CHP, sansür yasasının 29. maddesini AYM'ye taşıdı
CHP, sansür yasasının 29. maddesini AYM'ye taşıdı. 29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor. Bu madde, yasanın “Sansür yasası” olarak anılmasına neden olan maddesi.
Artı Gerçek - CHP, iktidarın "dezenformasyon mücadele", muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin ise "sansür yasası" olarak nitelendirdiği kanunun 29'uncu maddesini Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, konuyla ilgili açıklama yaptı.
Altay, "29. madde ile ilgili başvuruyu bekletmeksizin yürürlüğün durması bakımından bir an önce ele alınmasını yüce mahkemeden talep ediyorum. Bu kanun, Türkiye'de demokrasiyi tahrip etmekle kalmaz, Türkiye'yi dünya milletler ailesi içinde demokrasi liginden düşürmez, kategori dışında tutar" dedi.
Altay, "29.madde artık yürürlükte. Bir savcı vatandaşın bir sözü üzerinden bu yasaya göre insanları kodese atabilir. Yürütmenin durdurulması noktasına bir an önce talebimizin acilen gündeme alınmasını, demokrasimizin daha çok tahribat almaması için talep ettik" ifadelerini kullandı.
29. MADDE NEDİR?
29. maddeye göre "Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse" 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
29. MADDE TEKLİFİN 'SANSÜR YASASI' OLARAK ANILMASINA NEDEN OLAN MADDE
29. madde, gazetecilere ve sosyal medya kullanıcılarına 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin önünü açıyor. Bu madde, yasanın en çok eleştirilen ve “sansür yasası” olarak adlandırılmasına neden olan maddesi. (HABER MERKEZİ)
Sansür yasası uygulamada: Gazeteciler daha habere başlamadan engelleniyor
Sansür Türkiye'nin birinci gündemi: #SusmakYok, #BuSansürHepimize, #KorkuyorlarKorksunlar
Sansür Yasası Meclis'ten geçti