Şehir içindeki arazilere el konulabilmesinin önü açılıyor: Rezerv alan tanımı değişiyor

Şehir içindeki arazilere el konulabilmesinin önü açılıyor: Rezerv alan tanımı değişiyor
AKP'nin Meclis'e sunduğu kanun teklifine göre, herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında olması gerektiği şartı kaldırılıyor. Böylelikle şehir içindeki yapı ve arazilere el konulabilecek.

Artı Gerçek - AKP hükümeti, 6 Şubat Maraş merkezli depremlerin ardından yeni konutların inşası ve yerinde dönüşüm gerekçesiyle yeni bir rant alanı açmak için harekete geçti. AKP tarafından TBMM'ye sunulan 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne göre 'rezerv alan' tanımı değiştirilecek.

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'daki 'rezerv yapı alanı' tanımında yer alan 'yeni yerleşim alanı olarak' ifadesi yasa metninden çıkarılıyor. Maddenin gerekçesinde, uygulamada açılan davalarda, herhangi bir taşınmazın rezerv yapı alanı olarak belirlenebilmesi için meskun alanlar dışında olması gerektiği yönünde değerlendirme yapılarak hüküm kurulduğu, yerleşim yerlerinde yer alan parsellerin de rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmasının amaçlandığı belirtildi. Bu durum ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kent içinde bulunan ve depremde yıkılma riski olmayan yapılara da 'rezerv alanı' ilanıyla el koyulabilmesinin yolunu açıyor.

BAŞKA YERE TAŞINMAYA ZORLANACAKLAR: MÜLKİYET HAKKI İHLALİ

Rezerv yapı alanı ilan edilen yerlerdeki binalar yıkılıp, yerine yeni binalar yapılacak. Konuyu bugünkü yazısında alan gazeteci Mehmet Y. Yılmaz da, bu alanlarda evi, iş yeri bulunanların, şehrin başka bölgelerine taşınmaya zorlanacağına dikkat çekti. Söz konusu değişikliğin, her bir arsa, bina ya da parselinin bile tek tek rezerv yapı alanı olarak ilan edilmesine ve bakanlıkça el konulmasına olanak sağladığına vurgu yaptı ve ekledi:

"Kanun, müteahhitler ve eski semtlere gözünü dikmiş yeni zenginler için çıkıyor! Diyelim ki Levent'te bahçe içinde güzel bir eviniz var. İşini bilen bir müteahhit buraya gözünü diktiyse, Bakanlık burayı rezerv bina alanı ilan edip, elinizden alabilir. Ya da iktidarın içinde yaşayanlardan hoşlanmadığı bir semtte yaşıyorsunuz, mesela Beşiktaş'ta, Kadıköy'de, Bakırköy'de. Bakanlık, bütün bir mahalleyi rezerv alan ilan edip, boşaltabilir ve el koyabilir. Binaları yıktıktan sonra da yeni bina yapılsın diye müteahhitlere ihale edebilir.

Bütün bunlar olurken ne dümenlerin dönebileceğini, hangi 'kupon' arsaların üzerindeki binaların sakinleri yerlerinden edilerek, yandaşlara rant aktarılabileceğini Türkiye'de yaşayan herkes tahmin edebilir. Anayasa'nın mülkiyet hakkı ile ilgili hükümlerini açıkça ihlal edeceği çok açık bir düzenleme bu."

PARASI OLMAYAN YA DA BORÇLU DEPREMZEDENİN EV HAKKI GASPEDİLİYOR

Öte yandan, yoksul veya dar gelirli olarak kabul edilenlere verilecek bağımsız bölümler için de yeni düzenlemeye gidiliyor. Yasa teklifine göre, depremde evi yıkılan depremzedelerden parası olmayan ya da borçlu olanların mülkiyet hakları ellerinden alınacak. Bu kişilerin, yeni yapılacak evleri için sadece oturum hakları olacak.

Yasa teklifine göre; borçlanması gereken ancak maddi durumu yeterli olmayan hak sahibi adına isabet eden bağımsız birimin tapuda hak sahibi ile Kentsel Dönüşüm Başkanlığı adına paylı mülkiyet esaslarına göre tescil edilebilecek. Öyle bir durumda hak sahibinin üzerine kayıtlı ikamet edebileceği konut nitelikli başka bir gayrimenkulü yok ise bu bağımsız bölümler üzerinde hak sahibine ve hak sahibi evli ise işlem yapıldığı tarihteki eşine oturma hakkı tanınacak. Ancak bu durumdaki kişiler mülkiyet haklarından mahrum bırakılacaklar. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar