Prof. Dr. Naci Görür dikkat çekmişti: Arap Levhası nedir, nereleri kapsıyor?
Prof. Dr. Naci Görür, depremlere dair bilgi verirken Arap Levhası'na dikkat çekiyor. Afrika/Arap levhaları Avrasya levhasına doğru hareket ettikçe Türkiye Doğu Anadolu tarafında sıkışıyor. Görür'ün açıklamaları Arap Levhası nedir sorusunu gündeme getirdi.
Artı Gerçek - Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün son açıklamaları Maraş ve Hatay merkezli depremlerin tetikleyicisi Arap levhasını yeniden gündeme getirdi.
Adıyaman-Hakkari alanına dikkat çeken Görür, "6 Şubat depremi ile Arap Levhası kuzeye doğru itilmiş olabilir. Bu itilme Adıyaman-Diyarbakır-Siirt-Hakkari-Yüksekova Levha sınırında (Bitlis-Zagros Süturu) sıkışma sonucu depremlere neden olabilir" dedi.
Görür'ün uyarıları üzerine Google ve sosyal medya platformlarında kullanıcılar 'Arap levhası nedir?', 'Arap levhasında hangi ülkeler bulunuyor?', 'Arap levhası Türkiye'yi nasıl sıkıştırıyor?' sorularıyla çok sayıda arama yapmaya başladı.
Bilim insanları depremleri Arap levhasının tetiklediğini, Türkiye'nin depremler nedeniyle 3 metre Batı'ya doğru hareket ettiğini belirtiyor.
ARAP LEVHASI NEREYİ KAPSIYOR?
Arap levhası, Orta Doğu'da bulunan ve Arap Yarımadası ile kuzeyini kapsayan bir levhadır. Levha Bahreyn, Suriye, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İran’ın da bazı bölgelerini kapsıyor.
ARAP LEVHASI ÜZERİNDE YER ALAN ÜLKELER HANGİLERİ?
Bilim adamları, milyonlarca yıldır Afrika ve Hint levhaları ile Avrasya levhası ile çarpışma halinde olduğunu belirtiyor. Bu levhanın Avrasya levhası ile çarpışması sonucu Zagros Dağları ve Güneydoğu Toros Dağları oluşmuştur. Kuzeyde Avrasya levhası, doğuda Hint levhası veya Hint-Avustralya levhası ve batı ile güneyde Afrika levhası ile komşudur.
Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn (ada ülkesi), Kuveyt, Irak ve Ürdün Arap levhasında yer alıyor.
TÜRKİYE HANGİ LEVHA ÜZERİNDE YER ALIR?
Türkiye, üç büyük levhanın etkisi altındadır. Avrasya, Afrika ve Arap levhaları. Anadolu'nun büyük bir kısmının yer aldığı Anadolu levhası, Avrasya levhasının küçük bir bölümüdür.
ARAP LEVHASI TÜRKİYE'Yİ NASIL SIKIŞTIRIYOR?
Arap levhası ise Kızıldeniz'deki açılma nedeniyle kuzeye doğru hareket eder ve Anadolu levhasını sıkıştırır. Bu sıkıştırma sonucu Bitlis Bindirme Zonu (Bitlis Kenet Kuşağı) oluşmuştur. Sıkıştırma halen sürdüğü için, Anadolu levhası kuzey ve güneydeki fay hatları boyunca batıya doğru hareket eder.
PROF. GÖRÜR: İŞTE ÜLKEMİZİN BELLİ BAŞLI DEPREM BÖLGELERİ
Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından şu bilgileri de verdi:
Arap levhasının kuzey sınırını Bitlis-Zagros Kıvrım Kuşağı oluşturuyor. Anadolu levhası da Kuzey Anadolu (NAF) ve Doğu Anadolu (EAF) fayları arasında yer alıyor.
Afrika/Arap levhaları Avrasya levhasına doğru hareket ettikçe Türkiye Doğu Anadolu tarafında sıkışır ve deforme olur. Anadolu levhası da sıkışmanın etkisiyle NAF ve EAF fayları boyunca Batıya doğru hareket eder. Batıya doğru hareket ettikçe saat ibresinin aksi yönünde ve Helenik Yayına doğru döner.
Bu rotasyon Batı Anadolu’da Kuzey-Güney yönünde gerilmeye neden olur. Afrika levhası Helen-Kıbrıs yayı boyunca Anadolu levhasının altına dalar ve tüketilir. Şimdi bu mekanizma değişik yerlerde deprem bölgeleri oluşturur. Bu bölgeler şunlardır: Doğu Anadolu, NAF, EAF ve Batı Anadolu (Ege)...
İşte ülkemizin belli başlı deprem bölgeleri buralardır." (HABER MERKEZİ)
Fay hatlarının geçtiği yerleri gösteren MTA haritası
MTA fayları inceledi, yeni harita hazırlanıyor
Naci Görür: Hatay’dan Adıyaman’a, Malatya dahil, büyük deprem beklemiyoruz
Naci Görür 'Malatya' uyarısında bulundu: Son depremler oraya da stres transfer etmiş olabilir