Garo Paylan: Seçim Twitter, Facebook, Whatsapp’sız yapılabilir

Garo Paylan: Seçim Twitter, Facebook, Whatsapp’sız yapılabilir
Meclis'ta basın toplantısı düzenleyen Garo Paylan, dün kabul edilen 'sansür yasası' ile sosyal medyaya getirilecek kısıtlamalara dikkat çekti. Paylan, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne çağrı yaptı.

Artı Gerçek - Meclis’te basın toplantısı düzenleyen HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, dün kabul edilen 'sansür yasası'nı eleştirdi.

Paylan, yeni düzenleme ile ifade özgürlüğüne darbe vurulduğunu belirtti:

"Anayasamız ifade özgürlüğünü emrediyor, bu sansür yasası ‘Gerçeğe aykırı bilgi verenleri hapse tıkacağım’ diyor. Gerçeği kim belirliyor? Saray belirliyor, İletişim Başkanlığı’ndaki dezenformasyon birimi belirliyor. Onlar ne derse gerçek olmuş olacak."

'TWITTER, FACEBOOK, WHATSAPP'SIZ SEÇİME GİDEBİLİRİZ'

Kabul edilen yasa ile sosyal medyaya getirilecek kısıtlamalara dikkat çeken Garo Paylan şunları söyledi:

“Bu sansür yasası, Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye seçime giderken Twitter, Facebook, Whatsapp’sız seçime girebilmemize cevaz veriyor. Bu sansür yasası; Twitter, Facebook, Whatsapp’ın bu iktidar tarafından kapatılmasına cevaz veriyor. Yurttaşımız bir tweet attığında, diyelim ki ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç değil’ dedi. Tayyip Bey ne diyor, ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyor. Buna dezenformasyon dediğinde BTK Başkanı, savcı ‘Bunu çıkar’ diyecek, Twitter’a. Twitter ‘Çıkaramam’ diyecek. Bir savcıya, BTK Başkanı’na, Twitter, Facebook, Whatsapp’ı kapatma yetkisi veriyor bu yasa. Bu seçimde Twitter, Facebook, Whatsapp’sız seçim yapılabilir.”

AKP VE MHP'Lİ VEKİLLERİN TOPLU FOTOĞRAFINA TEPKİ: HİÇ Mİ UTANMIYORSUNUZ?

Yasanın kabul edilmesinden sonra AKP ve MHP'li vekillerin Meclis Genel Kurulu'nda verdikleri toplu fotoğrafı da eleştiren Paylan, iktidar milletvekillerine "hiç mi utanmıyorsunuz" diye seslendi:

"Dün ne yaptı Meclis? Saraydan ferman gelmiş, ‘Bu iktidar yanlış yapıyor diyenler var, bunları susturacağım’ diyerek sansür yasasına onay verdi Meclis. Utanç duyuyorum. Dün AKP ve MHP’li milletvekilleri, marifetmiş gibi, sansür yasasını geçirdik diye hatıra fotoğrafı çekiyorlar. Hiç mi utanmıyorsunuz? Sırıtıyorlar, gülüyorlar."

'ANAYASA MAHKEMESİ DERHAL GÜNDEMİNE ALMALI'

Paylan, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne de çağrı yaptı.

"Anayasa Mahkemesi’nde hâlâ hakimler varsa Anayasa açıkça aykırı olan bu sansür yasasını durdurmalıdır. Anayasa Mahkemesi, ivedilikle gündeme almalıdır. Anayasa’yı açıkça yok eden, ifade ve basın özgürlüğünü yok eden bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi derhal gündemine almalıdır. Anayasa Mahkemesi, sorumluluk alıp derhal bu yasayı iptal etmeli. İki; bu korku iklimine karşı cesaret göstermeliyiz. Gazetecilik suç değildir, yurttaşlarımızın bilgi alma hakkını sağlamaktır. Gazeteciler, bu iktidarın yanlışlarını kamuoyuna iletiyorlar.” (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar