Fay hatlarının geçtiği yerleri gösteren MTA haritası

Düzce depremi sonrası e-devlette 2 milyon kişi 'Evimin altından fay hattı geçiyor mu' sorgulaması yapmıştı. Maraş depremleri sonrası da benzeri aramalar arttı. Aktif fay hatları MTA'nın haritasında da mevcut.

Fay hatlarının geçtiği yerleri gösteren MTA haritası

Artı Gerçek - Çok sayıda büyük deprem üretebilecek fayların geçtiği Türkiye'de yapıların güvenliği sorgulanırken, Düzce'de meydana gelen 6.0 büyüklüğündeki depremden sonra olduğu gibi Maraş depremleri sonrası da sorun yeniden gündeme oturdu. Düzce depreminden sonra 2 milyon kişinin e-devlet üzerinden 'Evimin altından fay hattı geçiyor mu?' sorgulaması yaptığı ortaya çıkmıştı. Maraş'taki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından da benzeri sorgulamalar arttı.

e-devlet'te Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması'na ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü de fay hatlarının bulunduğu yerleri gösteren bir hizmete sahip.

FAY HATTI NASIL SORGULANIR?

Bu hizmet şöyle kullanılıyor:

MTA'nın http://yerbilimleri.mta.gov.tr/anasayfa.aspx bağlantısı tıklanarak 'Yerbilimleri Harita Görüntüleyici' sayfasına ulaşılıyor. Sol menüde yer alan 'Faylar' seçeneği aktifleştiriliyor. Eğer mobil cihazdan giriliyorsa, sol menüyü açmak için üstte bulunan üç çizgi sembolüne tıklamak gerekiyor. Tüm fay hatları, harita üzerinde siyah renkte gözüküyor.

AKTİF FAY HATLARI NASIL SORGULANIR?

Sol menüde yer alan 'Diri Faylar' seçeneğini aktifleştirin.

Eğer mobil cihazdan giriyorsanız, sol menüyü açmak için üstte bulunan üç çizgi sembolüne tıklayın.

Tüm diri fay hatları, harita üzerinde farklı renklerde gözükecektir.

Turuncu renk: Deprem yüzeyi kırığı

Kırmızı renk: Holosen fayı

Mor renk: Kuvaterner fayı

Siyah renk: Olası kuvaterner fayı veya çizgisellik. (HABER MERKEZİ)