AYM, CHP'nin sansür yasasına yaptığı itirazın ilk incelemesini 26 Ekim'de yapacak

AYM, CHP'nin sansür yasasına yaptığı itirazın ilk incelemesini 26 Ekim'de yapacak
AYM, CHP'nin sansür yasasının 29. maddesine yaptığı itirazın ilk incelemesini 26 Ekim'de yapacak. 29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 'Sansür Yasası'nın taartışmalı 29. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle yaptığı başvurunun ilk incelemesini 26 Ekim'de yapacak.

Yüksek Mahkeme, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi ile "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna hapis cezasını öngören 29. maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması yönündeki CHP'nin talebini Genel Kurul gündemine aldı.

AA'nın haberine göre; Genel Kurul, istemlere ilişkin ilk incelemesini 26 Ekim Çarşamba yapacak. Başvuruda eksiklik tespit edilmezse daha sonra belirlenecek bir günde başvuru esastan görüşülecek.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yürürlüğünün durdurulması istemini ilk incelemede karara bağlayabileceği gibi esas incelemesinde de bu konuda karar verebilecek.

29. MADDE NEDİR?

29. maddeye göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

29. MADDE TEKLİFİN 'SANSÜR YASASI' OLARAK ANILMASINA NEDEN OLAN MADDE

29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor. Bu madde, yasanın en çok eleştirilen ve “sansür yasası” olarak adlandırılmasına neden olan maddesi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar