Ümraniye Belediyesi Sayıştay Raporu'nda: Hazineye borç karşılığı verilen araziler ve ‘hayalet müdürlük'

Ümraniye Belediyesi Sayıştay Raporu'nda: Hazineye borç karşılığı verilen araziler ve ‘hayalet müdürlük'
Sayıştay raporuyla AKP’li Ümraniye Belediyesi’nin ödenmeyen işçi primleri nedeniyle 4 buçuk milyon liralık araziyi Hazine’ye devrettiği ortaya çıktı. Alınmayan kiralar nedeniyle oluşan 2 buçuk milyon liralık zarar ve ‘hayalet müdürlük’ de rapora yansıdı.

Umut TAŞTAN


İSTANBUL - Sayıştay Başkanlığı, belediyelere ilişkin 2022 denetim raporunu açıkladı. Rapora göre AKP’li Ümraniye Belediyesi’nde mevzuata aykırı işlemler yapıldı. Raporda belediyenin şirket personellerinin maaş ve sigorta primlerini ödemediği için Hazine’ye yaklaşık 4 buçuk milyon lira değerinde arsayı devrettiği ortaya çıktı. Ayrıca faaliyet yürütmeyen bir müdürlüğün başındaki kişiye de farklı bir müdürlük üzerinden maaş ödediği ortaya çıktı. Raporda yer alan bir başka detay da belediyenin yaklaşık 2 buçuk milyon liralık kira bedelini tahsil etmemesi.

BORÇLARA KARŞILIK HAZİNE’YE ARAZİ TAHSİSİ

Raporda Ümraniye Belediyesi’nin 2022 dönem başı itibariyle toplamda 66 milyon 904 bin 874 lira vergi borcu ve 212 milyon 64 bin 338 lira prim borcu bulunduğu ortaya çıktı. Belediyenin ödeyemediği prim borçları nedeniyle 12 Ağustos 2022’de Hazine’ye arsa devrettiği de raporda yer aldı. Rapora göre Hazine’ye devredilen taşınmazların toplam değeri 4 milyon 340 bin 766 lira.

KİRALAR TAHSİL EDİLMİYOR

Ümraniye Belediyesi’ne ilişkin tahsili yapılamayan kira bedelleri bulunmasına rağmen ilgili kiracılara herhangi bir yaptırımın uygulanmadığı da raporda şu cümlelerle yer aldı:

“İdare tarafından, kira tutarını ayın ilk beş günü peşin ödeme taahhüdünü yerine getirmeyen kiracılara nedenlerini açıkça belirterek en az on gün süreli ihtar çekilip gerekli hükümlerin işletilmediği, bazı kiracıların uzun yıllar kira ödememesine rağmen sözleşmesinin feshedilmediği, kira ödemeksizin halen taşınmazları kullanmasına rağmen mevzuatta sayılan yaptırımların uygulanmadığı tespit edilmiştir”

ÜÇ KİRACININ BORCU 2 MİLYON 549 BİN

Raporda kira sözleşmelerine ilişkin yer alan tabloda 3 kiracı bilgisi verildi. Bir kiracının 174 bin 510, diğer kiracının 733 bin 743, üçüncü kiracının ise 1 milyon 641 bin 229 lira birikmiş kira borcu bulunuyor. Bu kiracılarınsa hala taşınmazları aktif olarak kullandığı belirtildi.

Sayıştay Raporu'nda yer alan, tahsil edilmemiş kiraların detayları ​​​​

14 BUÇUK MİLYON LİRALIK UYUMSUZLUK

Ayrıca raporda İdarenin taşınır mal yönetimi hesabı icmal cetveli kayıtlarındaki tutarlar ile kesin mizan tutarları arasında 14 buçuk milyon liradan fazla uyumsuzluk görüldüğü aktarıldı:

“Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabı, Taşıtlar Hesabı ve Demirbaşlar Hesabının kesin mizanda yer alan değerleri ile Taşınır Mal Yönetimi Hesabı İcmal Cetvelinde yer alan değerleri karşılaştırıldığında arada 14.669.340,60 TL fark olduğu, dolayısıyla taşınır yönetimin mevzuat gerekliliklerine uygun olarak gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir.”

Belediye yönetiminin bu farka ilişkin taşınır kayıt ve kontrollerinin mevzuat gereğince yerine getireceği ve uyumun sağlanması için gerekli önlemlerin alınacağı belirtilse de düzeltmenin 2022 bütçe döneminde yapılmadığı da raporda yer aldı.

‘HAYALET MÜDÜRLÜK’

Ümraniye Belediyesi’ne bağlı Orkestra Müdürlüğü adında bir birim kurulduğu belirtilen raporda, bu birimin herhangi bir faaliyet yürütmediği aktarıldı. Ödenek ve bütçe tahsis edilmeyen müdürlükte tek bir isim haricinde personel olmadığı da raporda yer aldı. Rapora göre, Müdür olarak atanan kişinin maaş ödemesi de İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü bütçesinden yapıldı.

Raporda ayrıca herhangi bir müdürlük oluşturulması kararının belediye meclisince alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca söz konusu Orkestra Müdürlüğü’nün görev ve yetkilerinin de tanımlanmış olması gerektiği belirtildi. Ancak Sayıştay raporunda ‘hayalet müdürlük’ için bir meclis kararı bulunmadığı gibi görev ve yetkisi de tanımlanmadığı tespit edildi.

Belediye idaresinin savunmasına göre ‘hayalet müdürlük’ belediyenin sosyal ve kültürel faaliyetlerine katkıda bulunması ve idarenin mehteran takımının yapacağı gösterileri takip etmesi amacıyla kuruldu. Raporda bu savunmaya ilişkin “Orkestra Müdürlüğü tarafından takip edilmesi planlandığı, mehteran ekibinde bulunan tüm personelin, bu müdürlüğe bağlı olarak görev yapacağı belirtilmiştir. Ancak fiili durumda yıl içerisinde müdürlükte herhangi bir iş ve işlem yapılmamıştır ve atıl durumda bulunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Ümraniye Belediyesi’nin internet sitesinde yer alan görev şemasında bahsi geçen müdürlüğe ilişkin herhangi bir bilgi yer almıyor. Orkestra Müdürlüğüne atanan kişinin maaşı ödeyen İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün yanı sıra Kültür İşleri Müdürlüğü ve Strateji Geliştirme Müdürlüğü ile yaptığımız telefon görüşmesinde bu isimle bir birim olmadığı öne sürüldü.

‘NAKİT TEMİNATLAR KAYIP’

Sayıştay’ın Ümraniye Belediyesi’ne yönelik tespit ettiği bir diğer durum ise İdare tarafından mal, hizmet veya yapım işleri ihaleleri kapsamında alınan nakit teminatlarının ilgilisine ödenmediği veya bütçeye gelir kaydı olarak işlenmediği oldu. Sayıştay incelemesinde kabulü yapılan veya garanti süresini dolduran mal alımı, yapım işi ya da hizmet alımı ihaleleri kapsamında alınan toplam 282 bin 391 lira tutarındaki nakit teminatların iadesi için idarece iade yazılarının yazılmadığı ve bu nedenle de zamanaşımı sürelerinin işletilemediği tespit edildi.

Öne Çıkanlar