Sel felaketine uygun proje: Dere yatağına terminal yapılacak

Trabzon'da Maçka Deresi'nin yanı başına şehirlerarası terminal binası yapılıyor.

Sel felaketine uygun proje: Dere yatağına terminal yapılacak

Doğu Karadeniz’de yöre halkının ve çevre mücadelesi verenlerin bildiği ancak Giresun’da 8 kişinin yaşamını yitirdiği sel felaketi ile ayyuka çıkan yanlış yapılaşma ve projelere bir yenisi daha eklendi.

Trabzon’da Maçka Deresi’ne yakın bölgede şehirlerarası otomobil terminali projesi yapıldığı ortaya çıktı. Söz konusu terminal projesi Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde onaylanmış proje olarak yer alıyor.

Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi’nde yapılması beklenen proje hakkında CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, "En büyük zayiatlar dere yataklarında oluşuyor. Bunlardan ders alalım. Trabzon'da terminal yapılmak istenen yer de dere yatağının içindedir. Bu yanlışı yapmayın, geleceğimizi karartmayın, vazgeçin" dedi.

Projelerin kısa vadeli yapılmaması gerektiğini vurgulayan Kaya, "Burada terminal binası yapmak, trafiği de içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. Önümüzdeki 3.5 yılı değil 50 yıl sonrasını düşünerek iş yapın."

'DERE YATAĞINA NASIL YAPILACAĞINA DAİR UZUN UZUN ANLATILMIŞ'

Söz konusu projenin 14 Ağustos'ta Belediye Meclisi toplantısında onaylandığı anlaşılırken,Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Etüt Proje Müdürü Ömer Çak projeye dair; "Yeni otogar, Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi, Anadolu Bulvarı üzerinde 30.144,85 m²lik alanda projelendirilmiştir. Terminal projesinin yer seçimi, Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımına başlanan Değirmendere Tüneli, projesi hazırlanan sahil tüneli ve bağlantı kavşak düzenlemeleri ile Kanuni Bulvarı dikkate alınarak yapılmıştır. DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüşülerek Değirmendere’nin eksik kalan ıslah projesi hazırlanmış ve ihale kapsamına dahil edilmiştir. Projedeki bina kotları, dere kret kotu dikkate alınarak hazırlanmıştır. Projenin kuzeyinde bulunan H. Nazif Kurşunoğlu Camii alanı da peyzaj tasarımına dahil edilerek rekreatif alan bütünlüğü oluşturulmuştur. Toplam inşaat alanı 11.069.51 metrekare olan yapı, bodrum, zemin ve 2 kattan oluşmaktadır. 5.043 m²lik taban alanına oturan yapı içerisinde ulaşım ve hizmet birimlerinin yanı sıra yaklaşık 1.200 m²lik kiralanabilir ticari alanlar ve 800 m²lik ofis birimleri ve 1.863 m²lik yolcu bekleme alanı bulunmaktadır."

Sel felaket dere yatağı terminal