Sansür Türkiye'nin birinci gündemi: #SusmakYok, #BuSansürHepimize, #KorkuyorlarKorksunlar

Sansür Türkiye'nin birinci gündemi: #SusmakYok, #BuSansürHepimize, #KorkuyorlarKorksunlar
Sansür yasasının Meclis'ten geçmesinin ardından tepkiler büyüyor. Twitter'da konuyla ilgili açılan üç etiket TT oldu: #SusmakYok, #BuSansürHepimize, #KorkuyorlarKorksunlar

Artı Gerçek - Türkiye, sansür yasasının Meclis'ten geçmesiyle birlikte ifade özgürlüğünde yeni bir döneme girdi.

Sadece gazetecileri değil, fikri olan ve söylemek isteyen herkesi etkileyecek olan yasaya tepkiler Twitter'da üç hashtag ile birlikte Trend Topic (TT) oldu. Bu sabah itibarıyla "#SusmakYok", "#BuSansürHepimize" ve "#KorkuyorlarKorksunlar" hashtagleri ilk 10'a girdi.

VENEDİK KOMİSYONU İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ İHLAL OLARAK GÖRDÜ

Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu tarafından içeriği belirsiz bulunan ve ifade özgürlüğünü ihlâl ettiği kaydedilen teklifin, 29. maddesiyle Türk Ceza Kanunu’na 217/A hükmü olarak “Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma” suçu eklendi. İçeriği muğlak, dönemin konjonktürüne göre farklı yorumlara açık düzenlemeyle başta gazeteciler olmak üzere tüm toplum kesimleri, yazıp çizdikleri nedeniyle bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla yargılanma tehdidi altına sokuldu" ifadelerine yer verildi.

Kanun teklifinin en çok tartışılan 29'uncu maddesi ise şöyle:

"Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak."

YASADA NELER VAR?

Gazetecilerin fiili hizmet süresi zammı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın verdiği basın kartı şartına bağlandı. Bu kartların ise yine iktidar kontrolündeki Basın İlân Kurumu’nun “Basın Ahlâk Esasları”na göre iptal edileceği düzenlendi.

TGS, teklifle internete sansürün dozunun artırıldığına dikkat çekerek, "Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin (ESB) yetkileri genişletildi. Bir memur olan ESB başkanının doğrudan erişim engelleme ve içerik çıkarma yetkisi genişletildi. Sosyal ağ sağlayıcılara ve yazışma uygulamalarına yönelik reklam kesintisinden, site trafiğinin % 90-95 daraltılmasına yani erişime engellenmesine varan bir dizi ağır yaptırım getirildi. İnternet haber siteleri Basın Kanunu kapsamına alınarak içeriklerini iki yıl süreyle muhafaza etme, tekzip metinlerini yayınlama yükümlülüğü getirildi ve resmi ilân hakkı verildi. Ancak resmi ilân pastasında basılı gazetelerin payı azaltıldı. Bu nedenle çok sayıda gazetenin kapanarak pek çok gazetecinin işsiz kalmasının önü açıldı" diye belirtti.

'SANSÜRE BOYUN EĞMEYECEĞİZ'

Sansür Yasası'nı 'oldu bitti' yasası olarak nitelendiren açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Tüm itirazlara rağmen bir 'oldu bitti' yasası ile basın ve ifade özgürlüğü rafa kaldırıldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak sansüre boyun eğmeyeceğimizi, her ne kadar yasalaşmış olsa da bu kanunun iptal edilmesi için elimizden gelen tüm mücadeleyi sürdüreceğimizi ilân ediyoruz. Susmayacağız. Yazmaya, konuşmaya, gerçekleri topluma ulaştırmaya devam edeceğiz." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar