Sansür Yasası teklifinin 29. maddesi AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. 29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor. Bu madde, teklifin “Sansür yasası” olarak anılmasına neden olan maddesi.
Sansür yasasına gazetecilerin tepkisi yükseliyor. 14 maddesi kabul edilen ve bugün görüşmelerine devam edilecek olan teklife karşı Twitter'dan #susmakyok kampanyası başlatıldı.
CHP'li Ali Mahir Başarır, sansür yasası daha Meclis'te görüşülürken 'dezenformasyonla mücadele merkezi' kurulduğuna dikkat çekti. Başarır, AKP'lilere, "Utanç verici durum şu; Saray bile sizi bir noter olarak görüyor” dedi.
Sansür yasası Meclis'te çeşitli protestolara sahne oluyor. CHP'li Burak Erbay, kürsüde çekiçle telefonunu kırdı.
CHP milletvekilleri, ‘sansür yasası’ teklifinin gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açan 29. maddesini Meclis Genel Kurulu’nda alkışlarla protesto etti. Oturum kapatıldı.
'Sansür yasası'nın Meclis’te görüşmelerine devam edilirken iktidar yeni infaz düzenlemesi yapılacağını açıkladı. Hukukçu, gazeteci ve siyasilere göre yeni düzenleme ile haber alma özgürlüğü daha da kısıtlanacak.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, Meclis'te Sansür Yasası'nı eleştirdi. Taşçıer, iktidar ve iktidara yakın medyadan 'dezenformasyon' örnekleri vererek " Bu yasa çıkarsa Genel Kurul'un bu tarafında kimse kalmayabilir' dedi.
TİP Milletvekili Ahmet Şık, Meclis'teki 'sansür yasası' görüşmelerinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'u kastederek iktidara seslendi: "Dezenformasyonu engelleyeceksiniz ‘çakma Goebbels’in kurumunu kapatın."
TGS Ankara Şube Başkanı, gazeteci Sibel Hürtaş, dün meslektaşlarıyla birlikte siyah maske takarak sansür yasası görüşmelerini protesto etmişti. Bugün, Hürtaş'ın TBMM’ye girişine yasak getirildi.
Mizah ve karikatür dergisi Uykusuz bu haftaki kapağına, kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen kanun teklifini taşıdı. Kapakta, ‘Tek tek uğraşmaya gerek yok, bu üçünü alalım tamam işte’ yazdı.
Avrupa Konseyi'ne üye ülkelerinin yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne uygunluğunu denetleyen Venedik Komisyonu, 'sansür yasası'na ilişkin görüşünü açıkladı: Diğer Avrupa ülkelerindeki yasalara benzemiyor, ifade özgürlüğü ihlal ediliyor.
25 uluslararası basın ve ifade özgürlüğü örgütü, milletvekillerine “sansür yasası” teklifine karşı oy vermeleri çağrısı yaptı.
AKP ve MHP tarafından hazırladığı 40 maddelik "sansür yasası" teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde bugün 14. Madde de kabul edildi. Basın Kartı Komisyonu'nun üye sayısı 9'dan 19'a yükseldi.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine bugün başlanan “Sansür Yasası’nın” ilk iki maddesi kabul edildi.
'Sansür Yasası' görüşmeleri takip eden gazeteciler Meclis basın locasına siyah maskelerle gelerek tasarıyı protesto etti. CHP'li milletvekilleri de pankartlarla gazetecilere destek verdi.
Grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli'nin "DNA testi yaptırsın" sözlerine yanıt verdi. MHP liderine, "Birlikte DNA testi yaptıralım, kimin ne olduğu çıksın ortaya" diye seslenen Kılıçdaroğlu "Kimliğim şerefimdir" dedi.
TBMM, 3 aylık aranın ardından çalışmalarına yeniden başlayacak. TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 6. Yasama Yılı için 1 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te toplanacak.
Tarihinde ilk kez bir dönem içinde 6. yasama yılına girerek ilke imza atacak olan Meclis, 'Sansür Yasası' ve Endüstri Bölgeleri Kanunu'nda Değişiklik teklifini görüşecek.
İnternet medyası ve sosyal medyaya yeni yaptırımlar öngören dezenformasyon yasası Meclis’in ilk gündem maddesi olacak.
CHP'li Utku Çakırözer’in hazırladığı haziran ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre 65 gazeteci hakim karşısına çıktı, 30 gazeteci gözaltına alındı, 16’sı tutuklandı.
RTÜK’ün istemiyle VOA ve DW Türkçe’nin erişime engellenmesini eleştiren basın örgütü temsilcilerine göre iktidar kendi denetimleri dışında yayın organı olsun istemiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘sansür yasası’ konusunda muhalefetle mutabakata vardıklarını iddia etti. İddiayı yalanlayan CHP'li Antmen, Erdoğan’ın ‘dezenformasyon’ yaptığını söyledi.
AKP’li kurmayların 2023 seçimlerine işaret ederek, ‘O nedenle böyle bir dönemde bu teklifin yeniden genel kurul gündemine gelmesi çok mümkün görünmüyor’ dediği öğrenildi.
'Sansür Yasası' iktidardaki en az iki kaygıyı yüzeye çıkardı: Biri, MHP’nin emniyet ve yargıdaki gücü. Diğeri AK Parti ve Külliye’deki siyasal oligarklar arasındaki hakimiyet kavgası.
Ankara kulislerinde AKP içinden özellikle 29. maddeye yönelik itirazlar nedeniyle teklifin Ekim ayında çeşitli düzenlemelerle yeniden genel kurula getirileceği konuşuluyor.
Mahir Ünal dahil birçok AKP'li vekilin itirazı sonucu tasarının 29’uncu maddesinde yer alan 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçunun' tekrar ele alınacağı belirtildi.
Kamuoyunda ‘sansür yasası’ olarak bilinen ve tepki çeken Basın Kanunu yasasının Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri ertelendi.
Gazeteciler Ankara’da, 'sansür yasası'na tepki olarak Atatürk Heykeli önüne kalemlerini bıraktı.
'Dezenformasyon Yasası'nın özünde 'sansür yasası' olduğunu belirten HDP'li Temel, bu yasa ile muhalif basın kurumlarının haber ve yayıncılık yapamaz hale getirilmek istendiğini söyledi.
Gazetecilerden sansür yasasına karşı eylem çağrısı: Sosyal medyaya ve gazeteciliğe yönelik sansür yasasına karşı yarın tüm ülkede sokaklara çıkıyoruz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.