Patrik Bartholomeos, Meryem Ana Yortusu öncesi akşam ayinine katıldı

Bugün Sümela Manastırı'nda 10'uncu kez düzenlenecek ayin öncesinde Patrik Bartholomeos yetkililere teşekkür etti.

Patrik Bartholomeos, Meryem Ana Yortusu öncesi akşam ayinine katıldı

Artı Gerçek - Trabzon'daki Sümela Manastırı'nda bugün (15 Ağustos) yapılacak Meryem Yortusu öncesinde Fener Rum Patriği Bartholomeos Trabzon'da Santa Maria Kilisesi'nde yapılan akşam ayinine katıldı.

Resmi makamlardan izin çıkmasıyla birlikte Hıristiyan inancında Meryem'in göğe yükseliş günü olarak kutsal sayılan bugün Sümela Manastırı'nda 10'uncu kez ayin düzenlenecek.

Akşam ayinine katılan Patrik Bartholomeos yaptığı konuşmada, 2006 yılında bir cinayete kurban giden kilisenin rahibi Santoro'yu andı. Sümela'da ayin izin veren yetkili makamlara da teşekkür eden Patrik Bartholomeos şu ifadeleri kullandı:

Meryem Anamızın inayetiyle tekrar Trabzon’a gelmeye ve sizlerle buluşmamıza vesile olan Tanrıya şükrediyoruz. Onuncu kez “Kara Dağlar” Rumca'daOros Mela diye bilinen Karadağların dik yamacında Sümela Manastırında ayin yönetmek, hazır bulunacak cemaat ve hazirûnun yanı sıra ayrıca yurt dışında bizi izleyecek olan binlerce kişi ile birlikte dualarımızı birleştirme imkânını bizlere bahşeden Meryem Ana’ya da bu yüce buluşmaya vesile olduğu için dualarımızı ve minnet duygularımızı yeniden yöneltiyoruz.

Malumunuz Trabzon’un geçmişinde inançlı ve büyük bir Rum nüfusu vardı. Gelişen şartlar neticesinde yüz yıl önce insanlar göç etti, mahalleler boşaldı, acılar yaşandı, aileler bölündü, okullar ve ibadethaneler ise zamanla metruk hale geldi.

Hatıralarda, anılarda, şarkı ve hikâyelerde kalan bu yüzlerce yıllık bu zengin geçmiş yok olurken burada bulunduğumuz Santa Maria Kilisesi ise çan sesiyle, mumlar ve kandillerin yanması ile varlığını devam ettirdi. Tütsüler göğe yükseldi böylece bölgenin faaliyet dışı kalan yüzlerce ibadethanesini temsil edercesine Mesih İsa’mız ve Meryem Ana'mız bugüne dek anılmaya devam etti.

Aziz dostumuz Papa Hazretleri 1. Francesco’nun patrikhanemize gösterdiği destek, dayanışma ve kardeşlik duyguları kilisemizin tarihinde olduğu gibi toplumumuzun tüm üyelerinin kalplerine de altın harfler ile kaydedilmiştir.

Ayrıca Trabzon ve Sümela’ya gelmemize müsaade eden ve ilgili izni veren makamlara da huzurlarınızda dünya Ortodoks müminleri adına yeniden teşekkür etmek isteriz. "

'BİZE KARŞI YAPILAN BU HAKSIZ SÖYLEMLERİ KINIYORUZ'

Ekümenik Patrikhane'den ayrıca Sümela Manastırı'nda yapılacak ayinin hedef gösterilmesi ile ilgili olarak bir basın açıklaması da yapıldı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Her sene 15 Ağustos’ta tüm dünyada Hristiyanlar tarafından kutlanan Meryem Ana Yortusu’nu bizler de memleketimizde birçok kilisede kutluyoruz.

Hükümetimizin izniyle son 10 yıldır olduğu gibi bu sene de Patrikhanemiz yortuyu Meryem Ana’ya adanmış olan Sümela Manastırı’nda yapacaktır.

Son günlerde bazı siyasetçiler tarafından dini faaliyetimizin hedef gösterilmesi bizi derinden üzmüştür. Sadece birkaç saatliğine bayramımızı kutlamak için gideceğimiz Trabzon ziyaretimiz siyasi söylemlerle hedef haline getirilmiştir.

Bu topraklarda asırlardır yaşayan bir millet olarak bize karşı yapılan bu haksız söylemleri kınıyoruz. Devletimize güvenimiz tamdır."