'Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinde aşı için yeterli pay yok'
'Her gün yüzlerce can kaybediyoruz ve en acı olan tarafı da toplum olarak buna alışıyoruz, alıştırılıyoruz. Ölümlere alışmak, kitlesel ölümlerin de önünü açıyor.'
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, "Coronavirus artık aşıyla korunulabilir bir hastalık. Koruyucu halk sağlığı hizmetini vermek, yeterli miktarda aşıyı acilen temin edip uygulamak Bakanlığın görevidir. Bakanlığın 2021 bütçesinde aşı için yeterli pay yok " dedi.
Meclis Genel Kurulu'nda Sağlık Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin konuşan CHP'li Milletvekili Ali Şeker, "Her gün yüzlerce can kaybediyoruz ve en acı olan tarafı da toplum olarak buna alışıyoruz, alıştırılıyoruz. Ölümlere alışmak, kitlesel ölümlerin de önünü açıyor. Bu ölümcül hatayı yapmamalıyız" uyarısında bulundu.
'DUT PEKMEZİ' HATIRLATMASI
İlk resmî vakanın ilan edildiği 11 Mart tarihinden iki hafta önce Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nu acil olarak toplantıya çağırdıklarını hatırlatan CHP'li Şeker, toplantı çağrılarının reddedildiğini, şimdi Coronavirus'e yakalanan dönemin Sağlık Komisyonu Başkanı'nın "Dut pekmezi yersek hiçbir şey olmaz" diye açıklama yaptığını vurguladı.
'10 AYDA 10 HASTANE PARASI ÖDENDİ'
Şeker, 2020 yılının ilk on ayında şehir hastanelerine bütçeden 8 milyar TL ödeme yapıldığını belirterek şunları söyledi:
"Yani 800 yataklı Rize Şehir Hastanesinden her ay 1 tane yapabilirdik. Yani toplam 8 bin yataklı hastane yapabilirdik ama kamu özel işbirliği modelinin getirdiği çok fahiş kiralar üzerinden, fahiş hizmet bedelleri üzerinden çok ağır yükler altındayız. Üç yıl içerisinde şehir hastanelerine 20 milyar liradan toplam 60 milyar lira para vereceğiz. Şehir hastaneleri bir an önce kamulaştırılmalı, yoksa çocuklarımızın sırtında büyük bir kambur olacak."
Hıfzıssıhha Enstitüsünü kapatmasıyla birlikte, üniversitelerin bilinçli olarak çökertildiğini, bu nedenle artık bilimsel çalışmaların yeterince yapılamadığını savunan Şeker, "Eğer bu engellemeler olmasaydı Uğur Şahinler, Özlem Türeciler bugün Türkiye'de bu aşıyı üretirdi ve bütün dünyaya ulaştırabilirdik" dedi.
'İNSANLAR BİR YANDAN CORONADAN BİR YANDAN AKP'NİN DÜZENİNDEN ÖLÜYOR'
CHP'li Şeker, şunları söyledi:
"Aşıya ulaşılamadığı için yiten her candan bütçeye 'Evet' diyenler, vaktinden önce normalleşmeye önayak olanlar, uyarılılarımıza rağmen okulları kontrolsüzce açanlar, rantları eksilmesin diye şantiyelerde, fabrikalarda işçileri dip dibe çalıştıranlar sorumludur. İnsanlar bir yandan coronadan, bir yandan da, tır şoförünün dediği gibi, AKP'nin düzeninden dolayı hayatını kaybediyor. Aslında geldiğimiz noktada, bu yaşadıklarımız AKP'nin neoliberal politikalarının ve başkanlık sisteminin sonuçları çünkü bütün yetki, bütün sorumluluk tek adamda olunca ne Bilim Kurulu ne Bakanlıklar bir şey yapamıyor maalesef. 'Okullar hazır mı?' diye sorduk, önergemize cevap verilmedi, ekonomik baskılarla erkenden, 1 Haziranda anormal bir normalleşme yaşandı ve bu nedenle bu hastalar arttıkça, onların katlanarak kış döneminde de daha fazla can kaybına yol açtığını gördük."
'BU PAYIN MUTLAKA AYRILMASI GEREKİYOR'
Cengiz İnşaatın affedilen 425 milyon liralık vergi cezasını hatırlatan CHP'li Şeker, "Affedilen vergi borcu ile 15 milyon doz aşı alabilir, bugün 65 yaş üzerindeki 7,5 milyon insanımıza 2 doz aşı yapabilirdik. Önümüzdeki dönemde, 70 milyonu acilen olmak üzere 180 milyon doza hatta yıl sonuna kadar 270 milyon doz aşıya ihtiyacımız var ve bu bütçede buna pay ayrılmadı, bu payın mutlaka ve mutlaka ayrılması gerekiyor ki biz daha çok canımızı kaybetmeyelim" uyarısında bulundu.
COVID - 19'un meslek hastalığı sayılması gerektiğini söyleyen CHP'li Şeker, Ali, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un açıklamalarına tepki göstererek "Sağlık çalışanları için COVID - 19'un meslek hastalığı sayılmasıyla ilgili kanun da bir an önce çıkmalı. İlliyet bağı aranıyor ancak SGK da illiyet bağı kurmadığı için canını kaybeden 220 hekimden yalnızca 2 kişiye maaş bağlanmış durumda" dedi.
Şeker "Biliyoruz ki şimdiye kadar gerekenler yapılmadı, en azından bundan sonra daha çok canımızın gökte bulut olmaması için, yağmurun yağıp camlarımıza takır takır vurmaması için yeterli aşıyı temin etmek konusunda bu Meclisin sorumluluğu var. Bu bütçe mutlaka ayrılmalı ve bu yüzden, aşıya ulaşamadığı için bir canımızı daha vermemeliyiz. Nasıl kızamık aşıyla korunabilen bir hastalıksa artık coronavirüs de aşıyla korunabilen bir hastalıktır. Koruyucu halk sağlığını vermek de Bakanlığın görevidir. Bunun bir an önce temin edilip hazır hâle getirilmesi gerekiyor" diye konuştu.