Sayıştay’ın Mamak Belediyesi raporu: Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi’ne usulsüz taşınmaz tahsisi

AKP'li Mamak Belediyesi'nin Sayıştay raporundan ruhsatsız işyerleri, usulsüz taşınmaz tahsisleri ve ödenek aşımı çıktı. Ayrıca; işçilere yıllık izinlerini kullandırmayan belediye engelli personel istihdamı zorunluluğunu yerine getirmedi.

Sayıştay’ın Mamak Belediyesi raporu: Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi’ne usulsüz taşınmaz tahsisi

Oğulcan ÖZGENÇ

ANKARA - Sayıştay’ın belediye denetim raporları yayınlandı. Rapora göre; AKP’li Mamak Belediyesi 2 bin 706 işyerini ruhsatsız çalıştırdı. Kamu kurumu niteliğinde olmayan Başkent Elektrik Dağıtım Şirketi’ne usulsüz taşınmaz tahsisi yapıldı. Belediyeye ilgili mevzuat gereği Kamu İhale Kurulu’nun görüşü alınmadan aşıldı. Tüm bunlarla beraber; işçilerin yıllık izinlerini kullandırmayan belediye, engelli personel istihdam etme zorunluluğuna da uymadı.

TAHSİS EDİLEN TAŞINMAZLARIN MUHASEBE KAYDI YAPILMADI

Sayıştay’ın Mamak Belediyesi’ne ilişkin hazırladığı raporda belediye tarafından tahsis edilen taşınmazların muhasebe kaydı yapılmadığı belirtildi. Yapılan incelemede 54 adet bağımsız birim taşınmazın diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edildiği bunlardan 41 adet tahsisin 250 Arazi ve Arsalar Hesabı’na kaydedildiği, kalan 13 taşınmazın ise muhasebe kayıtlarına tahsisli taşınmazlar olarak kaydedilmediği tespit edildi.

Bununla beraber; Mamak Belediyesi kamu kurum ve kuruluşu niteliğinde olmayan Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’ne taşınmaz tahsisi yaptı. Raporda konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Kamu İdaresinin, muhtelif yerlerdeki 3 adet taşınmazını kamu şirketi olan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) adına kamu kurumu ve kuruluşu olmayan Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'ye (BEDAŞ) tahsis ettiği görülmüştür.

360 İŞ YERİNDEN ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ ALINMADI

Denetim raporunda dikkat çeken bir diğer husus da mevzuat gereği belediye sınırları içerisinde bulunan iş yerlerinden alınması zorunlu olan çevre temizlik vergisinin alınmaması oldu. Mamak Belediyesi belediye sınırlarındaki 360 iş yerinden ilan ve reklam vergisi mükellefiyetleri olduğu halde çevre temizlik vergisi almadı.

2 BİN 706 İŞYERİ RUHSATSIZ ÇALIŞTI

İşyerlerinin faaliyetlerine ilişkin bir başka usulsüzlük de işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette gösteren iş yerlerinin bulunması oldu. Rapora göre; 2022 yılı sonu itibarıyla AKP’li Mamak Belediyesi’nin sisteminde aktif olarak faaliyette bulunan ruhsatlı iş yeri sayısının 14 bin 785 olduğu görüldü. Ankara Vergi Dairesi Başkanlığından alınan bilgiler ve belediyenin ruhsatlı iş yeri verilerine göre 2 bin 706 işyerinin ruhsatsız faaliyet gösterdiği tespit edildi. Belediye sınırları içinde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyette bulunan toplam 2.706 adet iş yerinden, iş yeri açma izni harcının tahsil edilmemesinin kamu idaresi bakımından gelir kaybına neden olduğu belirtildi.

BEDEL HESAPLAMALARINDA ARAŞTIRMA YAPILMADI

Mamak Belediyesi’nin kiralanan ve satılan taşınmazlara ilişkin tahmin edilen bedelin hesaplanmasında araştırma yapmaması da belediyenin usulsüzlükleri arasında yer aldı. Yapılan incelemede satışı gerçekleştirilecek taşınmazlar ile kiraya verilecek taşınmazların, tahmin edilen bedel tespiti için ticaret odası, sanayi odası, borsa, emlakçı gibi kuruluşlardan veya bilirkişilerden görüş alınmadığı, bedel tespit tutanağına sadece parasal tutar yazılarak tahmin edilen bedel bulunduğu tespit edildi.

ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAMI ZORUNLULUĞUNA UYULMADI

Denetim raporuna göre toplam personel sayısının yüzde 3’ü oranında engelli personel istihdam etmesi gereken Mamak Belediyesi, bu zorunluluğa uymadı. Yapılan inceleme sonucunda belediyede memur ve sözleşmeli kadrolarında istihdam edilen toplam 565 personel olduğu, memur ve sözleşmeli olarak çalışan 565 personelin yüzde 3 oranına tekabül eden toplam 17 engelli memur istihdam edilmesi gerekirken 5 engelli memur istihdam edildiği tespit edildi.

Ayrıca; belediyede çalışan işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmaması da dikkat çeken bir diğer husus oldu. Raporda; belediyede görev yapan 110 sürekli işçiden 14’ünün 50 ile 100 gün, 33’ünün 101 ile 200 gün, 46’sının ise 201 ile 503 gün arasında kullanılmayan izinleri olduğu belirtildi.

KAMU İHALE KURULU’NUN GÖRÜŞÜ ALINMADAN ÖDENEK AŞILDI

Mamak Belediyesi parasal limitler dahilinde yapılan alımlarda bütçeye konulan ödeneğin yüzde 10’unu Kamu İhale Kurulu’nun görüşünü almadan aştı. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci ve 22’nci maddesinde belirtilen parasal limitler dâhilinde yapılan mal alımlarına ilişkin harcamaların yıllık toplamının, 2022 yılı bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerinin yüzde 10’unu, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü alınmadan aşıldığı görüldü. Mal alımında 32.032.261,81 TL olan sınır, 32.499.919,90 TL aşılarak toplam 64.532.181,71 TL tutarında alım gerçekleştirilmiştir

SÖZLEŞME TASARILARININ ÖN MALİ KONTOLÜ YAPILMADI

Mamak Belediyesi’nin mal, hizmet ve yapım işlerine ait sözleşme tasarıları ve bunlara ilişkin bilgi ve belgelerin ön mali kontrolünün yapılmadığı ortaya çıktı. Sayıştay’ın denetim raporunda konuya ilişkin şu ifadeler yer aldı:

Sözleşme tutarı mevzuatta belirtilen sınırı aşan işlerin sözleşme tasarısı ile eki bilgi ve belgelerinin sözleşme imzalanmasından önce ön mali kontrole tabi tutulmak üzere mali hizmetler birimine gönderilmesi, mali hizmetler birimi tarafından da bahsi geçen usul ve esaslar çerçevesinde gerekli incelemelerin yapılması gerekmektedir.