PISA Direktörü: Okullarda öğrettikleriniz artık gereksiz

PISA Direktörü Andreas Schleicher, 'Ezberde iyi, yaratıcılıkta kötüsünüz. Türk öğrencilerin iyi oldukları alanlar artık dünyada daha önemsiz' dedi.

PISA Direktörü: Okullarda öğrettikleriniz artık gereksiz

HABER MERKEZİ - PISA’nın 2016 raporuna göre Türkiye, fen bilimleri alanında 72 ülke arasında 53'üncü, matematik alanında 50'nci, okuma becerileri alanında ise 51'inci. Türkiye üç alanda da 72 ülke ortalamasının ise altında. PISA Direktörü Andreas Schleicher, Türkiye'deki eğitim sistemi için, 'Öğrettikleriniz dünyada artık gereksiz. Dünyaya ayak uyduramadınız' diyor. Türkiye'deki yeni sisteme ilişkin de uyarıda bulunan Schleicher, "Düşük gelirli öğrenciler, mahallelerindeki okullara sıkışır kalır" diyor.

Habertürk’ten Nalan Koçak’a konuşan PISA Direktörü Andreas Schleicher, 'Türk eğitiminin genel performansı nasıl?' sorusunu şöyle yanıtladı: "Türk öğrencilerin verilen hangi görevlerde daha iyi hangilerinde kötü olduğuna baktığınızda bir şey dikkat çekiyor. Öğrendikleri bilgiyi yeniden üretme görevi -yani bir şeyi ezberlemek ve onu kâğıda dökmek görevi- verildiğinde çok iyi notlar alıyorlar. Fakat ellerindeki bilgiyi yaratıcı bir şekilde uygulamaları istendiğinde zorlanıyorlar. Çelişki şu: Türk öğrencilerin iyi oldukları alanlar artık dünyada daha önemsiz. Yani bana 'Türkiye PISA skorlarında geriye düşüyor' dediğinizde tabloyu farklı okuyorum."

'SİSTEMİNİZ NASILSA ÖYLE DEVAM EDİYOR AMA DÜNYA DÖNÜYOR'

Türkiye’deki eğitim sisteminin dünyaya ayak uyduramadığını söyleyen PISA direktörü, "Değişen dünyada yeni yetenek çeşitlerine ihtiyacınız var. Ve Türk sistemi buna uyum sağlayamadı. Sisteminiz nasılsa öyle devam ediyor ama dünya dönüyor. Haliyle göreceli olarak değerlendirdiğimizde Türkiye’nin performansı düşüyor" dedi.

'DÜŞÜK GELİRLİ ÖĞRENCİLER, MAHALLELERİNDEKİ OKULLARA SIKIŞIR'

Türkiye’de uygulanacak yeni sisteme de değinen Schleicher şunları söyledi; "Aslında mahalle okulu sistemi prensipte çok iyi işleyebilir. Ama böyle bir sistem getiriyorsanız, en iyi öğretmenler için dezavantajlı okulları cazip kılma konusundaki çabanızı ikiye katlamanız gerek. Bu olmazsa eşitsizliği artırırsınız. Çünkü düşük gelirli öğrenciler, mahallelerindeki okullara sıkışır kalır."

'HÜKÜMETİN TAŞIMASI GEREKEN YÜK EBEVEYNLERİN OMZUNA BİNMEMELİ'

"Bunun en kötü örneği ABD. Okulların eğitim kalitesi mahalleler arasında çok değişiyor. Şanghay'da, Japonya'da çocuğunuzu hangi okula gönderdiğinizin hiçbir önemi yok. Hükümetin taşıması gereken yük ebeveynlerin omzuna binmemeli. Eğer kaliteli okulu bulma görevini anne-babalara yüklerseniz; a) hep zengin ebeveynler daha iyi karar vereceklerdir çünkü daha fazla bilgi ve paraya sahipler, b) bazı aileler kolayca taşınamayabilir. Bunun tek çözümü bütün okulların iyi eğitim vermesini sağlamak ve bu gerçekten mümkün."

'OKURYAZARLIK BİLGİ BULUP ÇIKARMAK DEĞİL, BİLGİ İNŞA ETMEK'

"10 sene önce okuyup yazmak, başkasının yazdığı bilgiyi bulup çıkarmaktan ibaretti" diyen PISA Direktörü, "Ansiklopedi açıyordunuz ve yazılanın doğru olduğunu varsayıyordunuz. Şimdi internete bir şey yazıyorsunuz ve karşınıza 20 bin sonuç çıkıyor. Artık okuryazarlık bilgi bulup çıkarmak değil, bilgi inşa etmek. Türkiye’de matematikte çok fazla cebir, geometri, hesap öğretiyorsunuz. Ama matematik artık çok farklı şeyler için kullanılıyor; mesela olasılık, risk, kesinlik hesapları için. Geleceği şekillendirecek matematik, öğretilen matematikten çok farklı" şeklinde konuştu.

'KİTABI EZBERLEMEK ARTIK İŞE YARAMIYOR'

Schleicher, 'Türk eğitim sistemi yeni dünya düzenine ayak uyduramıyor mu' sorusuna ise şöyle cevap verdi; "Evet. Öğretmene ders kitabı verdirmek ve öğrencilerden kitabı ezberlemesini istemek artık işe yaramıyor. Matematikçi gibi düşünmelerini sağlamalısınız. Bir örnek vereyim: Fonksiyonlar sadece denklem ve formül demek değil. Mesela ebola hastalığı dünyada nasıl ve hangi hızla yayıldı? Bunu hesaplamak için üstel fonksiyona ihtiyacınız var. Sorunun nedenini ve doğasını anlamak formül ezberlemekten daha önemli."

'BU BİLGİLERE SAHİP OLMANIN ANLAMI NE Kİ?'

Schleicher'in '2015 sonuçlarına göre Türk öğrenciler bilim ve matematikte OECD ülkeleri içinde sondan ikinci. Bu başarısızlığın nedeni ne' sorusunu ise cevabı ise şöyle; "Şu soruları sormamak: 'Bilimsel araştırma nedir, bilim insanı ne gibi soruları yanıtlayabilir, nasıl bir hipotez geliştiririm, onu nasıl test ederim?' Mesela biyoloji, fizikte içerik bilgisi sorduğumuzda Türk öğrenciler gayet iyi. Ama internetten de bulabileceğiniz bu bilgilere sahip olmanın anlamı ne ki?"

eğitim sistemi PISA