Sansür yasası 29. maddede protestoya takıldı
Artı Gerçek - Basına ve sosyal medyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürüyor. Teklifin en çok eleştirilen ve “sansür yasası” olarak adlandırılmasına neden olan 29. maddesi protestolara sahne oldu.
Madde üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, şunları söyledi:
“Dünyanın bütün ülkelerinde despotlaşan iktidarlar, son dönemlerinde baskılarını artırırlar, demokrasi dışı yollara tevessül ederler. Bu, genel, evrensel bir gerçektir… Türkiye, dünya milletler ailesinin bir üyesidir. Türkiye’nin dünya milletler ailesi içindeki itibari, demokrasi ligindeki bu pozisyonu, biraz sonra görüşülecek 29. maddenin yasalaşması halinde hiçbirimizin, AK Parti’nin de MHP’nin de istemeyeceği bir hale düşecek endişesini taşıyoruz. Muhalefet, yasadan korkacak, cezaevinden korkacak olsa muhalefet olmazdı zaten. Bu konularda hodri meydanız. Kanun teklifini hazırlayanlara 10 dakika daha düşünmeleri için protestomuzu, demokratik karşı protestomuzu ayakta alkışlarla sürdürmeye devam edeceğiz.”
HDP'LİLER: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR
CHP Grubu, 29. madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak düzenlemeyi alkışlarla protesto etti. CHP’liler “29’a hayır” sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki “Gazetecilik suç değildir. Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları basın locasına ve AKP’li milletvekillerine gösterdi.
TBMM Başkanvekili Haydar Akar, oturuma ara verdi, ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü.
MHP Grup Başkanvekili Engin Akçay, muhalefetin protestoları üzerine söz aldı. Akçay, “TBMM’de kaos ve kargaşa çıkarmak istiyorlar, Genel Kurul engellenemez. İçtüzük istismar ediliyor. Biraz önce çekiçle kürsüye zarar verdiler. Çekiçle gösteri yaparak Meclis çalışamaz ki Sayın Başkan” dedi.
'SANSÜRE HAYIR' SLOGANLARI
CHP milletvekilleri, alkışlar eşliğinde “Sansüre hayır” sloganı attı. CHP Grubu’nun protestosu dakikalarca devam etti. CHP Grubu’na HDP’li milletvekilleri de destek verdi. MHP Grup Başkanvekili Feti Yıldız ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Araya AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal girdi. CHP’lilerin protestosunun sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İçtüzüğün 68. maddesi uyarınca oturumu kapattığını açıkladı. AKP'li Ünal, Akar'ın yanına giderek duruma itiraz etti ve oturumu kapatmamasını istedi. AKP Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstererek Meclis kürsüsüne yürüdü. CHP'nin protestosu üzerine Genel Kurul kapanmış oldu. (HABER MERKEZİ)
'Sansür yasası' tartışılırken infaz yasası endişeleri arttırdı
CHP'li Taşçıer sansür yasasını 'çarpıtma' haberler üzerinden eleştirdi
Uykusuz'dan 'sansür yasası' kapağı: 'Tek tek uğraşmaya gerek yok'