Sansür yasasına karşı gazeteciler ayakta: #susmakyok
Artı Gerçek - Gazetecileri hapis tehdidiyle karşı karşıya bırakan 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin Meclis'teki görüşmeleri sürerken, gazetecilerin protestoları devam ediyor.
AKP ve MHP’nin hazırladığı ‘dezenformasyonla mücadele yasası‘ adı verilen ‘sansür yasasının Meclis’ten geçmesi halinde haber alma hakkı, ifade özgürlüğü ve iletişim alanında kökten değişikliklere yol açacak düzenlemelere karşı gazeteciler ‘#SusmakYok’ etiketiyle sosyal medya hesapları üzerinden kampanya başlattı. Kampanya kısa sürede sosyal medyada trend oldu.
Kanun teklifinin ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasını içeren en kritik 29’uncu maddesi bugün saat 14.00’te Meclis’te görüşülecek.
Söz konusu 29. maddeye göre “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse”, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.
Gazeteciler ve basın meslek örgütleri halkın haber alma hakkını engelleyen ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan ve muhtemelen bugün görüşmeleri sonuçlanacak olan ‘sansür yasası’na karşı Twitter hesaplarından #SusmakYok etiketiyle seslerini yükseltti.
Paylaşımlardan bazılarını şöyle:
DİSK Basın-İş: Sadece çıplak sesimiz kalsa bile, sadece kalemimiz kalsa bile elimizde, sadece kameramız kalsa bile yazmaya, anlatmaya, kayıt altına almaya ve insanlara hakikati ulaştırmaya devam edeceğiz!
???? "Sadece çıplak sesimiz kalsa bile, sadece kalemimiz kalsa bile elimizde, sadece kameramız kalsa bile yazmaya, anlatmaya, kayıt altına almaya ve insanlara hakikati ulaştırmaya devam edeceğiz!"#SusmakYok pic.twitter.com/nzogkZX2Y0
— DİSK Basın-İş (@Disk_Basin_is) October 13, 2022
Türkiye Gazeteciler Sendikası: Sus dedikçe yazacağız. Sus dedikçe konuşacağız. #SusmakYok
Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz!
Sus dedikçe yazacağız
— Gazeteciler Sendikası (@TGS_org_tr) October 13, 2022
Sus dedikçe konuşacağız#SusmakYok
Sansür yasasına boyun eğmeyeceğiz! pic.twitter.com/iMZPvqr9vr
Gazeteci Dayanışma Ağı: İstiyorlar ki gerçekler yazılmasın, halk haber olmasın ve haber almasın. Gazetecilerin, halkın sesini kısmak için TBMM’den geçirmek istedikleri bu yasa geçse de #SusmakYok! Onlar “sus” dedikçe biz yazacağız!
İstiyorlar ki gerçekler yazılmasın, halk haber olmasın ve haber almasın.
— Gazeteci Dayanışma Ağı (@gazeteciagi) October 13, 2022
Gazetecilerin, halkın sesini kısmak için TBMM’den geçirmek istedikleri bu yasa geçse de #SusmakYok!
Onlar “sus” dedikçe biz yazacağız! pic.twitter.com/LccCrZlopa
uaueauieauiea
#SusmakYok Bugün Sansür Yasasının 29. Maddesi görüşülecek. Bu yasa geçerse, iktidar açıklamalarının tersi yönünde bir şey yazdığımız zaman hapis cezası ile karşılaşacağız. Tüm kullanıcılar karşılaşacak
— Çağrı Sarı (@cagri_sari) October 13, 2022
Yangın söndürme uçağı yok' yazamazsınız. 'İşsizlik var' yazamazsınız!
Gözaltılar, ölüm tehditleri, tutuklama baskıları...dün susmadık ki şimdi susalım, biz hakîkat yoluna ne yaşayacağımızı bilerek çıktık, #SusmakYok yazacağız pic.twitter.com/rBMffEtfea
— Evrim Kepenek (@kepenekevrimm) October 13, 2022
Bu yasadan susan gazeteciler çıkmaz. Yargılanan ve yine de susmayan, sansüre direnen gazeteciler yepyeni bir Basın Bayramı çıkarır.#SusmakYok
— Altan Sancar (@altansancarr) October 13, 2022
Çok sayıda siyasetçi, sendika yazar da da sansür yasasına karşı yükseltilen kampanyaya destek verdi:
Helikopterden atılan köylüyü haber yaptığı için gazeteciler aylarca içerde yattı. Siz "yalan" değin, yalan atmaya devam edin. Ardından bu gazetecilerin haberini yaptığı için diğer gazetecilere de dava açıldı. #SusmakYok #SansürYasasınaHayır pic.twitter.com/wfpX0DJ3hW
— Ömer Faruk Gergerlioğlu (@gergerliogluof) October 13, 2022
Eğer gazeteciler sussaydı taşeron işçi Zafer Açıkgözoğlu'nun zorla çalıştırıldığı kanalizasyondan kaptığı enfeksiyon sonucu iş cinayetinde hayatını kaybettiğini bilmeyecektik.
— UMUT-SEN (@Umut_Sendikasi) October 13, 2022
Sansür Yasası'na karşı #SusmakYok diyen gazetecilerin yanındayız. pic.twitter.com/0s6F1QrHI8
buradan bağırıp, yasa çıktıktan sonra susup, az kişiyi yalnız bırakmazsınız di mi? ayıp olur sonra. #SusmakYok
— süreyya karacabey (@sreyyakaracabe1) October 13, 2022