BTK, sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirdi. Karar, kamuoyunda büyük tepki topladı: 'Keyfi sansür uygulanıyor'
Yargıtay, 'Sansür Yasası' kapsamında hapis cezasına çarptırılan ilk gazeteci olan Sinan Aygül'e verilen cezayı bozdu. Kararda "Bir gazeteci olarak haber verme hakkını kullandı" ifadesi yer aldı.
Dersim'de portatif tuvalet açılışına ilişkin haber nedeniyle iki gazeteciye sansür yasasına dayanarak soruşturma açıldı. Savcılı takipsizlik kararı verdi. Haber, İletişim Başkanlığı'nın 'Dezenformasyon Bülteni'nde yer almıştı.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği raporu: Ekim ayında 14 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı. 10 gazetecinin tutuklanmasıyla birlikte bu sayı 87’ye çıktı.
Sansür Yasası’nın’ tartışmalı 29. maddesi, yani “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” düzenlemesi, siyasiler arasında ilk kez CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Gerekçe ise Kılıçdaroğlu'nun "uyuşturucu" açıklaması.
AYM, 'dezenformasyon yasası'nın tepki çeken 29'uncu maddesinin iptal edilmesi istemiyle ilgili ilk incelemesini yaptı.
Basın Konseyi, her yıl düzenlediği etkinlikler kapsamında Eskişehir’de Yüksek Kurul toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Konsey Başkanı Türenç, 6 ay önce sansür yasası ile ilgili Meclis'e ilettikleri taleplerin karşılık bulmadığını söyledi.
İçişleri Bakanı Soylu 'sansür yasası'nı, "daha katısı Almanya'da, Fransa'da var" diyerek savundu. Soylu, yasaya karşı gelen tepkileri de 'çifte standartlı' olmakla itham etti.
Uluslararası Af Örgütü, TBMM'de kabul edilen 'Dezenformasyon yasası'na dair yayınladığı basın açıklamasında Türkiye'ye çağrı yaptı: Türkiye’nin uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uygun hale getirilmesini sağlayın.
Washington Post yayınladığı yayın kurulu makalesinde 13 Ekim'de TBMM'de kabul edilen sansür yasasına yer verdi. Makalede, yasanın Türkiye'yi gerileten bir diğer adım olduğu belirtildi, "'Amacı açıkça gelecek seçimler öncesi muhalifleri susturmak" dendi.
AYM, CHP'nin sansür yasasının 29. maddesine yaptığı itirazın ilk incelemesini 26 Ekim'de yapacak. 29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor.
CHP, sansür yasasının 29. maddesini AYM'ye taşıdı. 29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor. Bu madde, yasanın “Sansür yasası” olarak anılmasına neden olan maddesi.
Sansür yasası yürürlüğe girmeden bir hafta önce engellemeler başladı. Avukat Veysel Ok: "Bu kanun haber yaygınlaştıktan ve paylaşıldıktan sonra uygulanacak bir kanun. Ancak akreditasyon ile daha habere başlamadan gazetecilerin haber yapması engelleniyor."
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: "Sayıştay denetimlerinde tespit edilen risklerle ilgili olarak Türkiye Taş Kömürü İşletmesine uyarılarda bulunulmuş ama gereken yapılmadı."
TBMM'den geçen 'sansür yasası' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da onaylamasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
MHP’nin Konya mitinginde konuşan Devlet Bahçeli prompter bozulunca konuşmasına ara vermek zorunda kaldı.
“Dezenformasyon yasası” da bir “doğru” ve “gerçek” dayatmasını içeriyor ve bir yandan “güvenlikçi” bir rejimin inşası ile diğer yandan günlük taktik siyasi amaçların hazırlanmasını hedefliyor
PEN Türkiye Yazarlar Derneği tarafından “Sansür yasası” ile ilgili yapılan açıklamada yasanın tüm toplumu etkilediği belirtilerek yasanın düşünce ve ifade özgürlüğüne bir darbe olduğu ifade edildi.
Kimse mutlak doğruyu, gerçek bilgiyi temellük edemiyor ise, dezenformasyon kavramı zaten en baştan boşa düşüyor, daha önce de söyledim, günlük sohbet dilinde kullanılabilir ama bir kanun metnine dahil olamaz.
Meclis'ta basın toplantısı düzenleyen Garo Paylan, dün kabul edilen 'sansür yasası' ile sosyal medyaya getirilecek kısıtlamalara dikkat çekti. Paylan, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne çağrı yaptı.
Yedi basın ve insan hakları örgütünün oluşturduğu misyon Türkiye'de temaslarda bulundu. ECPMF Temsilcisi Gürkan Özturan, sansür yasasına ilişkin, "Yasa oto-sansüre yol açacak şekilde gözdağı vermek amacını güdüyor" dedi.
Diyarbakır'da basın toplantısı düzenleyen Uluslararası Basın Enstitüsü, Meclis'ten geçen sansür yasasına tepki gösterdi. Açıklamada hem gazetecilerin hem de milyonlarca internet kullanıcısının ceza riski ile karşı karıya olduğu belirtildi.
Sansür yasasının Meclis'ten geçmesinin ardından tepkiler büyüyor. Twitter'da konuyla ilgili açılan üç etiket TT oldu: #SusmakYok, #BuSansürHepimize, #KorkuyorlarKorksunlar
Diyarbakır'da bir canlı yayına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sansür yasasını savundu. Bu sırada Soylu'nun kafasına Türk bayrağı düştü.
Uluslararası Basın Enstitüsü Başkan Yardımcısı Griffen ve Türkiye Koordinatörü Akyavaş, 'Sansür Yasası'nı Artı Gerçek'e yorumladı: Yasa sadece gazetecilere değil, haber alma hakkına da yönelik bir saldırı. Seçimle ilişkili olduğunu düşünüyoruz.
"Sansür Yasası" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda AKP ve MHP'nin oyları ile kabul edilerek yasalaştı. AKP ve MHP milletvekilleri, teklifin oyçokluğu ile yasalaşmasının ardından birlikte fotoğraf çektirdi.
Oyuncu Ali Sürmeli, 'sansür yasası' teklifinin 29. maddesinin kabul edilmesine tepki gösterdi. Twitter'da paylaşım yapan Sürmeli, "Sanatçı ve aydınları ses çıkarmaya davet ediyorum" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay sansür yasası teklifinin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.
CHP'li Tuncay Özkan, bugün Meclis'te Sansür Yasası teklifinin hapis cezası öngören 29. maddesinin kabul edilmesine tepki gösterdi. "Evet" oyu veren AKP'lilerin fotoğrafını paylaşan Özkan, "Tarih bunu yazdı" dedi.
Diyarbakır Barosu, 'yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' maddesi uyarınca hapis cezası öngören 'sansür yasası'nın TBMM gündeminden çekilmesi çağrısında bulundu: İfade özgürlüğünün kısıtlanması, uluslararası standartlarla bağdaşmamaktadır.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.