Pekcan’ın dezenfektanlarının bayiliğini yapan şirket salgından sonra kurulmuş
Görevden alınan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın eşi Hasan Pekcan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Nanoksia firmasının ürettiği dezenfektanların bayiliğini yapan bakanın başdanışmanı Cihat Alagöz'ün şirketi ALZ Grup’un 25 Ağustos 2020’de kurulduğu ortaya çıktı.
Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan’a ait bir şirketin Ticaret Bakanlığı’na milyonlarca lira değerinde dezenfektan sattığı ortaya çıkmıştı. Bakanın kendi bakanlığına dezenfektan sattığının ortaya çıkmasının ardından muhalefetten istifa çağrıları yapılmış, bunun üzerine günler sonra Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla Pekcan'ın şirketinden dezenfektan alındığı kabul edilmişti. Bakanlık açıklamasında, "piyasa fiyatlarından oldukça aşağıda, usulüne uygun bir biçimde gerçekleştirilmiştir" ifadeleri kullanılmış, fakat daha sonra dezenfektanın bakanlığa piyasa fiyatının üzerinde satıldığı da ortaya çıkmıştı. İstifa etmeyen Pekcan, infiale neden olan skandalın ardından gelen tepkiler sonrası görevden alınmıştı.
DEZENFEKTAN SATIŞININ BAYİLİĞİNİ YAPAN ŞİRKET, PANDEMİDEN SONRA KURULMUŞ
Pekcan’ın sahip olduğu Nanoksia firmasının ürettiği dezenfektanların bayiliğini, bakanın başdanışmanı Cihat Alagöz'ün şirketi ALZ Grup’un yaptığı ortaya çıkmıştı.
ALZ Grub’un sitesinde ise görev tanımı "Fuar, Kongre, Danışmanlık, Gıda, Enerji, Kozmetik ve Sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren iştirak şirketleri ile Türkiye ve Hollanda merkezli ticari faaliyetlerinin yanı sıra yenilikçi markaların yetkili satış temsilciliklerini çatısı altında toplayan ALZ Grup, Cihat ALAGÖZ ve Mülkiye ALAGÖZ tarafından kurulmuştur" olarak geçiyor.
Cumhuriyet’in haberine göre Ticaret Sicili Müdürlüğü’nde yer alan bilgilere göre ise, şirket pandemiden yaklaşık 5 ay sonra 25 Ağustos 2020’de kurulmuş. Şirketin kurucuları da eski Bakan Pekcan’ın danışmanı Cihat Alagöz ve eşi Mülkiye Alagöz. Dezenfektan, pandemiyle birlikte en çok tüketilen ve talep gören ürünlerden biri haline gelirken, şirketin salgından 5 ay sonra kurulması ‘salgın fırsatçılığı’ olarak değerlendirildi.