İHD Öztürk Türkdoğan Söz sırası İnsan Hakları Derneği CPT