Sayıştay raporuna yansıdı: Üsküdar Belediyesi AKP döneminde Bingöl Kiğı’da belediye binası yapmış’
Müzeyyen YÜCE
İSTANBUL - Sayıştay Başkanlığı, kamu kurum ve kuruluşlarının 2023 yılı mali denetim raporlarını yayımladı. AKP yönetiminden son yerel seçimlerde CHP’ye geçen Üsküdar Belediyesi’nin denetim raporunda dikkat çeken bulgulara rastlandı.
‘ÜSKÜDAR BELEDİYESİ KİĞI BELEDİYESİ’Nİ YAPMIŞ’
Sayıştay raporuna göre idare İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmaksızın Bingöl’ün Kiğı Belediyesi’ne ait yapım işini üstlendi, söz konusu işe ait giderler ise idare bütçesinden karşılandı. Yapılan incelemede; “Bingöl İli Kiğı Belediyesi tarafından kendilerine ait belediye hizmet binasının yapımı için İdareden yardım talebinde bulunulduğu ve söz konusu talep üzerine İdarece İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmaksızın 08/06/2022 tarih ve 75 sayılı Meclis Kararı alınarak Kiğı Belediyesi’ne ait hizmet binasının yapımının üstlenildiği tespit edilmiştir” denildi. Raporda ayrıca mahalli ve müşterek nitelikte olmayan görev, sorumluluk ve yetki alanı dışında bulunan işler için kamu idarelerine ait yapım işlerinin İçişleri Bakanlığı izni olmaksızın İdarece üstlenilmesinin mevzuata uygun olmadığı değerlendirildi.
‘RUHSATSIZ OTOPARK İŞLETMİŞLER’
Raporda yer alan incelemelere göre Üsküdar Belediyesi’nin 'Bağlarbaşı Kültür Merkezi Altı Otoparkı, Nakkaştepe Millet Bahçesi Otoparkı, Üsküdar Belediyesi Yeraltı Otoparkı, Mimoza Otoparkı, Kirazlıtepe Boğaziçi Yaşam Merkezi Otoparkı, Harem Otoparkı, Vakıfbank Spor Sarayı Otoparkı, Prof. Dr. Raşit Küçük Gençlik ve Spor Merkezi Otoparkını ruhsatsız bir şekilde işletildiği tespit edildi.
İlçe belediyeleri tarafından kapalı veya açık otopark işletilebilmesi için büyükşehir belediye meclisi tarafından karar alınması veya ruhsatlandırmanın yapılması gerekiyor.
‘HAYVAN BAKIMEVİ ÖDENEĞİ BAŞKA AMAÇLAR İÇİN KULLANILMIŞ’
Raporda belediyelerin hayvan bakım evi kurması için bütçeden binde beş oranında pay ayırtması gerekirken Üsküdar Belediyesi’nin olması gerekenden daha az bir kaynak ayırdığına ifade edildi. Ayrıca raporda ayrılan kaynağın da farklı amaçlarla kullanıldığı tespit edildi. Raporda yapılan incelemede yansıyan tespitlere şu şekilde yer verildi:
“Yapılan incelemede, İdare tarafından hayvan bakımevleri kurulduğu, ancak İdare tarafından bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için en son kesinleşmiş bütçe gelirlerinin (1.741.288.011,01 TL) binde beşi oranında (8.706.440,10 TL) kaynak ayrılması ve bu ödeneklerin başka bir amaç için kullanılmaması gerekirken 6.347.509,18 TL ödenek ayrıldığı görülmüştür. İdare tarafından hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemleri için yeteri kadar ödenek ayrılmadığı ayrıca ayrılan bu ödeneklerin bir kısmının farklı amaçla kullanıldığı tespit edilmiştir.”
‘SOSYAL YARDIMLAR BEYAN VE GÖZLEM SONUCU VERİLMİŞ’
Sayıştay raporuna göre belediye, sosyal yardım almak isteyen vatandaşları sosyal güvenlik durumu, tapu ve gelir bilgileri gibi önemli kriterlerinin derinlemesine sorgulanabildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (BSYS) üzerinden değil, beyan ve gözlem sonucu sosyal çalışmacılar tarafından hazırlanan sosyal inceleme raporları ile tespit etti. Sayıştay denetçileri de raporda bu hususa ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:
“İçişleri Bakanlığı tarafından E-belediye sistemine entegre edilen ve aile nüfus bilgileri, tapu bilgileri, vergi mükellefiyet bilgileri, öğrenci bilgileri, sosyal güvenlik bilgileri, sosyal yardım bilgileri, üzerine kayıtlı araç bilgileri, gelir tespit bilgileri ve engelli durum bilgilerinin sorgulanabildiği Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sisteminin (BSYBS) kullanılarak değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.”
Diğer yandan raporda belediyenin 2023 yılında yaptığı ayni ve nakdi yardımlara da yer verildi. Buna göre 4 bin 867 kişiye 9 milyon 962 bin 750,00 TL tutarında alışveriş kartı verilerek nakdi yardım yapıldı. Ayrıca 8 bin 384 öğrenciye 8 milyon 169 bin 768,00 TL tutarında doğalgaz yardımı ve abonman kart yardımı yapıldığı, 8 bin 987 kişiye de 18 milyon 976 bin 685,80 TL tutarında nakdi yardım yapıldı.
'57 İŞLETMEDEN VERGİ ALINMADI’
Raporda ilçe sınırları içerisinde faaliyet gösteren toplam 67 adet eğlence yeri bulunmasına rağmen mali hizmetler müdürlüğünden alınan veriye göre 10 adet işletmeye mükellefiyet tesis edildiği, 57 adet işletmeye eğlence vergisi tahakkukunun gerçekleştirilmediği tespiti yer aldı.
'25 BİNİN ÜZERİNDE İŞLETMENİN RUHSATI YOK'
Sayıştay raporunda ilçedeki bazı işyerlerinin de işyeri açma ve çalışma ruhsatı almadan faaliyette bulunduğu tespit edildi. Yine rapora göre ilçede 36 bin 936 olan işyeri sayısından 10 bin 447’si ruhsatlı, bin 45’inin ruhsat alma zorunluluğu yok, 25 bin 444’ünün ise ruhsatı bulunmuyor.
Sayıştay raporunda ortaya çıktı: Mardin kayyımı Kırklareli'ye yol yapmış