Sayıştay raporu: MHP’li Gölbaşı Belediyesi onlarca usulsüzlüğe imza atmış

Sayıştay raporunun açıklanmasıyla AKP’li Gölbaşı Belediye’sine hibe edilen 11 adet taşıtın iz bedelinin muhasebeleştirilmediği, İşçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmadığı ve 4001 iş yerinin ruhsatsız çalıştığı tespit edildi.

Sayıştay raporu: MHP’li Gölbaşı Belediyesi onlarca usulsüzlüğe imza atmış

Hasret VURUCU

ANKARA - Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2022 yılı denetim raporunu açıkladı. Rapora göre MHP’li Gölbaşı Belediyesi’nde mevzuata uygun olmayan işlemler yapıldı. Raporda, iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadan faaliyette bulunan iş yerlerinin olduğu, belediye bünyesinde çalışan işçilere yıllık izinlerinin kullandırılmadığı ortaya çıktı. Öte yandan Sayıştay raporunda, taşınmaz kiralamalarında ihale bedeline KDV’nin dahil edilmemesi sonucunda belediyenin zarara uğradığı ve tahsisli kullanılan taşınmazların muhasebe kayıtlarının yapılmadığı görüldü.

11 ADET ARACIN İZ BEDELİ 1 TL OLARAK İŞLENDİ

Sayıştay Başkanlığı tarafından yapılan incelemede Gölbaşı Belediyesi’ne hibe edilen taşıtların muhasebe kayıtlarında iz bedelinin muhasebeleştirilmediği görüldü.

Başkanlık raporunda bu konuya ilişkin , “idareye hibe edilen 11 adet aracın 254 Taşıtlar Hesabında 1TL iz bedeli ile muhasebeleştirildiği tespit edilmiştir. İdareye bağışlanan araçların gerçek değeri üzerinden kaydedilmemesi, 254 Taşıtlar Hesabının olması gerekenden eksik görünmesine neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.

7 TAŞINMAZA MUHASEBE KAYITLARINDA VER VERİLMEDİ

Raporda, Gölbaşı Belediyesi’ne diğer kamu idareleri tarafından tahsis edilen 7 adet taşınmazın muhasebe kayıtlarında yer almadığı tespit edilirken bu durumun bazı hesapların eksik görünmesine sebep olduğu belirtildi.

BAZI EĞLENCE YERLERİNDEN VERGİ TAHSİS EDİLMEDİ

Sayıştay Raporu’nda, Gölbaşı Belediyesi sınırları içinde yer alan ve eğlence vergisine tabi olan iş yerlerinden bu verginin alınmadığı tespit edildi. İdare tarafından ruhsat verilen ve eğlence vergisi mükellefiyeti olan iş yerlerinden eğlence vergisinin alınmamasının mali tablolarda gelirlerin olması gerekenden daha az olmasına sebep olduğu belirtildi.

4001 RUHSATSIZ İŞ YERİ

Öte yandan Gölbaşı ilçesinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı olmadan faaliyette bulunan iş yerlerinin olduğu tespit edildi. 4001 adet iş yerinin ruhsatsız çalıştığı raporda vurgulandı.

Sayıştay Raporu’nda, “Ankara Vergi Dairesi Başkanlığından alınan Gölbaşı ilçe sınırları içerisinde aktif olan iş yeri verilerinden yola çıkarak yapılan inceleme sonucunda, belediye sınırları içerisinde 7972 adet iş yerinin bulunduğu ve bu iş yerlerinden 7131 adedine Belediye tarafından iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesi gerektiği, kalan 841 adedinin ise Belediye dışındaki yetkili idareler tarafından ruhsatlandırılması gereken iş yerlerinden olduğu anlaşılmıştır. Ancak Belediyenin 2022 yılı itibariyle 3130 adet iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verdiği tespit edilmiştir. 4001 adet iş yerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı olmaksızın faaliyet göstermesi İdarenin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı harcı geliri kaybına uğramasına neden olmuştur” ifadelerine yer verdi.

SİGORTA POLİÇELERİNE RİSK ORANI %10’A ÇIKARILDI

Belediye tarafından ihale edilen yapım işlerinde ise bütün riskler Sigorta poliçelerinde şartnamede belirtilen azami muafiyet oranlarının üzerinde oranlar belirlenerek usulsüzlük yapıldığı tespit edildi.
Yapım İşleri Şartnamesi Mevzuat hükümleri uyarınca tüm riskler poliçelerinde azami muafiyet oranı yüzde 2 olmalıdır. Ancak yapılan incelemede bu oranın yüzde 10 olarak uygulandığı görüldü. Bu durumun yüklenici firmanın sorumluluğunu ortadan kaldırmakla birlikte oluşabilecek riskleri arttırdığı raporda vurgulandı.

KİRALAMADA USULSÜZ KDV MUAFİYETİ

Belediye bünyesinde bulunan taşınmazların kiralanmasında da belediyenin usulsüzlük yaptığı görüldü. Kiralama işlemlerinde KDV’nin belediye tarafından üstlenildiği tespit edildi.

Kira bedellerinde tahsilinde KDV’nin hesaplanmamasının vergi kaybına yol açtığı belirtildi. Raporda “İdare tarafından hazırlanmış olan ihale şartnamesinin 11’inci maddesinde; ihaleden doğacak masraflar alım, satım vergisi her türlü tapu harçları, damga pulu, vergileri ile ihale bedeli üzerinden KDV’nin alıcıya ait olacağı belirtilmesine rağmen 14 adet taşınmaza ait kira bedeline KDV ilave edilmeden ihale bedeli üzerinden tahsilat yapıldığı tespit edilmiştir. Bu durum söz konusu taşınmazlara ait KDV’nin İdare üzerinde kalmasına neden olmuştur” ifadelerine yer verildi.

İŞÇİLER YILLIK İZİNLERİNİ KULLANAMADI

Sayıştay raporlarına yansıyan bir başka usulsüzlük ise işçilerin yıllık izinlerinin kullandırılmaması. Sayıştay’ın tespitlerine göre kadrolu çalışan işçilere yıllık ücretli izinlerinin bir kısmı kullandırılmadı. Belediye bünyesinde çalışan 53 kadrolu işçinin toplam 5762 gün izin hakkının olduğu tespit edildi.

SERMAYE TAAHÜTLERİ TAKİP EDİLMEDİ

Sayıştay tarafından hazırlanan raporda dikkat çeken bir başka nokta ise Kamu İdaresi tarafından ortak olunan şirketler için alınan sermaye artırım kararına ilişkin tutarların, 247 Sermaye Taahhütleri Hesabında izlenmediği oldu.

Raporda bu hususa ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“İdare tarafından 04.02.2022 tarih ve 2022/75 sayılı Belediye Meclis Kararına istinaden ortak olunan şirkete taahhüt edilen 10.000.000,00 TL nakdi sermaye tutarının 2.500.000,00 TL’sinin ödendiği, kalan 7.500.000,00 TL’sinin ise 320 Bütçe Emanetleri Hesabına alacak kaydedilerek 247 Sermaye Taahütleri Hesabında izlenmediği tespit edilmiştir. İdare tarafından 04.02.2022 tarih ve 2022/75 sayılı Belediye Meclis Kararına istinaden ortak olunan şirkete taahhüt edilen 10.000.000,00 TL nakdi sermaye tutarının 2.500.000,00 TL’sinin ödendiği, kalan 7.500.000,00 TL’sinin ise 320 Bütçe Emanetleri Hesabına alacak kaydedilerek 247 Sermaye Taahütleri Hesabında izlenmediği tespit edilmiştir.”