‘SADAT’ı kim denetliyor?’ sorusu bilmeceye dönüştü

‘SADAT’ı kim denetliyor?’ sorusu bilmeceye dönüştü
El Nusra’ya TIR’larla silah gönderdiği iddia edilen SADAT, faaliyetlerini Milli Savunma Bakanlığı’nın denetiminde yürüttüğünü iddia ediyor. Bakanlık ise sessizliğini koruyor.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK- Kendisini "Uluslararası Savunma Danışmanlık" şirketi olarak tanımlayan SADAT adeta kapalı bir kutu. 
Eğitim kampları, faaliyetleri, geliri, başkanı Adnan Tanrıverdi’nin İslam devleti hedefiyle sık sık gündeme geldi. 

Şimdi ise El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra’ya TIR’larla silah gönderdiği iddia ediliyor. 

Ancak SADAT, denetlenmediği için iddiayı yanıtlayacak bir kurum bulunmuyor. Denetleniyorsa da bu kamuoyuna açıklanmış değil.

SADAT: FAALİYETLERİMİZİ MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NIN DENETİMİNDE YÜRÜTÜYORUZ

SADAT, internet sitesinde yer alan bilgiye göre, faaliyetlerini 5201 Sayılı Harp Araç Ve Gereçleri İle Silâh, Mühimmat Ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun ile 5202 sayılı Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu’na göre yürüttüğünü iddia ediyor.

Bu kanunlara göre SADAT’ı Milli Savunma Bakanlığı’nın denetlemesi gerekiyor. 

Ancak SADAT, 2016 yılında kendilerini denetlemesi için bakanlığa yazı yazdığını, bakanlığın ise "Denetleme görevimiz yok" yanıtını verdiğini açıklamıştı.

Bugün ise internet sitesinde, faaliyetlerini "5201 ve 5202 sayılı yasalar ve ilgili diğer mevzuatın belirlediği şekilde Milli Savunma Bakanlığının kontrol ve denetiminde gerçekleştirdiğini" ileri sürüyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI: MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NIN YETKİ ALANINA GİRİYOR

Cumhurbaşkanlığı’ndan yakın zamanda gelen bir açıklama da yine Milli Savunma Bakanlığı’na işaret ediyor. 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen’in soru önergesine 27 Mayıs 2021 tarihinde yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Bahsi geçen hususlar Milli Savunma Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir" demişti. 

Ancak Milli Savunma Bakanlığı sessizliğini koruyor. 

CHP ve HDP milletvekillerinin daha önce verdiği soru önergeleri yanıtsız kaldı. 

CHP’li Antmen’in 2018 yılında verdiği bir soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Harp okullarındaki mülakatlarla ilgili soruları yanıtlarken, SADAT’la ilgili 9 soruya yanıt vermemişti. 

AKP’DEN SADAT SAVUNMASI: İFTİRA

SADAT’ı savunan açıklama ise AKP’den gelmişti. 

HDP’nin SADAT’ın araştırılması için bu hafta Meclis’te verdiği önergenin görüşmelerinde söz alan AKP Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, SADAT’la ilgili iddiaları "iftira ve çamur atma siyaseti" olarak tanımlamıştı. 

HDP’nin önergesi ise AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti. 

HDP’Lİ TİRYAKİ: SAVCILARIN İNCELEME BAŞLATMASI GEREKİYOR

Peki, hakkında onlarca iddia bulunmasına rağmen SADAT neden denetlenmiyor ve araştırılmıyor? 

"SADAT’ın denetimi konusunda yasal boşluk mu var?" diye sorduğumuz HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, "Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı tarafından bu tür faaliyetleri olan şirketlerin denetlenmesini sağlayan bir mevzuat yok ama suç olan iddialarla ilgili savcılıkların inceleme başlatmasının, jandarma ya da emniyet istihbaratın araştırma yapmasının, TBMM’nin araştırma komisyonu kurmasının önünde yasal bir engel yok" yanıtını verdi. 

SADAT’ın tabii olduklarını söylediği yasaları hatırlatmamız üzerine ise "Ben bu yasaya tabiiyim dediğiniz zaman tabii olmuyorsunuz. Bunlar bir anonim şirket. SADAT’ı bağlayan tek kanun Türk Ticaret Kanunu" dedi. 

İddiaların çok ciddi olduğuna dikkat çeken Tiryaki, "Hiçbir araştırma yapılmıyor. Gerçekten ne yaptıkları bilinmiyor. Yurtdışında ÖSO gibi silahlı örgütlere eğitim verdikleri, bunları donattıkları söyleniyor. Örtülü ödenekten para aldıkları söyleniyor. Tüm bunlar spekülatif olabilir ama bizim kuşku duymamız için ciddi nedenlerimiz var" diye konuştu. 

CHP’Lİ ANTMEN: DEVLETİN İZNİ OLMADAN İŞ YAPAMAZ

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise ortada sadece SADAT’ın iddialara verdiği yanıtlar olduğunu söyledi. "Evet, yapıyorum dese Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanır" diyen Antmen, bu nedenle resmi bir araştırma yapılması gerektiğine işaret etti.  

Antmen, "Kamp kurup paramiliter milisler yetiştirdiği doğru mu? Türkiye’nin komşusu olan ülkelerdeki savaşın taraflarına silah gönderiyor mu? Libya’ya paralı asker gönderdi mi? Gladyonun devamı mı? Türkiye’deki ve yurtdışındaki faaliyetlerini kimse bilmiyor. Ne yapıyor, kimden izin alıyor, kim denetliyor? Tüm bu soruların cevaplanması gerekiyor" diye konuştu. 

Antmen, "Bildiğim kadarıyla devletin izni olmadan başka ülkelerde iş yapması, silahlı danışmanlık hizmeti vermesi mümkün değil. Burada silahlı eğitimden, ordu organizasyonundan, kontrgerilla eğitimden bahsediliyor" diye ekledi. 

KONTRGERİLLA EĞİTİMİ VERİYOR

Kurucusu emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi’nin olduğu SADAT, kendisini, "uluslararası savunma alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek Türk şirketi" olarak tanımlıyor.

Eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin "dost ve müttefik ülkelerin Silahlı Kuvvetleri ve Polis Teşkilatlarına" verildiği belirtiliyor. 

Bu "hizmetler" arasında kontrgerilla faaliyeti olarak da tanımlanan "gayri nizami harp eğitimi" de yer alıyor. 

Eski bir Özel Harp Dairesi elemanı olan Adnan Tanrıverdi, bir dönem Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı görevini de yürütmüş, "Mehdi gelecek" açıklamalarının tepki çekmesi üzerine görevinden istifa etmişti. 

Tanrıverdi aynı zamanda, SADAT’tan bir yıl önce kurulan ASSAM, yani Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği’nin de yönetim kurulu başkanı. 

Söz konusu dernek, 2017’den bu yana her yıl "Uluslararası İslâm Birliği Kongreleri" düzenliyor. Kongrelerde, "İslam Ülkelerinin Birliği, parlamentosu, ortak savunma sanayi üretimi, savunma sistemleri gibi konular ele alınıyor. 
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar