Pilotların ücreti ödenmedi, helikopterler yerde kaldı: Yangınlarda binlerce hektar kül oldu

Pilotların ücreti ödenmedi, helikopterler yerde kaldı: Yangınlarda binlerce hektar kül oldu
OGM'nin yangılara havadan müdaheleyi 145 milyon dolara ihale ettiği şirket pilotlara ücretini ödemedi, helikopterler havalanmadığı için binlerce alan kül oldu. Şirketin helikopterlere yakıt almadığı da öne sürüldü. Konu Meclis gündemine taşındı.

Artı Gerçek - Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) orman yangınlarına müdahale ederken yetersiz kalması tartışmaları sürerken, tartışma yaratacak başka bir skandal daha ortaya çıktı. Geçen temmuzda İzmir’in Bergama ilçesinde meydana gelen yangında, dört helikopter pilotunun ücretleri ödenmediği için havalanmayarak yangına müdahale edemediği bildirildi. OGM bu durumu “münferit bir olay” olarak nitelendirse de yangın sezonu boyunca yaşanan sıkıntılar devam etti.

Cumhuriyet'ten Yusuf Körükmez'in haberine göre, OGM'nin hava araçları için açtığı üç yıllık ihaleyi 145 milyon 509 bin dolar karşılığında kazanan THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi - MGİ Defence Uluslararası Tic. A.Ş., yükümlülüklerini yerine getirmekte başarısız oldu. Şirket, anlaşma gereği Türkiye'ye getirmesi gereken 35 adet hafif sınıf ve 10 adet gece görüş helikopterinden sadece 24 hafif sınıf ve bir gece görüş helikopterini teslim edebildi. Ayrıca, şirketin pilotlara ödeme yapmadığı ve helikopterler için yeterli akaryakıt almadığı iddia edildi.

KÜTAHYA, ANTALYA,İZMİR

Eylül ayı boyunca, birçok helikopter pilotu ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle yangınlara müdahale etmedi. Özellikle, RA-25470 kuyruk numaralı helikopter pilotu, 30 Ağustos'ta Kütahya’nın Simav ilçesinde çıkan yangına müdahale etmeyerek, benzer durumlar Antalya ve İzmir'de de yaşandı. Yakıt tanklarındaki yakıt eksiklikleri nedeniyle helikopterlerin görev yapamadığı, tutanaklarla belgelendi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, bu durumu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması talebiyle bir soru önergesi verdi. Bakırlıoğlu, hem Bakan Yumaklı'yı hem de Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'i istifaya davet etti. Özellikle, Orman Genel Müdürlüğü’nün geçmişte yalanlama yaptığı iddiaların, elde edilen tutanaklarla doğrulanması üzerine, OGM'nin açıklamaları eleştirildi.

Bakırlıoğlu, “OGM, yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara gerekli yaptırımları uygulamalı, ülkemizin ormanları yanarken sadece izleyici kalmamalıdır,” diyerek, yangınlarla mücadelede kullanılacak helikopterlerin sayısının artırılması ve etkin kullanımının sağlanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, mevcut durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, sözleşmenin neden feshedilmediğini sordu ve Tarım ve Orman Bakanı'nı konuyu takip etmeye davet etti. (Kaynak)

Öne Çıkanlar